Toronto Maple Leafsin tähtihyökkääjä William Nylanderin sopimuskohu on puhuttanut NHL:ssä läpi alkukauden.

Jos Maple Leafs ja Nylanderin leiri eivät saa sopimusta aikaan ennen joulukuun 1. päivää, joutuu 22-vuotias ruotsalainen jättämään koko NHL-kauden väliin.

Eläkkeelle jäänyt suomalaishyökkääjä Sean Bergenheim pystyy samaistumaan hieman Nylanderin tilanteeseen, koska hän koki urallaan myös kovaa vääntöä sopimuksesta NHL-seuran kanssa.

Bergenheim joutui syksyllä 2006 todelliseen pattitilanteeseen New York Islandersin kanssa, kun hän oli juuri saanut tulokassopimuksensa viimeisen vuoden aikana jalkansa NHL-oven väliin. Bergenheim aloitti kauden 2005-06 farmissa summaten kovat tehot 25+22=47. Loistavat otteet poikivat lopulta NHL-paikan keväällä ja hän pääsi pelaamaan tähtisentteri Aleksei Jashinin rinnalla. Tuloksena oli 28 NHL-otteluun tehopisteet 4+5=9.

Bergenheim oli onnistuneen kauden päätteeksi varma siitä, että hän ansaitsisi vakituisen paikan NHL:ssä. Islanders laittoi kuitenkin pöytään minimipalkalla varustetun kaksisuuntaisen sopimustarjouksen, joka oli aivan muuta, mitä Bergenheimin leiri haki.

Islandersin edesmenneellä omistajalla Charles Wangilla oli silloin periaate, että jos pelaaja ei tee seuran kanssa sopimusta ennen lokakuuta, joutuu hän jättämään koko kauden väliin.

Bergenheim ei lopulta suostunut joustamaan neuvotteluissa, joten hän päätti siirtyä Venäjälle Lokomotiv Jaroslavin leiville. Hän siirtyi kuitenkin kuukausi myöhemmin SHL:ään Frölundan riveihin.

– Päätin silloin lähteä Eurooppaan, kun alkoi olla selvää, että he eivät aio tarjota minulle parempaa sopimusta. Tiesin, että jos olisin tarpeeksi hyvä pelaaja, niin palaisin NHL:ään kuitenkin vuoden päästä. Uskoin, että pystyin kehittymään, Bergenheim sanoi The Athletic -lehden haastattelussa.

Ruotsissa Bergenheim pääsi pelaamaan isoja minuutteja ja hän kehittyi entisestään, kun 36 ottelussa syntyi komeat tehot 16+17=33.

– Olin aina varma, että palaan NHL:ään, mutta oli selvää oli myös se, etten saanut sitä sopimusta jota halusin. Urani kannalta tämä oli paras ratkaisu. Pelasin isoja minuutteja miesten sarjassa. Tuntui, että olin ottanut askeleen eteenpäin – vaikka olinkin pelannut miesten sarjassa ennenkin. Opin pelaamaan isommalla itseluottamuksella, Bergenheim kertoo.

Nyt Nylanderilla on edessä vastaavantyyppinen tilanne, vaikka onhan ruotsalaispeluri paljon kovempi nimi tällä hetkellä NHL:ssä, mitä Bergenheim oli. Ei ole aivan hullu ajatus, jos Nylander pitäisi välivuoden NHL:stä ja palaisi Eurooppaan pelaamaan loppukaudeksi.

Bergenheim myöntää ettei ole seurannut Nylanderin tapausta aivan liikaa, mutta uskoo silti, että pelaajan täytyy pitää tiukasti kiinni omasta kannastaan.

– Mielestäni pelaajan täytyy uskoa itseensä ja uskoa omaan aatteeseen. Mielestäni se on tärkeää. Se on minun neuvoni. Nylanderin täytyy kuitenkin ottaa huomioon kaikki asiat joita voi tapahtua, jos he eivät pääse yhteisymmärrykseen. Täytyy tietää myös iso kuva ja mikä on parasta pitkällä tähtäimellä, suomalaiskonkari valottaa.

– Tällä hetkellä hän olisi yksi tärkeimpiä pelaajia Maple Leafsissä. Miettikää mikä joukkue heillä on, kun hän tulee takaisin – heillä on Tavares, Matthews ja muita mahtavia pelaajia. Sillä joukkueella he voivat saada menestystä. Tämä olisi iso tilaisuus hänelle uransa kannalta. Se on yksi asia, jota hänen täytyy miettiä. Hänellä on todella paljon pohdittavaa.

NHL-piireissä suurin puheenaihe keskittyy Nylanderin mahdolliseen kauppaamiseen toiseen seuraan. Tiedettävästi ainakin Los Angeles Kings ja Carolina Hurricanes ovat miehen perässä.

Bergenheim ei kuitenkaan jaksa uskoa Nylanderin kauppaamiseen.

– Joukkue kuten Toronto, joka pärjää niin hyvin – jos he saisivat vielä Nylanderin mukaan kokoonpanoon… Sellaista pelaajaa ei saa mistään muualta. Oikeasti, sellaista ei saa vaihtokaupan avulla ilman, että menettää jotain vastikkeena. Nylander tekee joukkueesta vielä paremman, Bergenheim uskoo.

– Nylanderin näkökulmasta hänellä ei ole mitään syytä istua koko kautta. Toivottavasti he pääsevät kompromissiin tai johonkin sopuun. Tämä tilanne ei hyödytä kumpaakaan tällä hetkellä, Bergenheim ynnää.