Tasan 30 vuotta sitten, 8. joulukuuta 1987, Philadelphian Spectrum Arenan katto oli revetä liitoksistaan.

Tuolloin nähtiin Philadelphia Flyersin ja Boston Bruinsin välisessä NHL-ottelussa jotakin, mitä ei ollut nähty koskaan ennen – eikä kovin usein sen jälkeenkään.

Bruins haki tasoitusta ilman maalivahtia, kun Flyersin maalivahtilegenda Ron Hextall pysäytti Bruinsin päätykiekon oman maalinsa vieressä. Lähin Bruins-hyökkääjä oli muutaman metrin päässä, mutta joutui väistämään Flyersin puolustajaa. Tämä väistöliike avasi Hextallille sen verran tilaa ja aikaa, että hän päätti yrittää.

Hextall lähetti kiekon korkealle, kaikkien pelaajien ulottumattomiin. Kiekko putosi jäähän lähes tarkalleen hyökkäyssiniviivan päällä ja liukui vastustamattomasti Bruinsin maaliin, aivan tolpan vierestä.

Hextallista tuli näin ensimmäinen NHL:ssä maalin tehnyt maalivahti.

Hauska yksityiskohta maalissa oli, että lähimpää sen synnyn pääsi todistamaan NHL:n kaikkien aikojen pelaajalegendoihin kuuluva Bruinsin puolustaja Ray Bourque.

Hextall, Flyersin nykyinen GM, vastasi myös seuraavasta maalivahtin tekemästä maalista NHL:ssä huhtikuussa 1989. Tämän jälkeen viisi NHL-maalivahtia on onnistunut maalinteossa. Nämä ovat Chris Osgood (6.2.1996), Martin Brodeur (17.4.1997), José Théodore (2.1. 2001), Jevgeni Nabokov (10.3. 2002) sekä Mike Smith (19.10. 2013).

Lisäksi seitsemän osumaa on merkitty maalivahtien nimiin, mutta niissä kyse on ollut vastustajajoukkueen omasta maalista, ja maalivahti on ollut viimeinen kiekkoon koskenut maalin saaneen joukkueen pelaaja.

Katso legendaarinen videopätkä Hextallin historiallisesta osumasta tästä linkistä.