Venäläismediassa spekuloidaan tällä hetkellä tiiviisti yhtä asiaa: miten voi olla mahdollista, että Venäjän jääkiekkoliitto hyllyttää ainoastaan reilu vuorokausi ennen lentoa maan alle 18-vuotiaiden maajoukkueen?

Venäjän jääkiekkoliitto teki torstaina kiekkomaailmaan kohauttaneen päätöksen, jonka mukaan se lähettää alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin vuotta nuoremman eli alle 17-vuotiaiden joukkueen (uutinen). Päivää aiemmin Allhockey-sivusto julkisti todellisen dopingpommin: suurin osa alle 18-vuotiaiden joukkueen pelaajista oli kärähtänyt kielletyn aineen meldoniumin käytöstä. Saman teorian esitti myöhemmin myös kanadalainen TSN lähteisiinsä vedoten.

Venäjän jääkiekkoliiton presidentti Vladislav Tretjak ei torstaina myöntänyt venäläislehdistölle, että U18-pelaajia olisi kärynnyt meldoniumista. Itse asiassa Tretjak väitti, ettei liitto ole edes testannut pelaajia. Mutta siihen isoon kysymykseen ei Tretjak ottanut mitään kantaa: miksi kovasti satsattu, yli vuoden MM-kisoihin harjoitellut ryhmä lähetetään kylmästi kotiin? Miksi tilalle valittiin vuotta nuorempi maajoukkue? Tretjak perusteli tapahtunutta ”taktisella” päätöksellä.

Mitä taktisuuteen tulee, venäläismedioista ainakin Championat ja Sport-Ekspress ovat tuoneet esille mielenkiintoisen selityksen koko jupakalle. U18-ikäluokka on käyttänyt vuoden alusta kielletyksi tullutta ainetta, joka on useiden lähteiden mukaan ollut meldoniumia, mutta Championatin tietojen mukaan meldoniumia sisältävää kardionatia.

Mutta kukaan Venäjällä ei tunnu varmasti tietävän, että missä vaiheessa meldonium häipyy ihmisen elimistöstä: Championatin mukaan joku puhuu kolmesta viikosta, joku kolmesta kuukaudesta ja joku jopa kahdesta vuodesta, kun taas Sport-Ekspress kertoo meldoniumin pysyvän elimistössä mahdollisesti jopa vuoden ajan – edes puolen vuoden meldoniumtauko ei välttämättä pelastaisi urheilijaa dopingkäryltä.

On siis mahdollista, että Venäjän jääkiekkoliitto pelkäsi kiinnijäämistä ja pelasi varman päälle hyllyttämällä koko U18-ikäluokan MM-kisoista. Mitään testejä liitto ei ole tehnyt, koska se tiesi meldoniumin (tai kardionatin) käytöstä. Ikävämpää olisi ollut jäädä kiinni kielletyistä aineista MM-kisoissa.