– Minä todella arvostan suomalaista suorasukaisuutta ja sitä, etteivät suomalaiset mielistele turhaan. Arvostan sitä, ettei keskustelu ole sellaista lipevää siirappista mielistelyä, eräs suomalaisnainen sanoi MTV Uutisten suomalaisuutta käsitelleessä jutussa.

Tuollaisia piirteitä, etenkin suorasukaisuutta, oli havaittavissa erilaisissa keskusteluissa läpi toukokuun. MM-kisoihin suunnanneen leijonalauman kokoonpano lytättiin somessa ja medioissa, eikä Suomelle annettu mitään saumaa menestyä liigajoukkueella maailmanmestaruuskisoissa.

Perin suomalaista käyttäytymistä jääkiekossa, tai oikeastaan urheilussa ylipäätään lajista riippumatta.

Suomalaiset katsovat toisiaan liian usein ristiin kyseenalaistaen ihmisiä ihan vaikka ruohonjuuritasolla puhuttaessa työelämässä tai harrastuksissa, kun menee heikosti. Tai kun työpaikalle saapuu uusi ”Joel Kiviranta”.

”Nää on aika vaikeita juttuja, mutta tervetuloa silti” on yleisesti ottaen helpompaa sanoa uudelle kollegalle työpaikalla kuin ”Kyllä sä pärjäät, tervetuloa!”.

Kehuja ja tsemppaamista ei tule läheskään tule yhtä useasti kuin outoja katseita tai ”pelottelua”. Kyseenalaistusta riittää kehumisia ja mahdollisuuksien antamisia enemmän. Perin suomalaista sekin.

Sensaatiomaisen maailmanmestaruuden voittanut leijonalauma osoitti suomalaisuuden perikuvan pahaksi erheeksi.

Paperilla heikohko joukkue näytti, etteivät kyseenalaistaminen ja ristiin katsominen kannata. Yhteen hiileen puhaltaminen, kyseenalaistamisen unohtaminen ja määrätietoisesti toimiminen toimivat. Arjessa, töissä, kotona, Bratislavassa, missä vaan.

Maailmanmestaruus on kulttuuriteko.

Se muuttaa suomalaisten asenteita toisia kohtaan. Ihmisiä ja asioita ei kannata lytätä heti ensituntumalta. Osaavissa käsissä (päävalmentaja Jukka Jalonen) ja flow-tilassa (Marko Anttila, Kevin Lankinen jne.) voi tapahtua ihmeitä.

Kaiken kukkuraksi mestaruus nostaa suomalaisten itsetuntoa. Vaikeina aikoina kannattaa muistella Suomen historian kolmatta maailmanmestaruutta. Nyt tajuamme oikeasti sen sloganin, että ”kaikki on mahdollista”.

LUE MYÖS: Ruotsissa ylistetään Leijonien sensaatiomaista MM-kultaa: ”Kiitos ihmeestä, isoveli!”

LUE MYÖS: Mörkö-Markosta uusi presidentti? Sauli Niinistö vastasi leijonahyökkääjän ehdotukseen

LUE MYÖS: Kyseessä kohtalo? Leijonien voittomaalissa käsittämätön yhtäläisyys edelliseen MM-kultaan!

LUE MYÖS: MM-kisojen parhaat pelaajat valittu – Leijonat-puolustaja tähdistökentällisessä!

LUE MYÖS: Ruotsissa ällistellään Leijonien sensaatiomaista MM-kultaa: ”Rakastan tätä Suomea – tämä on satua”

LUE MYÖS: Hah! TPS-hyökkääjältä hulvaton heitto: ”Poikani saa nimekseen Mörkö Virtanen”

LUE MYÖS: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ylistää Leijonia: ”Vaikka läpi harmaan kiven”