Liigan runkosarjan alku lähenee kovaa vauhtia. SuomiKiekko-sivusto pohjustaa sesonkia laajasti joukkue-ennakoilla, erilaisilla toppi- ja floppilistoilla sekä haastatteluilla.

Tässä juttusarjassa käydään läpi sivustomme näkemys siitä, keitä alkavalla kaudella kannattaa seurata syystä tai toisesta silmä kovana.

10. Joonas Oden, KooKoo

Viime keväänä kauden loppupuolella KooKoossa vastuuta saanut Joonas Oden vastasi joukkueen valmennuksen huutoon heti erinomaisesti. Yhdysvalloissa syntynyt Suomen nuorten maajoukkueiden vakiokasvo pamautti Liigassa 20 ottelussa upeat tehot 5+6=11.

Täytyy ymmärtää, että ennen noita koitoksia Odenilla ei ollut kokemusta yhdestäkään miesten pelistä missään sarjassa.

Tällä kaudella hyökkääjä on nakutellut alle 20-vuotiaiden maajoukkueen harjoituspeleissä pinnoja niin ikään huimaan tahtiin: Kuuden pelin saldo on vakuuttava 4+2=6.

9. Brad Lambert, HIFK

Pelicansin nuoret jättänyt ja Helsinkiin siirtynyt Brad Lambert on suomalaisen kiekon suurimpia tulevaisuuden nimiä. Vasta vuonna 2022 NHL:ään varattava pelaaja on luutinut 15-vuotiaana jo 32 Nuorten SM-liigan pelissä.

Tällä kaudella hän on tahkonnut viiteen peliin tehot 1+3=4.

Vaikka suomalaiskanadalaisen kausi menee suurimmaksi osaksi juurikin nuorten puolella, saa hyökkääjä saumansa Liigasta taatusti jo alkavalla kaudella.

8. Anrei Hakulinen, KooKoo

Viime kaudella maajoukkueeseen murtautunut Anrei Hakulinen oli jääkiekon maailmanmestaruudesta Leijonien kisakoneeseen nousun päässä. Pelaaja loisti Liigassa ja loistipa hän myös maajoukkueessa – vaikka nimitystä MM-jäille ei lopulta tullut.

Mitä käy alkavalla kaudella, kun KooKoossa Hakulisen tavoin pisteiden takomisesta vastanneet Miikka Pitkänen ja Malte Strömwall ovat muualla?

Viime talvena 52 runkosarjan pelissä tehot 17+24=41 latoneen hyökkääjän on toivottavaa saada flow-tila päälle heti. Jos sesonki alkaa kuivaputkella, voi sen katkaiseminen olla vaikeaa. Hakulisella kun on todistettavaa sen suhteen, ettei viime talven tehoilu ollut sattumaa tai kiinni pelkästään joukkuekavereista.

7. Joona Voutilainen, HPK

Yllättäjoukkueessa liekehtineen hallitsevan suomenmestarivahdin paikkaaminen ei ole mikään maailman yksinkertaisin asia työelämässä. JYPistä tullut Joona Voutilainen joutuu jopa hirvittävään paikkaan HPK:n maalilla yrittäessään Emil Larmin saappaiden täyttämistä.

Joukkue on heikentynyt, eikä vastaavasti Voutilaisen viime kausi sujunut mitenkään hääppöisesti. Jotkut pitivät häntä jyväskyläläisten parhaana pelaajana, mutta tilastot eivät mairitelleet: Kiekot tarttuivat runkosarjan 15 kamppailussa 90,4 prosentin varmuudella.

Parantaa pitäisi ja roimasti. Voutilainen toiminee HPK:n ykkösvahtina Antti Karjalaisen jäädessä kakkoseksi.

6. Justus Annunen, Kärpät

Kauteen taas Suomen mestaruus mielessä lähtevän Kärppien maalivahtikaksikko Patrik RybarJustus Annunen herättää ennakkoon suuria kysymysmerkkejä. Colorado Avalanchen kesän 2018 kolmoskierroksen varaus ei ole miesten sarjoissa vielä ykkösvahtina torjunut, mutta alkavalla sesongilla se voi käydä jopa toteen, jos Rybar pettää.

