Liigan kausiennakko: Tässä ovat jokaisen joukkueen kultakypärät runkosarjan päätteeksi

© Kuva: Ilari Isotalo

Liigan runkosarjan alku lähenee kovaa vauhtia. SuomiKiekko-sivusto pohjustaa sesonkia laajasti joukkue-ennakoilla, erilaisilla toppi- ja floppilistoilla sekä haastatteluilla.

Tässä artikkelissa toimittajamme Toni Tuomala ja Miska Miettinen ennustavat jokaisen liigajoukkueesta pelaajan, joka kantaa kauden päätteeksi kultaista kypärää parhaan pistemiehen merkiksi.

HIFK

Tuomala: Teemu Turunen
Miettinen: Jesse Saarinen

Miettinen Saarisesta: HIFK:n täsmähankinta liekehti jo Pelicansissa viime kaudella etenkin syöttötaitonsa ansiosta. Saarisen pelisilmä on ihmeellinen, ja välillä näytti, etteivät joukkuekaveritkaan osaa odottaa maagisia passeja. Nyt HIFK:ssa ympärillä on vielä potkun verran kovempia pelimanneja. Viime kaudella piste-ennätyksensä lukemiin 14+35=49 paukutellut laitahyökkääjä voi nostaa maali- ja syöttömääräänsä entisestään.

HPK

Tuomala: Petteri Nikkilä
Miettinen: Jere Innala

Tuomala Nikkilästä: Nikkilällä on realistiset mahdollisuudet nousta ensi kaudella Liigan parhaaksi puolustajaksi. Kun Teemu Turunen lähti HIFK:n riveihin, Nikkilä on tästä lähtien HPK:n ylivoiman aivot, jonka voi odottaa kirjaavan syöttöpisteitä kovaan tahtiin. Pudotuspeleissä Nikkilä pääsi jyvälle myös maalinteon saloista, joten ensi kaudella hänen voi odottaa olevan vielä monivuotisempi kuin kaudella 2018-19.

Ilves

Tuomala: Eemeli Suomi
Miettinen: Eemeli Suomi

Miettinen Suomesta: Ilves-kippari on jokaisen luotsin ihannepelaaja. Niin keskellä kuin laidassa pärjäävä Suomi pelaa ihailtavasti kahteen suuntaan, mutta luo samalla paikkoja itselleen ja ketjutovereilleen. Kehityskäyrä on ollut kokonaisvaltaisessa pelissä nousemaan päin, eikä laskulle ole mitään syytä. Se johtaa myös pisteisiin.

Jukurit:

Tuomala: Mika Partanen
Miettinen: Mika Partanen

Tuomala Partasesta: Mika Partanen on Jukurien keskinkertaisen hyökkäyksen ehdoton ykköstähti. Monipuolinen hyökkääjä osaa maalinteon sekä työnteon taidot, ja häneltä voi odottaa runsaasti likaisia maaleja.

JYP

Tuomala: Jarkko Immonen
Miettinen: Jarkko Immonen

Miettinen Immosesta: Rauhallinen ja sekä kiekon kanssa että ilman jatkuvasti oikeita ratkaisuita tekevä sentteri oli viime kaudella surkean JYPin johtohahmo. Jalka riitti runkosarjan 60 pelissä tehoihin 15+32=47, kolmessa pudotuspeliottelussa syntyi yksi syöttöpinna – eikä tehotilasto painunut kummassakaan miinukselle. Ja vaikka se jalka hidastuisi, paikkaisi mieletön pelisilmä tätä puutetta.

KalPa

Tuomala: Miikka Pitkänen
Miettinen: Janne Keränen

Tuomala Pitkäsestä: Miikka Pitkänen jäi KooKoossa Malte Strömwallin varjoon, mitä tulee otsikkotilaan ja yleiseen hypetykseen. KalPassa Pitkänen tulee saamaan yhtälailla kovaa vastuuta, eivätkä ketjukaveritkaan ole juuri huonontuneet. Pitkänen voi olla monen Liigapörssi-joukkueen mustahevonen.

KooKoo

Tuomala: Juha-Pekka Haataja
Miettinen: Kalle Valtola

Miettinen Valtolasta: Tähän oli otettava yllätysvalinnaksi Valtola. Pakki takoi Mestiksessä toistaiseksi viimeisellä kaudellaan runkosarjan 50 pelissä tehot 14+32=46, kevään 18 pudotuspeliä toivat nekin komeat pinnat 6+8=14. Viime kaudella puolestaan KooKossa syntyi seitsemän maalia ja 17 pinnaa, ja tuo määrä noussee alkavalla sesongilla roimasti. Valtola osaa hoitaa perustaidot upeasti: Hyökkäysten käynnistäminen ja niiden tukeminen sekä kiekon toimittaminen maalille ovat priimaa.

Kärpät

Tuomala: Jussi Jokinen
Miettinen: Michal Kristof

Tuomala Jokisesta: Jussi Jokisen nimen yhteydessä puhutaan paljon maitojunasta, mutta ne puheet voisi pikkuhiljaa unohtaa. Jokinen pelasi menestyksekkään uran NHL:ssä, eikä ole nytkään kaukana NHL-kaliiberista. Pisteitä Jokiselta voi odottaa runsaasti, mutta niiden lisäksi hän tuo joukkueeseen aimo annoksen johtajuutta ja työmoraalia.

