SuomiKiekko julkaisee alkaneella liigakaudella parin viikon välein eri kategorioiden top-listoja. Nyt käsittelyyn pääsevät alkukauden pahimmat pettymykset. Kyseessä voi olla pelaaja, joukkue, ilmiö tai ihan mikä muu mahdollinen tapaus, mitä sarja sisällään pitää.

Menikö oheinen ranking putkeen? Voit ottaa asiaan kantaa esimerkiksi Jääkiekon Olohuoneessa tai jutun kasaajan kanssa Twitterissä.

Pari viikkoa sitten julkistun timantirankingin näet täältä.

10. Eetu Päkkilä, Ilves

Joko puolustuspelaaminen on ollut tulokkaalle todella vaikeaa, tai sitten hän on ollut vain aina totaalisen väärässä paikassa väärimpään mahdolliseen aikaan. Vasen laituri oli ottanut kauden seitsemässä ensimmäisessä pelissä tehotilastoon miinusta uskomattomasti 12 pykälää.

Eli suomeksi sanottuna hän oli ollut tuon ottelumäärän aikana 12 kertaa jäällä vastustajan iskiessä tasakentällisin tai alivoimalla. Paremminkin voisi kait mennä.

9. Tylor ja Tyson Spink, Ässät

Ässiin kesällä tullut Tylor Spink selitti tuolloin seuran tiedotteessa pitävänsä itseään kahden suunnan sentterinä, joka pystyy tehokkaaseen hyökkäyspeliin ja vastuullisen puolustuspeliin.

– Olen ylpeä työmoraalistani ja haluan omalla tekemiselläni jäällä ja jään ulkopuolella auttaa joukkuetta voittamaan.

Kommentit kuulostavat tässä vaiheessa kautta lähinnä surkuhupaisilta. Tylor ja velipoika Tyson saivat vasta tällä viikolla pistetilinsä avatuksi.

Ylivoimalla vastuuta saavat hyökkääjät antoivat harjoituskaudella lupaavia näytteitä pistetehtailuistaan ainakin nykytilanteeseen verrattuna. Tyson Spink viimeisteli tehot 0+4=4 ja Tylor Spink pisteet 1+1=2. Perjantaihin lähdettäessä kummallakin oli kasassa pisteet 1+1=2. Kummankin pelaajan tehotilasto oli lisäksi pakkasella.

8. Ässien ylivoima…

Spinkeistä päästäänkin loogisesti Ässien ylivoimapelaamisen. Aivan hirveän näköistä turaamista. Ennen perjantaita se oli toiminut alle viisiprosenttisesti. Koita siinä sitten voittaa pelejä – toki joukkue on kerännyt pisteitä paljon upeammin kuin vuosi sitten tähän aikaan.

Kaikkein ironisinta Ässien ylivoimassa lienee se, että viikko sitten Jyväskylässä joukkue kohtasi JYPin. Kyseiset joukkueet olivat ylivoimatilaston hännillä – mutta kuinka ollakaan, JYP retuutti Pataa 6-1 latomalla jollain ihmeen konstilla kolme ylivoimahäkkiä.

7. … ja Tapparan murskaava ylivoima

Tappara johtaa sarjaa, sen pelaajat dominoivat pistepörssiä eikä maalivahtikaksikossa Christian HeljankoMichael Garteig ole mollaamista. Ennen perjantain kierrosta joukkue oli painanut jo poskettoman seitsemän pinnan eron kakkoseen – ja pelattuja otteluita oli siis alle kymmenen.

Tuleepa kertakaikkisen jännittävä kausi. Tapparan ylivoima vie kaiken mielenkiinnon.

(Toim. huom. kieli poskessa -ajatusmallista)

6. Frans Tuohimaa, HIFK

Eivätpä ole pikkumustat tarttuneet Stadin kirkkaihin valoihin siirtyneen Tuohimaan hyppysiin sitten millään. Torjuntaprosentti ennen perjantaita oli karu 82,41. HIFK:n maalivahtiosasto on ollut muutenkin sekaisin kuin seinäkello.

Atte Engren hajosi eikä kolmosvahti Roope Taponenkaan ole kunnossa. Stadilaiset hankkivat maalilleen italialaisen Andy Bernardin keikkasopimuksella.

Viimeistely on ollut tervanjuontia Jesse Ylöselle. Arkistokuva. KUVA: Juha Tamminen

5. Jesse Ylönen, Pelicans

Kovia odotuksia osakseen saanut Montreal Canadiensin tulevaisuuden tähtinimi lähti viikonloppuun karujen tilastojen painaessa. Kauden seitsemän peliä olivat tuoneet tehot 1+2=3, tehotilaston lukema puolestaan oli Liigan huonoimpia -5.

Ylönen kyllä on illasta toiseen Pelicansin näkyvimpiä armottoman luistelunopeuden ja -voiman takia, mutta tehottomuus on raastavaa. Hanat pitäisi saada auki pikatahtiin.

4. Ilves

Alkukausi meni syystä tai toisesta totaalisen vihkoon. Ilves oli sekava oikeastaan jokaisella osa-alueella, ja lopulta päävalmentaja Karri Kivi sai monoa. Joukkue otti vasta Lahden vierailullaan lokakuun alussa kauden ensimmäiset vieraspinnansa. Ennen Pelicans-peliä se oli tehnyt kolme vierasmaalia, mutta Pelicansin reppu pöllysi jopa seitsemän kertaa.

3. Petteri Nikkilä, HPK

Suomen mestari pelasi itsensä viime kaudella suomalaisen kiekkokansan tietoon latomalla kaikkiaan 77 ottelussa pakin paikalta massiiviset pinnat 8+47=55. Ennen perjantaita kasassa oli saldo 0+1=1 (-5).

Ylivoimallakin vastuuta saavan hyökkäävän pakin pitäisi näyttää se, ettei viime kauden liito ollut yhden talven ihme.

2. Konkaripelaajien hölmöilyt

Törkytemppuihin alkukaudesta ovat sortuneet muun muassa Kärppien Jussi Jokinen, KooKoon Kim Strömberg, TPS:n Lauri Korpikoski, HPK:n Arto Laatikainen sekä HIFK:n Ville Varakas. Herrasmiehinä pidettyjä pitkän linjan pelaajia. Ei hyvä. Eivät nähdyt töötit tosin ole sen siedettävimpiä muiltakaan pelaajilta.

1. Lennart Petrell, HIFK

Mitä täällä tapahtuu? Tai siis ei tapahdu, ainakaan Petrellin toimesta hyökkäyspäässä. Kippari lähti perjantaihin pisteettömänä, eli saldolla 0+0=0. Vaikea uskoa? Onhan se.

Reilut 11 minuuttia ottelua kohden pelaava konkari ei ollut ollut kertaakaan jäällä HIFK:n maalatessa. Tehotilaston vertailu on +0/-4=-4. Se siitä kokonaisvaltaisesta kipparoinnista.`

Lista koottiin perjantaina ennen illan kierrosta.

Lauantain liigakierros kello 17 alkaen.