Mä ajan koko yön – Frederick Gaudreaun ja tämän vanhempien uskomaton matka NHL-finaaleihin

© Kuva: Getty Images

Tuhkimotarinat ovat urheilun suola ja pippuri. Sellaiset kuin Frederick Gaudreau.

Bromontissa, Quebecin osavaltiossa Kanadassa syntynyt Gaudreau, 24, on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt kulkea pitkän tien yhdeksi Stanley Cup -finaalien puhutuimmista pelaajista.

Nashville Predatorsin hyökkääjä on malliesimerkki tarinasta, jollaista kukaan ei uskonut näkevänsä – ja jollaisia jokainen urheilun seuraaja haluaa nähdä, suorastaan janoaa. Juuri ne tarinat ovat syy, miksi urheilua kannattaa seurata.

Oleellisen Gaudreaun urapolun häikäisevästä noususta kertoo se, että miehellä ei ole edes omaa paikkaa Nashvillen pukuhuoneessa. Siinä kun muilla pelaajilla on pukukopin seinien vieressä tilavat omat paikkansa nimikyltteineen, Gaudreau pukee varusteensa pukuhuoneen keskelle nostetulla tuolilla istuen.

– Puen tuolilla vain harjoituksiin, hän huomautti National Post -lehden artikkelissa.

Ennen pelejä Gaudreau pääsee pukemaan jonkun loukkaantuneen tai muusta syystä sivussa olevan pelaajan paikalla.

– Voisin istua vaikka lattialla. Tämä on niin mahtavaa, Gaudreau sanoi.

Voisin istua vaikka lattialla. Tämä on niin mahtavaa.

Lattialta parrasvaloihin

Gaudreauta ei ole varattu NHL:ään. Juniorivuosiensa jälkeen hän pelasi kolme viime kautta AHL-liigassa Predatorsin farmijoukkueessa Milwaukee Admiralsissa. Päättyneellä kaudella hän oli Admiralsin neljänneksi tehokkain pelaaja saalistettuaan 66 ottelussa pisteet 25+23=48.

22. lokakuuta 2016 Gaudreau pääsi pelaamaan ensimmäisen NHL-ottelunsa – sattumoisin kotiareenalla Pittsburgh Penguinsia vastaan. Jääaikaa kertyi 9.01 minuuttia, tilastomerkintöjä ja laukauksia nolla.

Kuukausi myöhemmin Predators tarvitsi sentteriosastolleen täydennystä. Marraskuun lopussa ja joulukuun alussa Gaudreau pelasi parin viikon aikana seitsemän NHL-ottelua tehoilla 0+1. Vielä tammikuun alussa hän pääsi pelaamaan yhden ottelun, mutta siihen ura NHL:ssä näytti tällä erää jäävän. Yhdeksän ottelua, 0+1.

Neljä kuukautta myöhemmin tapahtui käänne, joka näiden tarinoiden toteutumiseen yleensä tarvitaan. Predatorsin ykköstähti ja -sentteri Ryan Johansen loukkaantui.

Toisen epäonni on toisen onni.

Gaudreau nostettiin kokoonpanoon konferenssifinaalien viidenteen otteluun Anaheim Ducksia vastaan. Predators voitti tämän ja seuraavan pelin ja eteni historiallisesti Stanley Cup -finaaleihin.

Gaudreau oli saanut totutella NHL:n pudotuspelimaailmaan kahden ottelun verran.

Hän oli vasta pääsemässä irti.

40 tunnin ajomatka kannatti

Predatorsin historian ensimmäinen Stanley Cup -finaali pelattiin maanantaina 29. toukokuuta Pittsburghissa.

Aivan kuin 20 viime vuotta olisivat vilisseet silmieni edessä.

Jean-Pierre Gaudreaun ja France Desrosiersin piti herätä tuona aamuna hyvin aikaisin.

Frederick Gaudreaun vanhemmat lähtivät ajamaan Bromontista kohti Pittsburghia. Matka kesti yksitoista tuntia.

Ja jokainen autossa istuttu sekunti kannatti.

– Aivan kuin 20 viime vuotta olisivat vilisseet silmieni edessä, kun näin Frederickin pelaavan ensimmäisen vaihtonsa NHL-finaaleissa, Gaudreaun äiti France Desrosiers kertoo NHL.comin haastattelussa.

– Näen hänet yhä omana pienenä poikanani. Ja siinä hän oli: pelaamassa finaaleja 20000 ihmisen edessä. Kokemamme tunteet olivat sanoinkuvaamattomia, aivan mittaamattomia, Desrosiers tunnelmoi.