Toni Tuomala ja Miska Miettinen ovat yksimielisiä siitä, että Jarkko Immonen kantaa JYPin kultakypärää kauden päätteeksi. KUVA: SuomiKiekko

Lukko

Tuomala: Justin Danforth
Miettinen: Justin Danforth

Miettinen Danforthista: Kanadalainen on yksi Liigan parhaimmista senttereistä kokonaisvaltaisuutta tuijottamalla, ja esimerkiksi Suomea edellä hän on tässä potkun. Hyökkääjä vaelsi menneellä sesongilla pari kertaa ulapalla, mutta silti pinnoja kertyi runkosarjassa mallia 18+34=52 ja pudotuspeleissäkin niitä syntyi 2+2=4. Ensimmäistä kauttaan Euroopassa luutinut hyökkääjä näytti käsittävän suurien askien salat kokonaisvaltaisen pelaamisen näkökulmastakin.

Pelicans

Tuomala: Juhamatti Aaltonen
Miettinen: Juhamatti Aaltonen

Tuomala Aaltosesta: Juhamatti Aaltonen on parhaimmillaan Liigan taitavimpia pelaajia, mutta viime vuosina on nähty tason rajuja heilahteluja. Hän on joka tapauksessa Pelicansin tasaisen hyökkäyksen ykkösnimi, ja häneltä odotetaan paljon pisteitä ylivoimalla sekä tasakentällisin.

SaiPa

Tuomala: Tomas Zaborsky
Miettinen: Tomas Zaborsky

Miettinen Zaborskysta: Slovakkin siirto SaiPaan oli vähintäänkin yllättävä – käyttöä olisi ollut isommissakin ympyröissä. Liigassa ensimmäisen kerran kaudella 2009-10 pelannut hyökkääjä ei ole flopannut pääsarjassa rajusti oikeastaan kertaakaan. Kevään 2011 pudotuspelit sujuivat vaisuhkosti. Voi olla, että viime kaudella joku odotti Tapparan useampaa kuin 21 häkkiä. Toisaalta pelaaja ratkaisi Tapparan kohtalon ampumalla kauden viimeisen maalin pronssiottelun jatkoerässä.

Sport

Tuomala: Antti Kalapudas
Miettinen: Roope Talaja

Tuomala Kalaputaasta: Antti Kalapudas saisi paljon enemmän huomiota, jos hän pelaisi jossain muualla kuin Sportissa. Monipuolinen hyökkääjä otti viime kaudella harppauksen Liigan eliittiin, eikä ole mitään syytä olettaa, että ensi kaudella tulisi taka-askeleita. Isorooli ja hyvät hyökkäysvaistot ovat vaarallinen yhdistelmä, jotka tuottavat tulosta.

Tappara

Tuomala: Kristian Kuusela
Miettinen: Kristian Kuusela

Miettinen Kuuselasta: Maailmanmestari on kuin viini vanhetessaan: Pelaaja tuntuu vain parantavan vuosi vuodelta otteitaan ikään nähden, tai ainakaan hän ei jää nuorempien kanssa telineisiin. Runkosarjassa saldo oli viime talvena 19+35=54 (+15) ja pudotuspeleissä 4+5=9 (+1). Kuusela on Liigan priimaa: Maaleja syntyy, syöttöjä napsuu ja tehotilastokin on kunnossa samalla. Kova oli myös Slovakian kultaisten MM-kisojen näyte. Kuusela pysyi kansainvälisessä vauhdissa mukana 36-vuotiaana konkarina aivan mallikkaasti iskien päälle tehot 1+1=2.

TPS

Tuomala: Zach Budish
Miettinen: Ilari Filppula

Tuomala Budishista: TPS:n hyökkäys on heikentynyt selvästi viime kaudesta. Zach Budish ja Ilari Filppula ovat joukkueen ykköstähdet ja pelaavat varmasti paljon toistensa rinnalla. Filppulalla on kuitenkin paljon loukkaantumishistoriaa, joten maalinälkäinen Budish on todennäköinen kultakypärä kevään koittaessa.

Ässät

Tuomala: Otto Kivenmäki
Miettinen: Niklas Appelgren

Miettinen Appelgrenistä: Yllätysveto – niin kippariksi kuin kultakypäräkandidaatiksi. Appelgren astui ehdottoman isoihin saappaisiin saatuaan patapaitaansa C:n rintaan. Ässät pitäisi nostaa ylös viime kauden flopin jälkeen. Pelaajan on oltava kunnossa, kun hän moisen vastuun saa. Appelgren takoi Hermeksessä apukapteenina kaudella 2015-16 35 runkosarjan pelissä tehot 13+6=19, seuraavalla sesongilla 49 ottelussa syntyikin jo 46 pinnaa, joista 26 oli maaleja. Nyt Liigassakin hän on vain nostanut pistemääriään. Toissa runkosarjakauden saldo oli 4+7=11 ja viime kauden 9+15=14.