Kolumni: Tämänkö viestin Liiga haluaa jättää? – ”Karmeaa”

© Kuva: Ilari Isotalo

Liigan linjaukset ovat välillä melkoisen hassuja.

Ok, on ihan kohtuullista, että pahaan loukkaantumiseen johtanut korkea maila tuottaa yhden ottelun pelikiellon Liigassa. Vaikka tilanne oli varmasti vahinko.

Pelikielto on ihan perusteltua. Loukkaantumisiin aiheutuvat tilanteet pitää ottaa kriittisesti käsittelyyn.

Harmittavaa, että Tapparan Jukka Peltola loukkaantui perjantaina ja sai tärskyn silmäkulmaansa. Tuollaisia ei toivo kenellekään.

Ja ei siinä mitään, tämä Tomas Zaborskyn tilanne, vaikka vahinko olikin, hoidettiin Liigan ja kurinpitäjän Sampo Liusjärven toimesta varsin mallikkaasti.

Tuukka Mäntylän taklaus Siim Liivikiin taas ei.

En lähtisi tässä tapauksessa osoittamaan sormella Liusjärveä, sillä vaikuttaa siltä, että tapauksessa möhlittiin jo alkutekijöissään.

Tampereella otteluvalvoja Rami Savolainen tärisi kuin haavanlehti perjantaina, kun täysin ansaitusti pelissä nähdylle tuomiolle tuli kyseenalaistusta.

Savolainen laukoi juuri niitä kommentteja, mitä pystyi odottamaan. Eli puolusteli tuomareiden tekemää päätöstä. Ei siinä, varmasti oma syynsä tuolle toiminnalle, vaikka sinänsä en pelkäisi lähteä myöntämään tuomareiden tehneen virheen tai nähneen tapauksen väärin kentällä.

Jari Levonen ja Stefan Fonselius ovat suoriutuneet hyvin ja olivat hyviä myös perjantaina. He ovat kokeneita tuomareita, eivätkä he murene, jos otteluvalvoja on jostain eri mieltä heidän kanssaan.

Se on oma jossittelunsa aihe, että olisiko Mäntylä lentänyt ulos, jos Liivik olisi jäänyt makoilemaan jäähän? No ei jäänyt, koska Liivik on rehti jääkiekkoilija.

Mutta jo sanapari hyppytaklaus päähän kuulostaa siltä, että nyt ei ole menty aivan sääntökirjan mukaan. Hyppytaklaus. Päähän. Yhdistelmän, minkä voi lukea kurinpitopäätöksestä missä vaiheessa tahansa.

Mitä ilmeisemmin päävideotuomari Kai Tervonen on tehnyt tilanteessa hyvin erikoisen päätelmän. Tilannetta ei nähtävästi edes viety kurinpitäjän käsittelyyn.

Mikä on todella ihmeellinen ratkaisu.

Mäntylä on lyhyt pelaaja, jolla on ihan luonnollista, että jalat hieman irtoavat ennen taklauksen suorittamista, jos hän yrittää kohdistaa sen luonnolliseen paikkaan eli olkapäihin.

Nyt jalat irtoavat huomattavan aikaisin ja taklaus osuu normaalissa peliasennossa olevaa Liivikiä päähän.

On älytöntä, miten tilanteen voi tulkita niin, ettei esimerkiksi oikea tuomio olisi ollut jo pelissä ulosajo ja miten tilanne ei tuota minkäänlaista pelikieltoa.

Sinänsä Liusjärvi on pahan paikan edessä, jos koko tapaus ei ole edes tullut hänelle.

Ei tämä nyt taas kovin hyvää Liigasta kerro.

Ennen kaikkea huolestuttavaa on se, miten löysää toimintaa voidaan nähdä päähän kohdistuneiden taklausten osalta. Se on kuitenkin se viimeinen paikka, missä aletaan katsomaan sormien läpi.

Aivovamma pilaa helposti koko loppuelämän. Ei ole kovin fiksua lähteä leikkimään asialla.

Tässä tapauksessa kun vielä tahallisuudesta ei ollut mitään epäselvyyttä.

Hyppytaklaus päähän.

Ihan ok Liigassa.

Tässäkö on se viesti, minkä Liiga tai Tervonen toiminnallaan haluaa jättää?

Karmeaa.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen