Chris Kunitz muistaa hyvin siirtorajan 2009. Anaheim Ducksissa tähtiluokkaan noussut ja seurassa Stanley Cupin voittanut hyökkääjä kaupattiin yhdessä Eric Tangradin Pittsburgh Penguinsiin vaihdossa puolustaja Ryan Whitneyyn.

Kauppa tuli Kunitzille täysin yllätyksenä.

– Jos sanoo, että olin shokissa, se olisi aliarvointia siihen nähden, kuinka maailmani mullistui, Kunitz pohtii nyt NHL.comille.

Kunitz pelasi neljän vuoden jatkosopimuksensa ensimmäistä vuotta Ducksissa, joten esimerkiksi sopimustilanne ei ollut selitys kaupalle.

Sekä Anaheimin että Pittsburghin kausi oli mennyt siihen mennessä heikohkosti, ja joukkueiden managerit halusivat ravistella ryhmiään.

– Se oli aikamoinen isku egoa kohtaan, kun mietti, että syy, jonka vuoksi he kauppasivat sinut, oli se, että he ajattelivat joukkueen tulevan paremmaksi. Toisaalta he halusivat saada joukkueesta paremman, ja heidän piti luopuakin jostain, Kunitz miettii.

Tarinalla oli Kunitzin kannalta kultareunus: hyökkääjä juhli Penguinsin kanssa Stanley Cupia samana keväänä ja uudestaan keväällä 2016.

Jo Anaheimissa Kunitz oli noussut isoon rooliin, mutta Penguinsissa kanadalainen nousi ehdottomaan tähtikategoriaan. Ennätyskaudellaan Kunitz takoi 78 ottelussa pisteet 35+33=68 ja edusti Kanadaa olympialaisissa.