Muistatko, kun vastikään uransa lopettanut NHL:n tähtivahti Roberto Luongo kantoi taalajäillä C-kirjainta rinnassaan kapteenin merkiksi? Kanadalainen kipparoi Vancouver Canucksia kausina 2008-10. Tämä tempaus sai aikoinaan kovaa kritiikkiä muilta.

– Meidät lytättiin mediassa, vaikka meidän tarkoituksenamme ei ollut tehdä veskarista kapteenia. Piti saada johtajuutta yhdestä pelaajasta. Se toimi, Canucksin GM:nä kausina 2008-14 toiminut Mike Gillis muisteli Sportsnetille.

– Hänestä tuli johtaja ja parempi pelaaja.

Luongo voitti NHL-urallaan kerran Jennings Trophyn. Lisäksi palkintokaapista löytyvät kaksi olympiakultaa, World Cupin voitto ja kaksi maailmanmestaruutta.

– Luongo tajusi, ettei hän ole vain maalivahti. Jääkiekko on joukkuepeli ja tuollaisten velvollisuuksien myötä pitää tehdä tiettyjä asioita.

Gilliskään ei tiennyt jääkiekosta kaikkea lyötyään kanadalaisvahdille natsat rintaan.

– En tiennyt ennakkoon, mitä se aiheuttaisi. Nyt miettisin tätä kauemmin, sillä en pitänyt siitä huomion määrästä, mitä tempaus aiheutti.

– Silloin en toki tiennyt kaikkea, mitä esimerkiksi nyt tiedän.

Luongo torjui uransa viimeiseksi jääneellä kaudella Florida Panthersin paidassa 43 runkosarjan peliä vaisuin torjuntaprosentein 89,9.