Viime aikoina Liigassa on ollut käynnissä melko mielenkiintoinen trendi. Sarjataulukon häntäpäästä löytyvistä joukkueista on tullut kaksi sarjan kuuminta maalivahtia.

Ne olivat vastakkain keskiviikkona Oulussa, kun Kärpät ja Jussi Rynnäs saivat vastaansa KooKoon ja Leland Irvingin.

Molemmat Rynnäs ja Irving pitivät maalinsa puhtaana täydet kaksi erää. Rynnäs onnistui pitämään kaikki kolme, kun Kärpät vei kamppailun nimiinsä lukemin 3-0.

Ilman KooKoo-peliäkin olisi voinut tehdä suoran julistuksen:

Jussi Rynnäs on ollut alkukauden paras maalivahti Liigassa.

– Oli siellä syksyllä niitä huonojakin pelejä mukana. Itse hain ja koko joukkue haki vähän itseään, Rynnäs muistelee mennyttä SuomiKiekko-sivustolle.

Tällä Rynnäs viittasi aivan kauden alkuun. Silloin hän ei ollut vielä loisteliaalla tasolla.

Kaikki muuttui kuitenkin 1.10. pelatun Sport-Kärpät -ottelun jälkeen. Rynnäkselle suunnattiin suoranainen harjoittelutauko, milloin World Cupista palannut Kärppien ja Leijonien maalivahtivalmentaja Ari Hilli pisti porilaissyntyisen veräjänvahdin kanssa perustat kuntoon.

Sitten alkoi tapahtua. Vielä lokakuussa, Kärppien oltua pahoissa ongelmissa oman pelinsä kanssa, Rynnäksen torjuntaprosentti jäi lukemaan 91,78.

Marraskuussa? 95,12.

Joulukuussa tähän mennessä? 95,19.

Hurjia prosentteja.

Rynnäksellä päästettyjen maalien määrät ovat olleet todella alhaisia. 29-vuotias veräjänvartija on päästänyt yli kaksi maalia selkänsä taakse viimeksi 12. marraskuuta TPS:ää vastaan.

Tällä hetkellä hän on koko sarjan ykkönen torjuntaprosenteissa (93,53) ja toinen päästettyjen maalien keskiarvossa (1,70) heti TPS:n Aleksandar Georgievin (1,62) jälkeen.

– Totta kai voi olla tyytyväinen siihen, että menee vähän maaleja omiin. Tämä kaikki lähti sieltä loka- marraskuun kohdilta, kun alettiin harjoitella paremmin. Vaatimustasoa nostettiin ja ruvettiin tekemään koko joukkueena kunnolla hommia. Siitä se laiva sitten kääntyi, Rynnäs kääntää omat otteet joukkueen kehityspolkuun.

Iloisempi mies

Niin. Olisihan se näyttänyt hieman typerältä, jos Liigan paras maalivahti löytyisi sijoilla 12.-14. pyörivästä joukkueesta. Toki se löytyy nyt yllättävästä osoitteesta, peräpäästä, mistä Kärpät on kuitenkin tehnyt nousua viime aikoina.

Rynnäksen mainioiden otteiden lisäksi Kärpillä maaliverkot ovat alkaneet heilua niin, että oululaisjoukkue on ruvennut kääntämään vähämaalisia otteluita edukseen.

Kuudesta edellisestä kamppailustaan Kärpät on voittanut viisi.

– Alkukaudella tuollaiset vähämaaliset ottelut kääntyivät meitä vastaan. Nyt ollaan saatu jätkiä takaisin kokoonpanoon, ollaan löydetty tapoja maalintekoon ja ollaan saatu leveyttä ratkaisupuolelle.

Rynnäs itse ei ollut vielä kovin tyytyväinen mies marraskuussa, vaikka hän jo silloin pelasi erittäin kovalla tasolla.

Tappiot söivät miestä.

Nyt mieliala on huomattavasti iloisempi.

– Jääkiekko on aina hauskaa, mutta kun tulee voittoja, niin se on vielä hauskempaa.

– Kyllähän se tuntuu hyvältä, kun ollaan saatu tulosta aikaiseksi. Ollaan oltu kärsivällisiä ja se kova työ alkaa tuottaa pikkuhiljaa tulosta. Matka on vielä pahasti kesken, mutta tiedetään, että ollaan nyt oikealla tiellä.

Rynnäs pysäyttää heti, kun alkaa luetella lukemia. Oli sitten kyseessä tuoreiden pelien pistekeskiarvo tai hänen oma torjuntaprosenttinsa.

– Stop, stop, stop.

– Keskityn siihen, että tuleeko voittoja vai häviöitä. Se on ihan sama, onko siellä tilastoissa nolla pilkku jotain vai mitä. Niitä voi sitten katsella kauden jälkeen.

Tyylillä kehiin

Kärpät palasi joulutauolta keskiviikkona KooKoo-ottelun myötä. Rynnäksellä pieni breikki ei mennyt suinkaan pohjoisessa, vaan länsirannikolla.

– Porissa lumettoman joulun parissa. Oli kiva päästä näkemään perhettä. Sai vähän ajatuksia pois kiekosta ja pääsi syömään vähän. Tykkään siitäkin hommasta. Perhe tulee sitten perässä uudenvuoden jälkeen Ouluun.

Rynnäs nyökyttelee rauhallisen joulun perään, eivätkä kulttimaiset Porin nakkikiskatappelut värittäneet näitä pyhiä.

– Luojan kiitos ei. Yleensä niissä tulee oltua ottavana osapuolena, Rynnäs vitsailee.

– Toki, pienten lasten myötä joulu oli täynnä vilskettä ja menoa.

Joululomalta kahden lapsen isä palasi tyylillä. KooKoo-ottelun nollapeli oli Rynnäkselle kauden neljäs ja samalla hän nousi yksinään ykköspaikalle nollapelien sarakkeessa.

Oululaisjoukkueen sisällä on otettu tavaksi kerätä kiekko talteen nollapelien jälkeen.

– Niillä (kiekoilla) on tietty paikka kopissa. Koitetaan kerätä niitä mahdollisimman iso pino.

Ennätysjahdissa Rynnäksellä riittää vielä tekemistä, sillä edellisellä Kärpät-visiitillä (kaudella 2013-14) hän torjui yhteensä yhdeksän nollapeliä.

Niin tulikuuma Rynnäs kuin vahvasti viime aikoina porskuttanut Kärpät ovat kovan testin ääressä perjantaina, kun heillä vastassa on sarjaykkönen Tappara.

Molemmat joukkueet ovat tällä hetkellä Liigan kuntopuntarin kärkipaikoilla.

– Tappara on ollut syyskuussa lähtien sarjan paras joukkue. Kova haastehan se on, mutta mennään sinne ja pistetään parasta pöytään. Sitten nähdään, että mikä se tulos on, Rynnäs tuumaa tulevasta.