Jokerit palaa yli kolmen viikon tauon jälkeen Hartwall Arenan kotikaukaloonsa maanantaina, kun KHL-liigan ottelussa vastaan asettuu Spartak Moskova.

Seitsemästä perättäisestä vieraspelistä jäi taskuun lopulta vain kolme voittoa. Maanantain Spartak-otteluun Jokerit lähtee kolmen ottelun tappioputkessa, kun viime viikolla Dinamo Riika, tuleva pudotuspelivastustaja Dynamo Moskova ja Pietarin SKA kaatoivat narripaidat kotikaukaloissaan. Maanantain Spartak-ottelun jälkeen Jokereilla on runkosarjaa jäljellä vielä kaksi kotiottelua, kun keskiviikkona vastaan asettuu Slovan Bratislava ja perjantaina Dinamo Minsk.

Vaikeasta jaksostaan huolimatta Jokerit varmisti jo viime viikolla kotiedun pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle.

– Kotietu on KHL:ssä tosi tärkeä juttu. Playoffit tulevat kuitenkin nopeasti vastaan. Nyt on kolme peliä aikaa saada peli kuntoon. Ensi maanantaina nappia painamalla homma ei lähde käyntiin, pitkällä urallaan kaksi kautta myös Jokereissa pelannut Janne Hauhtonen kommentoi SuomiKiekko-sivustolle.

Mikäli Jokerit mielii jatkaa pudotuspelejä keväämmälle asti, on sen petrattava erityisesti oman pään peliään. Jokereiden maalivahtien Ryan Zapolskin ja Janis Kalninsin tilastot vuoden 2019 puolella kertovat karua kieltään ongelmista.

Koko kauden 36 ottelussa torjuntaprosentin 91,6 kirjauttanut Kalnins on yltänyt yli 90:n torjuntaprosenttiin tammi-helmikuun 12 pelissä vain viisi kertaa. Zapolskin koko kauden torjuntaprosentti 30 ottelusta on vaatimaton 89,3, ja tämän vuoden puolella seitsemästä ottelusta vain kahdessa se on ollut yli 90.

– Maalivahtipeli ei ole viime aikoina ollut sillä tasolla, millä sen pitäisi olla ja millä se on parhaimmillaan ollut. Jos playoffeissa haluaa menestyä, niin Jokereidenkaan ei auta lähteä maalintekokilpailuun. Kyllä se lähtee tiiviistä hyvästä puolustamisesta, Hauhtonen muistuttaa.

Vaikka Jokerit päättikin vieraskiertueensa 2-5-tappioon konferenssin kärkipaikasta taistelevalle Pietarin SKA:lle, näki Hauhtonen narrripaitojen pelissä Pietarin jääpalatsissa hyviä merkkejä.

– Vaikka tulos Pietarissa oli huono, niin kyllä Jokerit pystyi ajoittain pelaamaan tosi hyvää kiekkoa. SKA oli tehokkaampi viimeistelyssä ja Jokereille tuli muutamia henkilökohtaisia virheitä. Mutta Jokereilla oli kyllä paikkoja tehdä maaleja. Peli tuloksen takaa oli kuitenkin hyvää, Hauhtonen toteaa.

Runkosarjan viimeisissä otteluissa Hauhtonen nostaa suurennuslasin alle Jokereiden hyökkäyksestä Peter Reginin, joka on alkuvuoden ajan hakenut pelituntumaa syksyn pitkän loukkaantumisen jälkeen.

– Huippukuntoinen ja omalla tasollaan pelaava Regin toisi todella paljon leveyttä ja tulivoimaa Jokereiden hyökkäysrosteriin pudotuspelejä ajatellen, Hauhtonen arvioi.

Oman mausteensa maanantain otteluun tuo se, että vierasjoukkue Spartak taistelee edelleen tiukasti pisteistä pitääkseen kiinni nykyisestä paikastaan pudotuspelejä silmällä pitäen.

– Varmasti Jokerit haluaa saada hyvän fiiliksen, hyvän viimeisen viikon ja oman pelin kuntoon ennen kuin playoffit alkaa. Mutta peli ole missään nimessä panokseton. Spartak haluaa varmasti kaikin keinoin välttää SKA:n tai TsSKA:n kohtaamisen playoffien ensimmäisellä kierroksella. Tällä sijoituksella (6:s) he pelaisivat Lokomotiv Jaroslavlia vastaan, joka on huippujoukkue sekin. Kaikki kuitenkin tietävät, että SKA ja TsSKA ovat ne joukkueet, jotka kaikki haluavat ensimmäisellä kierroksella välttää, Hauhtonen muistuttaa.

Viasat Jääkiekko -kanavan ja Viaplayn suora lähetys Jokerit – Spartak Moskova -ottelusta alkaa maanantaina 18.2. klo 18.00 ennakkostudiolla. Ottelun 2. erätauolla studiovieraana on Jokereiden yhden kauden piste-ennätystä hallussaan pitävä Ville Leino.