Chicagon liittovaltion oikeus on hylännyt kanteen, jonka entisen NHL-pelaajan Derek Boogaardin vanhemmat olivat nostaneet jääkiekkoliiga NHL:ää vastaan, Chicago Suntimes -lehti kertoo. Tappelijana tunnetuksi tullut Boogaard menehtyi kipulääkkeiden yliannostukseen uransa jälkeen, ollessaan vain 28-vuotias.

Boogaard pelasi NHL:ssä kuutena kautena 2005–11 Minnesota Wildissa ja New York Rangersissa yhteensä 277 runkosarjan ottelua, joissa teki kolme maalia ja sai 589 jäähyminuuttia. Hän osallistui otteluissa 66 tappeluun.

Boogaardin aivot tutkitiin tämän kuoleman jälkeen Bostonin yliopiston lääketieteen laitoksella. Raportin mukaan Boogaard kärsi toisen asteen kroonisesta aivosairaudesta, joka oli seurausta toistuvista päähän kohdistuneista iskuista, joita hän sai jääkiekkouransa aikana.

Boogaard addiktoitui kivunlievitykseen tarkoitettuihin opioideihin, joita varten joukkueen lääkärit kirjoitivat hänelle reseptit. Boogaard oli addiktionsa vuoksi kuntoutuksessa, mutta viikonloppulomalla toukokuussa 2011 hän otti yliannostuksen kipulääkkeitä ja menehtyi, oikeuden pöytäkirjoissa kerrottiin.

Haasteen hylännyt tuomari Gary Feinerman perusti päätöksensä osittain teknisiin yksityiskohtiin. Pelaajan vanhemmat Len ja Joanne Boogaard olivat muun muassa nostaneet kanteen liian myöhään, vaikka tiesivät, missä ajassa kanne olisi pitänyt nostaa. Tuomarin mukaan oli muitakin syitä, miksi kanne ei olisi mennyt läpi, vaikka se olisi nostettu pykälien mukaisesti.

20-sivuisessa loppukirjelmässään Feinerman kuitenkin korosti, että NHL:n tarpeetonta ja perusteetonta väkivaltaa viljelevä ja paljain nyrkein käytäviä tappeluita ihannoiva kulttuuri ei ole hyväksyttävä.

– Oikeuden päätös ei tarkoita, että kunnioittaisin tapaa, jolla NHL suhtautui Boogaardin – tai lukuisien muiden pelaajien – vuosia kestäneisiin kärsimyksiin”, Feinerman sanoi.