Varma pitkälle edenneen kevään merkki on, että jääkiekkoliiga NHL:n pudotuspeleissä kirjoitetaan hienoja tarinoita ja leivotaan näille tarinoille odottamattomia sankareita.

Viime kevään ja alkukesän ryysyistä rikkauksiin -tarina oli Nashville Predatorsin hyökkääjä Frederick Gaudreau. Runkosarjassa 9 ottelua tehoilla 0+1 pelannut Gaudreau nostettiin kesken pudotuspelien AHL:n Milwaukee Admiralsista NHL:n playoffeihin. Gaudreau teki 8 ottelussa kolme maalia, joista pari oli ottelujen voittomaaleja.

Tällä kaudella Gaudreau pääsi pelaamaan Predatorsin riveissä 20 runkosarjaottelua, joissa sai kasaan vaatimattomat tehot 0+3. Valtaosan kaudesta Gaudreau pelasi AHL:ssä.

Koko tämän kauden sensaatioimaisin tarina on tietysti Vegas Golden Knightsin eteneminen Stanley Cupin finaaleihin. Kuorrutus kakun päällä on se fakta, että finaalipaikan ratkaisseen 2–1-osuman eilisessä ottelussa Winnipeg Jetsiä vastaan teki Ryan Reaves. Maali oli Reavesille, 31, ensimmäinen tämän kevään pudotuspeleissä ja ensimmäinen koko joukkueelle ylipäätään.

Klassinen nelosketjun ratkaisija

St. Louis Blues varasi Reavesin jo kesllä 2005 viidennellä kierroksella numerolla 156. NHL-unelmaa Reaves pääsi elämään vasta syksystä 2010 eteenpäin. Romuluinen (185 cm/102 kg) Reaves pelasi Bluesissa seitsemän kautta ja kunnostautui lähinnä jäähypenkin kuluttajana.

Täksi kaudeksi Reaves siirtyi kaksi edellistä Stanley Cupia voittaneen Pittsburgh Penguinsin riveihin. 58 ottelussa Reaves keräsi tehot 4+4=8, 84 jäähyminuuttia ja teholukeman -9. Penguins treidasi Reavesin Vegasiin.

Kultaisissa ritareissa Reaves ehti pelata 20 runkosarjaottelua tehoilla 0+2. Pudotuspelien kahdella ensimmäisellä kierroksella hän ei päässyt pelaamaan kuin yhden ottelun, toisen kierroksen San Jose Sharks -sarjan kuudennen ja ratkaisevan matsin.

Winnipeg Jetsiä vastaan Reaves sen sijaan pelasi kaikki viisi ottelua, nelosketjussa 5–10 minuutin peliajalla.

Ja kuten kovin usein käy, juuri nämä miehet ratkovat pelejä ja ottelusarjoja. Reaves ohjasi toisessa erässä puolustaja Luca Sbisan rannelaukauksen kauniisti ilmasta Jets-vahti Connor Hellebuyckin selän taakse. 2–1-maali jäi koko ottelusarjan ratkaisuksi.

Reaves oli ottelun jälkeen tietysti haltioissaan.

[nosto tasoitus=”oikea”]Junnut ratkovat pelejä runkosarjassa, miehet pudotuspeleissä.[/nosto]

– Tämän joukkueen mentaliteetti on ”seuraava mies esiin rivistä”. Joukkueessamme on syvyyttä, meillä on paljon hyviä pelaajia. Niin tapahtui jo ennen kuin tulin tähän tähän joukkueeseen: jatkuvasti uusia miehiä on astunut esiin, Reaves sanoi nhl.comin mukaan.

– Ne jätkät, jotka eivät pelanneet, minä mukaan lukien, olimme koko ajan valmiina. Meillä oli koko ajan hauskaa, mutta teimme kovasti töitä, jotta olisimme valmiina, milloin ikinä kutsu käy, Reaves kertoi.

Patrik Laine ”ennusti” tapahtuneen

Kyseessä oli siis Reavesin ensimmäinen maali Golden Knightsille, ja ylipäätään vasta koko uran toinen pudotuspeliosuma. Reaves on pelannut urallaan yhteensä 42 pudotuspeliä, joista 36 St. Louis Bluesissa.

Vertailun vuoksi mielenkiintoinen anekdootti: Reaves on tehnyt NHL-urallaan runkosarjassa 498 ottelussa 31 maalia ja kerännyt 30 syöttöpistettä.

Nyt Vegasille hävinneen Winnipeg Jetsin suomalaistykki Patrik Laine laukoi runkosarjassa viime kaudella 36 ja tällä kaudella 44 maalia.

Laine oli se, jolta odotettiin sarjan ratkaisevia maaleja. Reaves oli se, joka sarjan ratkaisevan maalin teki.

Vanhassa viisaudessa taitaa sittenkin olla perää: ne ovat eri miehet, jotka ratkovat pelejä keväisin.

Tai kuten Laine pudotuspelien alkaessa tokaisi: junnut ratkovat pelejä runkosarjassa, miehet pudotuspeleissä.

Katso Reavesin viimeistelemä sarjan ratkaisumaali tästä linkistä.