Suomen naisten maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen kommentoi ikiajoiksi historiankirjoihin jäävää sunnuntaista MM-finaalia miltei heti sen loputtua ihailtavan neutraalisti.

Hän ei alkanut työntämään lokaa sinänsä kenenkään niskaan, vaan läheni katastrofia vedoten faktoihin. Esimerkiksi Leijonat.comille luotsi sanoi näin:

– Olen nähnyt tilanteen monesti. Jenni Hiirikoski tulee maalivahdin alueelle. Maalivahti torjuu ja pudottaa kiekon. Hän hyppää kiekon perään, jolloin hän hyppää Jennin jalkoihin alueen ulkopuolella.

– Jos he tekisivät tuomarivirheen ja hylkäävät maalin, silloin Jennin tulisi saada jäähy. Tai jos maalivahti saa jäähyn, olen saanut sellaisen tiedon, että maali pitäisi hyväksyä. Mikäli tämä pitää paikkansa, tämä on täydellinen skandaali! Me voitamme mestaruuden – ja sitten emme voitakaan, Mustonen muotoili.

Ottelu huipentui voittomaalikisaan ja lopulta USA:n juhliin. Joukkueelle täytyy antaa kredittiä. Se ei järjestänyt mitään valtavia repeämisiä, vaan pelaajat olivat jään tasalla suhteellisen rauhassa.

– Huomasitteko, kuinka vaisusti jenkit juhlivat. En ole ikinä nähnyt vastaavaa. Täysin kuollut joukkue! Koska he tiesivät, että tämä meni nyt väärinpäin.

Kommunkaatio-ongelmia

Luotsi antoi palaa myös esimerkiksi Ilta-Sanomille toisesta epäkohdasta. Suomalaisenhan olisi pitänyt lentää jatkoerässä pellolle, koska hän tallusteli hetken aikaa jäällä pelin ollessa kesken.

Mustonen ei kuitenkaan lentänyt suihkuun, eikä kyllä hän saanut perusteluita maalin hylkäämisestäkään.

- En saanut heitä enää takaisin luokseni.

- He eivät ilmoita mitään tai suostu koskaan kertomaan mitään. Olen useasti kysynyt ihan rauhallisesti, että voinko esittää kysymyksen. Tuomarit saattavat tulla antamaan varoituksen vaihtojen venyttämisestä. Silloin kun yrittää kysyä toisesta asiasta, päätuomari alkaa huutamaan ”Nou, nou, nou!” ja pakenee.

Tuore hopealuotsi näki kommunikaatio-ongelmat pahoina.

- Pelaajat ja valmentajat tietävät, että tämä on aivan sairasta. Ongelma on tuomarien itsetunto. He eivät kestä normaalia kommunikointia, vaikka täällä on ollut aika rauhallista kisojen aikana. Tuomareita suojellaan, etteivät he joudu paineessa vastaamaan kysymyksiin.

MITÄ SÄÄNNÖT SANOVAT TILANTEESTA?
Täysin käsittämätön farssi! Naisleijonien syntymässä olleen maailmanmestaruusmaalin tuomiot monella tapaa vihkoon – näin säännöt sanovat