Pari tuntia tämän hetken jälkeen Gaudreaun vanhemmat eivät enää uskoneet näkemäänsä. Ajassa 53.29 Gaudreau laukoi NHL-uransa ensimmäisen maalin – finaalissa! Gaudreaun osuma tasoitti lukemat 3–3:een.

Istumme mökkimme terassilla ja kysymme toisiltamme: mitä oikein on tapahtunut?

– Meidän piti nipistää itseämme ja kysyä, onko tämä totta. En usko, että olemme vieläkään täysin sisäistäneet, mitä on tapahtunut. Asian tajuaminen vie varmasti muutaman viikon. Sitten istumme mökkimme terassilla ja kysymme toisiltamme: mitä oikein on tapahtunut, Desrosiers hämmästelee.

– Mutta vaikka emme täysin tajua asiaa vielä, tämä kaikki ei yllätä meitä, äiti jatkaa.

”Kaikki ovet piti aukoa itse”

Vanhemmat ovat nähneet läheltä, millaisen määrän töitä Gaudreau on tehnyt päästäkseen sinne, missä on nyt. Eikä hän ole koskaan luovuttanut.

– Frederick on kohdannut varmaan kaikki mahdolliset vastoinkäymiset, äiti sanoo.

– NHL:ään varattujen pelaajien eteen levitetään punainen matto. Frederickin on pitänyt avata ovi toisensa jälkeen itse. Hän ei ole koskaan saanut mitään lahjoja, keneltäkään.

Predators hävisi kaksi ensimmäistä Pittsburghissa pelattua finaalia. Niiden jälkeen joukkueiden – ja Gaudreaun vanhempien – matka jatkui kohti Nashvilleä. Yhdeksän tuntia ajamista, poispäin Bromontista.

Se matka vasta kannattikin.

Kolmannen finaalin toisen erän seitsemännellä minuutilla Gaudreau viimeisteli Predatorsin 2–1-johtomaalin. Se jäi numeroihin 5–1 päättyneen ottelun voittomaaliksi.

Kaksi päivää myöhemmin sama toistui. Gaudreau vei toisen erän alussa Predatorsin 2–1-johtoon. Kotijoukkue voitti 4–1 ja tasoitti otteluvoitot 2–2:een.

Gaudreau oli viimeistellyt neljässä ensimmäisessä finaalissa kolme maalia, joista kaksi oli ottelujen voittomaaleja.

Ei ihme, että tämän vanhemmat olivat onnesta ymmyrkäisinä. 20 tunnin ajomatka takaisin Bromontiin ei tuntunut missään.

Ja ai että kotipuolessa oltiin ylpeitä kylän suuresta pojasta. Lähes kaikki Bromontin alle 8000 asukasta seuraavat herkeämättä Gaudreaun edesottamuksia.

– Kaikki ovat ylpeitä, kun joku paikallinen on päässyt näin pitkälle. Hän on kulkenut omaa polkuaan NHL:ään ja näyttänyt, että mikä tahansa on mahdollista. NHL:ään voi päästä, vaikkei olisikaan saanut varausta. Siksi uskon, että monen nuoren on helppo samaistua Frederickiin, Desrosiers sanoo.

Hän on kulkenut omaa polkuaan NHL:ään ja näyttänyt, että mikä tahansa on mahdollista.

– Elämässä kaikki ei mene helpoimman kautta, vaan joskus on tehtävä kovasti töitä. Frederickin esimerkki on monelle hyvä motivaation lähde, äiti arvelee.

Viidenteen finaaliin Gaudreaun vanhemmat ajoivat taas yli kymmenen tuntia. 6–0-tappion jälkeen paluumatka tuntui varmasti vähän pidemmältä kuin viimeksi.

– Mutta Pittsburgh on lähellä, sinne ajaa vain reilut kymmenen tuntia. Miten olisimme voineet jättää menemättä. Emme halua jättää sekuntiakaan näkemättä ja kokematta, Desrosiers sanoi.

Ensi yönä Suomen aikaa vanhemmat ovat jälleen paikalla, kun poika liukuu jäälle kuudenteen Stanley Cup -finaaliin. Tällä kertaa mukana ovat myös perheen muut lapset Guillaume, Alexandre ja Carolanne.

Mutta tällä kertaa perhe on sentään matkustanut Nashvilleen lentokoneella.

Lähteet: nhl.com, National Post

Harri Pirinen
Twitter: @delharrio10