NHL:ssä suomalaispuolustajan Olli Määtän edustaman Pittsburgh Penguinsin tie Stanley Cup -finaaleihin ei ole ollut mitenkään ruusuilla tanssimista.

Haasteita on riittänyt niin Washington Capitalsia kuin Ottawa Senatorsia vastaan.

Molempia vastaan Penguins joutui hakemaan ratkaisun aina seitsemännestä ja ratkaisevasta ottelusta käsin.

– Kun katsoo jokaista sarjaa tähän mennessä, marginaalit ovat olleet todella pieniä, Penguinsin kapteeni Sidney Crosby sanoi AP:n mukaan.

– Jatkuvalla syötöllä eri kaverit ovat nousseet esille. Luotamme siihen, että tulee sitten kuka tahansa kokoonpanoon, hän antaa kovan panoksen. Se taas luo itseluottamusta.

– Se, miten olemme pystyneet nousemaan voittoihin ja miten meillä on ollut vastuunkantoa laajalta rintamalta, se on varmaan meidän suurin vahvuus, Crosby analysoi.

Vastuunkantoa on pitänyt tulla ympäri kokoonpanoa, sillä Penguins on kärsinyt kovista loukkaantumishuolista koko kauden ajan.

Penguins on pelannut koko kevään ajan ilman ykköspakkiaan Kris Letangia. Matkan varrella sivussa ovat olleet myös muut isot nimet.

– Tällä joukkueella päättäväisyys ja sitkeys ovat olleet niin isoja vahvuuksia, päävalmentaja Mike Sullivan näkee.

Nyt Penguins on lähellä huimaa saavutusta.

Mikäli seura voittaa myös tänä keväänä Stanley Cupin, on se ensimmäinen joukkue lähes 20 vuoteen, joka on onnistunut kyseisessä tempussa.

Edellisen kerran NHL:ssä peräkkäisiin mestaruuksiin on yltänyt Detroit Red Wings, joka voitti sekä 1997 että 1998.

Tämän jälkeen mestari on vaihtunut jokaisena keväänä.

– Tämä vuosi on ollut edestakaisin menoa, vaikeaa. Olemme saaneet kuitenkin huimia yksilösuorituksia ja meillä on ollut huimaa maalivahtipeliä. Jokin piirre on noussut esille jokaisena iltana, konferenssifinaaleissa ratkaisumaalin toisessa jatkoerässä ampunut Chris Kunitz miettii.

Finaalit lähtevät liikkeelle Suomen aikaan maanantain ja tiistain välisenä yönä. Koko finaaleiden aikataulu näkyy täältä.