KHL on SKA Pietarille kuin kaljaliiga – karu ero muihin joukkueisiin

SKA Pietari jyrää tällä hetkellä KHL:ssä. Pietarilainen mahtiseura ei ole pelkästään ylivoimainen, vaan se on poikkeuksellisen ylivoimainen vieläpä maailman toiseksi kovimmassa kiekkosarjassa.

Ennen torstaita SKA:lla oli tehtynä 141 maalia 31 ottelussa, mikä tarkoittaa ottelua kohden nykykiekossa hävytöntä keskiarvoa 4,54. Tämän lisäksi joukkueen omaan verkkoon päästämät 46 maalia ovat selvästi KHL:n vähiten. Ehkä jotain perspektiiviä antaa se, että toinen suurseura TsSKA Moskova on sarjassa toisena ja tehnyt 94 maalia.

SKA johtaa TsSKA:aa kymmenellä pisteellä, kun pietarilaisilla on kasassa 79 pistettä. KHL:n läntisen konferenssin kolmonen Torpedo on jo tässä vaiheessa kautta 22 sarjapisteen päässä.

Pietarilaisten kokoonpano on tähtiä täynnä. Ykköskenttä Ilja KovaltshukPavel DatsjukSergei Plotnikov pärjäisi NHL-kaukaloissa.

Heidän takanaan häärivä kakkoskenttä Nikita GusevVadim ShipachyovJevgeni Dadonov on sen verran tuhoisa tällä hetkellä, että kolmikko iski edellisessä ottelussa yhteensä 15 tehopistettä yhteen otteluun Barys Astanaa vastaan. Kai sekin jotain kertoo joukkueen leveydestä, ettei 14 ottelussa kymmenen tehopistettä iskenyt Steve Moses mahdu tällä hetkellä pietarilaisten kokoonpanoon.

SKA:n ylivoima näkyy huvittavalla tavalla KHL:n plus-miinus-tilastossa, jossa joukkueella on peräti 12 pelaajan johto. Tilastoa johtaa puolustaja Anton Belov, jolla on 29 pelatussa ottelussa tehotilasto mukavasti plussalla 34 pykälän verran.

Voidaan siis todeta, että huippuvalmentaja Olegs Znaroks on saanut hyvien työkalujen lisäksi joukkueen pelaamaan sen mukaisesti. Vaikka SKA:n ylivoimaa on viihdyttävä katsella, rikkoo seura tällä hetkellä viimeistään illuusion siitä, että KHL olisi huippujoukkueiden tasainen sarja.

KHL:n toiminnassa näkyy karulla tavalla ero NHL:ään, jossa on käytössä ehdoton palkkakatto, joka tasaa eroja joukkueiden välillä. Esimerkiksi Jokereiden kymmenen miljoonan pelaajabudjetilla ei maksettaisi SKA:n ykköskentän palkkoja. SKA:n kokonaisbudjetti on reilusti yli 50 miljoonaa euroa, josta menee leijonan osa pelaajien palkkoihin.

Vain yhden KHL-mestaruuden voittanut SKA on isoista rahamääristä huolimatta ollut aiemmin heikosti johdettu joukkue, joten urheilullista menestystä ei ole tullut sen enempää.

Nyt oikein valmennettuna ja maailmanluokan pelaajilla seura osoittaa todelliset tasoerot ja seurojen eriarvoisuuden liigassa, jota yritetään markkinoida tasaisena, vaikka todellisuudessa vain muutamalla joukkueella on mahdollisuus taistella Gagarin Cupin voitosta. Tällä kaudella on ihme, jos SKA ei mestaruutta voita.

» KHL:n lopputulokset ja tuoreimmat uutiset löydät erikoissivultamme!