Slovakialainen torjui viime kaudella AHL-joukkue Grand Rapids Griffinsissä 37 runkosarjan ottelussa prosentein 90,8.

Mitä alkava kausi tuo tullessaan Lauri Korpikoskelle? KUVA: SuomiKiekko

5. Lauri Korpikoski, TPS

Viime kaudella käytännössä kokonaan pelaamatta, kun vyölle kertyi vain seitsemän peliä tehoitta. Ja kapteeninkin natsatkin olivat ja ovat rinnassa. TPS:n Lauri Korpikosken viime talvi oli erikoinen ja taatusti pettymys.

Kipparin yllä leijuu kaksi isoa kysymystä: Minkälainen on pelaajan tatsi repaleisen kauden ja taakse jääneen kesän jälkeen, sekä kuinka 33-vuotiaan konkarin jalka riittää nopeutuvassa Liigassa? Ei sitä vauhtia käytännössä koko kauden pilanneet terveyshuolet ainakaan auta.

4. Jesse Ylönen, Pelicans

Lahden Pelicansin Jesse Ylönen on ollut joukkueensa kärkipelaajia syksyllä, vaikka pinnoja ei ole syntynyt ihan siihen tahtiin, mihin pussinokkien tehokkaimmat ovat pystyneet. Järjettömän määrän töitä ja vieläpä oikeilla valinnoilla illasta toiseen tekevä Montreal Canadiensin toissa kesän kakkoskierroksen varaus pelannee Liigassa viimeisen kautensa.

Habsin pamput olivat jo viime kaudella seuraamassa vastustajien pakkeja armottomalla karvauksella jatkuvasti piinaavaa Ylöstä Lahdessa useampaan otteeseen.

3. Teemu Ramstedt, SaiPa

Korpikosken tavoin viime kauden missannut Teemu Ramstedt – hän ei tosin pelannut yhtäkään peliä omien valintojen seurauksena – palaa kaukaloon alkavalla sesongilla SaiPassa.

Persoona saa heti ison roolin, kun hänet nimitettiin lappeenrantalaisten apukapteeniksi. On päivän selvä asia, että urallaan muun muassa KHL:ssä pelannut Ramstedt on SaiPassa muutakin kuin sentteri. Koppipelaajan kokemus näkyy isosti Elmeri Kaksosen kipparoimassa porukassa.

2. Matias Maccelli, Ilves

Ilvekseen tullut ja kotimaahan palannut Matias Maccelli on suomalaisen kiekon suurlupauksia yhdessä tässä tekstissä mainittujen Odenin, Lambertin, Annusen ja Ylösen kanssa. 18-vuotias hyökkääjä takoi USHL:ssä puolentoista kauden aikana 109 pelissä tehot 40+59=99.

Maccelli kertoi sivustomme taannoisessa haastattelussa haluavansa tulla vahvemmaksi. Lisäksi hän haluaa fysiikkaa eteenpäin, jotta vahvempia vastaan kamppailutilanteet olisivat vaivattomampia.

Jos on pelaaja kiinnostava tapaus, niin niin on Ilveskin. Joukkuetta on ennakkokaavailuissa veikattu suoraan puolivälieriin. Jännittävä kombo!

1. Jesse Puljujärvi, Kärpät

Kesä on takana, ja Edmonton Oilersista rannalle jäänyt Jesse Puljujärvi palasi Kärppiin. Meno on ollut jo CHL:ssä vakuuttavaa, mutta miten käy Liigassa? Kotimaisille joukkueille hyökkääjä on tutumpi kuin eurooppalaisille – saako kukaan tai mikään paluumuuttajaa kuriin, vai junnaako ura myös Suomen pääsarjassa?

Sekin on otettava huomioon, että Oilersin juhannuksen 2016 nelosvaraus hamuaa edelleen takaisin NHL:ään. Näyttöjä on annettava, vaikka niskassa olisivat minkälaiset paineet hyvänsä.