Jo nyt on varmaa, että tämän kevään ja alkukesän Stanley Cup -finaaleissa tehdään eräänlaista suomalaista jääkiekkohistoriaa.

Nimittäin, niin perinteinen, meritoitunut ja kovia kiekkoilijoita kasvattanut jääkiekkokaupunki kuin Pori onkin, ennen tätä vuotta yksikään porilaislähtöinen jääkiekkoilija ei ole pelannut Stanley Cupin finaaleissa.

Tänä vuonna pelaa.

Läntisen konferenssin finaaleissa kohtaavat Vegas Golden Knights ja Winnipeg Jets. Viime kesänä Minnesota Wildista laajennusjoukkue Golden Knightsiin siirtynyt Erik Haula on syntynyt Porissa keväällä 1991. Jetsiä puolestaan edustaa Haulaa vähän reilut kaksi vuotta nuorempi Joel Armia, joka niin ikään on päästänyt ensiparkaisunsa Porissa.

Haula, 27, pelasi vegasilaisten riveissä kerrassaan erinomaisen runkosarjan. 76 ottelussa Haula (kuvassa) kasasi tehot 29+26=55. Kyseessä on miehen viisivuotisen NHL-uran ennätyspisteet. Pudotuspelien 10 ottelussa kasassa on 3+3=6 tehopistettä.

Kolmatta NHL-kauttaan Jetsissä pelaava Armia, 24, sai 79 runkosarjaottelussa kasaan tehot 12+17=29. Yhdeksässä pudotuspelissä Armia on onnistunut maalinteossa kerran, ja syöttösarake näyttää nollaa.

Edellisistä ”suurimmista” porilaiskiekkoilijoista Veli-Pekka Ketola, 70, voitti kaudella 1975–76 Pohjois-Amerikan toiseksi kovimman liigan WHA:n mestaruuden juuri Winnipeg Jetsin paidassa. Pekka Rautakallio taas ylsi kaudella 1981–82 Calgary Flamesissa pelatessaan ensimmäisenä suomalaisena NHL:n All Star -otteluun.

Jetsin ja Golden Knightsin välinen läntisen konferenssin finaalisarja alkaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Suomen aikaa.