Suomalainen superlupaus Eemeli Räsänen hurmaa Torontossa – ”Olen ilkeä vain kaukalossa!”

© Kuva: Getty Images

Nuori suomalainen puolustajajärkäle Eemeli Räsänen on saanut tänä kesänä sellaista ylistystä, että oksat pois.

Yhteensä yli 1600 NHL-ottelua pelannut Doug Gilmour sanoi aiemmin kesällä Räsäsen, 18, olevan ”peto”. Gilmour on Räsäsen viime kaudella edustaman OHL-seuran Kingston Frontenacsin GM, joten legenda tietää, mistä puhuu.

– Hän taklaa muita jätkiä ja joskus ottaa jäähyjä sen takia, koska hän on niin vahva. Joskus, kun joku taklaa häntä, tämä vain ponnahtaa takaisin, Gilmour hehkutti kesäkuussa TSN Toronto 1050 -radiolähetyksessä, Gilmour hämmästeli.

(Lue Suomikiekon alkuperäinen juttu tästä.)

– Hän on hyvä pelaaja. Hänellä on hyvä avaava syöttö, ja hänen luistelunopeutensa on hyvää. Hän on mahtava poika, joka taistelee kovaa, Gilmour jatkoi.

Onpa tasan kaksimetristä ja 95-kiloista Räsästä ehditty verrata jopa Chris Prongeriin, yli 1300 NHL-ottelussa reilut 800 pistettä takoneeseen Stanley Cup -mestariin ja kaksinkertaiseen olympiavoittajaan.

No, ehkä vähän kaukaa haettua. Vielä.

Mutta askelmerkit hienolle uralle ovat kohdillaan. Mikä merkittävää, Räsänen on kuin kotonaan paitsi pohjoisamerikkalaisissa kaukaloissa, myös paikallisen median edessä.

Tätä seikkaa ei voi koskaan liikaa korostaa, varsinkaan kun kyse on täysin jääkiekkohullusta Torontosta. Sanotaan, että kaikista NHL-paikkakunnista juuri Torontossa pelaajat kokevat suurimmat ulkopuolelta tulevat paineet.

Räsästä eivät paineet paljon purista ainakaan kanadalaisen Sportsnet-sivuston toimittajan Luke Foxin haastattelun perusteella.

– Kysyin Räsäseltä, onko hän syntynyt ilkeäksi. ”Kyllä”, hän vastasi ja jatkoi.

– No, en ole ilkeä koko ajan. Pääasiassa vain jäällä, Fox kirjoittaa.

Foxin mukaan Räsänen on hurmannut paikallisen median lyhyillä mutta nokkelilla ja piilohuumoria sisältävillä vastauksillaan. Fox antaa tällaisesta esimerkin.

– Räsänen kertoo pelanneensa aina puolustajana, koska on liian iso hyökkääjäksi. Kysyin, aikooko hän vielä kasvaa. ”Toivottavasti en”, Räsänen vastasi.

Puujalkavitsien veistelemisessä Räsästä auttaa Kanadan junioriliigassa OHL:ssä vietetty viime kausi. Joensuussa syntynyt ja kasvanut Räsänen on Jokipoikien kasvatti, joka siirtyi kaudeksi 2015–16 Porin Ässien organisaatioon. Sieltä nuorukaisen tie vei viime kaudeksi OHL:n Kingston Frontenacsiin, jossa Räsänen pelasi erinomaisen kauden. Hyvän yleispuolustamisensa lisäksi Räsänen takoi 66 runkosarjaottelussa mukavat tehot 6+33=39. Eikä niitä jäähyjäkään kertynyt kuin 41 minuuttia.

Räsäsellä ei kuitenkaan ole kiire uransa kanssa – kypsä merkki sekin. Räsänen sanoo Sportsnetin haastattelussa tarvitsevansa vielä kauden kai kaksi junioripelejä ennen kuin on valmis NHL:ään.

Vaikka Räsästä on verrattu Prongerin kaltaisiin suuruuksiin, hän sanoo yrittävänsä ottaa mallia enemmänkin Buffalo Sabresin suomalaispuolustajasta Rasmus Ristolaisesta.

– Hän on niin hyvä yleispuolustaja. Hän on hyvä kaikessa. Hän on kova pelaaja, ja häntä vastaan on vaikea pelata, Räsänen sanoo.

Tietäen kyllä, että hänestä itsestään puhutaan samalla tavalla.

Harri Pirinen
Twitter: @delharrio10