NHL:ssä Connor McDavidin hurja kahdeksan vuoden ja 100 miljoonan dollarin diili on laittanut keskustelut liikkeelle.

McDavid tienaa jatkossa peräti 12,5 miljoonaa dollaria yhdeltä kaudelta.

Hän kuuluu sarjan parhaiden pelaajien joukkoon, mutta ongelma on enemmän siinä, millainen aaltoliike kyseisestä sopimuksesta voi syntyä.

Muutamien vuosien sisällä muutkin nuoret tähdet ovat sopimusneuvottelujen äärellä, ja kun pohjalla on tuollainen jättisumma, voivat palkkapyynnöt nousta hyvin korkealle.

Muutamat päättäjätahot ovat varoitelleet linjasta, jota kohti NHL on menossa. Malli on hieman koripallosta tuttu. NBA:ssa tähtipelaajat kuittaavat massiivisia summia, mutta haitari sarjan pelaajien välillä on hyvin suuri.

– On helppo sanoa, että yhdellä korinpallon pelaajalla on selvästi isompi vaikutus hänen joukkueensa kauteen kuin kenelläkään jääkiekkoilijalla. Ihan sama, miten hyvä pelaaja on, pelaajayhdistys NHLPA:n pomo Donald Fehr sanoi Sportsnetin mukaan.

– Sinä aikana, kun olen ollut tämän lajin parissa mukana, olen ymmärtänyt hyvin sen, miten vahvasti tässä on kyse joukkueurheilusta. Ei sitä (jääkiekko-ottelua) vaan voi voittaa yksinään, Fehr jatkoi.

Tämä on mielenkiintoinen viesti pelaajayhdistyksen pomolta, sillä esimerkiksi McDavidin sopimus tuottaa vielä suuria haasteita Edmonton Oilersille tulevina vuosina.

Hurjat palkkakattolukemat kun näkyvät erityisesti muiden pelaajien kohdalla.

– Palasten kasaaminen meni tuon myötä entistä haastavammaksi, Sportsnetin toimittaja Elliotte Friedman totesi McDavidin sopimukseen liittyen.

Ongelma rakentuu siitä, ettei NHL:n palkkakattolukema ole kohonnut odotettuun tahtiin. Isojen sopimuksien prosenttiosuudet palkkakattojen alla ovat nyt niin suuria, että eteen tulee kovia haasteita.