HELSINKI. Nuoret Leijonat kohtaavat tiistaina finaalissa Venäjän.

Tämän turnauksen iso tarina on ollut Sebastian Ahon johtama ketju, jossa laidoilla ovat viilettäneet Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi.

Heidän otteet ovat vakuttaneet myös arvostetun kanadalaisen TV-kasvon, TSN:n NHL-lähetyksistä tutun Ray Ferraron, joka on kommentaattorina Suomessa nuorten MM-kisoissa parhaillaan.

– Tietysti he ovat hieman erityyppisiä pelaajia. Tätä turnausta ennen en ollut nähnyt Lainetta, mutta Puljujärven näin jo viime vuonna. He ovat olleet kaikella tavalla erittäin vakuuttavia, Ferraro hehkuttaa SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

Ferraro kävi myös läpi Puljujärveä ja Lainetta pelaajina tarkemmin.

– Jos Puljujärvestä puhuu, niin minusta hän on kuin moottori autolle. Hän tekee kaikkea. Hänellä on niin paljon energiaa ja hänellä on rohkeutta haastaa jatkuvasti. Ylipäätänsä hyvää itseluottamusta ja itsevarmuutta pelissään.

– Laine taas on erittäin hyvä löytämään hyviä maalintekopaikkoja. Hän osaa kytätä niitä, mutta hänellä on myös paljon taitoa. Niin kiekonkäsittelyssä, kuten myös syöttämisen ja laukomisen saralla.

– He ovat kuitenkin hyvin erityyppisiä pelaajia. Jos kysyt, että kenet varaisin nyt, niin en tiedä kumman ottaisin. Haluaisin nähdä lisää heidän otteita. Mutta he ovat molemmat erittäin hyviä, Ferraro hehkuttaa.

Silti ensi kesän NHL-draftia ajatellen aivan ykkösvaraukseksi Ferraro ei suomalaiskaksikosta kumpaakaan nappaa.

– Kun drafti tulee vastaan kesällä, niin uskon silti, että Auston Matthews on ykkösvaraus.

Mikä tekee hänestä niin hyvän ja niin kovan luokan prospektin?

– Vahva luistelu, se miten hän käsittelee kiekkoa ja hän on erittäin niin fiksu kuin hyvä syöttelijä. Ja kaiken päälle vahva. En edes keksi mitään, mitä hän ei tekisi hyvin. Ehkä hän ei ole niin vahva vielä aloituksissa, mutta hän on 18. Se ei ole niin iso juttu tässä vaiheessa.

– Hän näyttää pelaajalta, jonka ympärille rakennetaan joukkue. Hänellä on kykyä olla sellainen pelaaja, Ferraro näkee.

Suomen joukkueesta hehkutettavaa löytyy Laineen ja Puljujärven lisäksi paljon muutakin.

– Näin Sebastian Ahon viime vuonna ja olen pitänyt näkemästäni. (Mikko) Rantanen oli hyvä silloin ja hänellä on ollut nyt vähän vaikeampi turnaus, toki ennen tuota välieräottelua.

Kova heitto tulee puolestaan Olli Juolevista.

– En ollut nähnyt Juolevia ennen, mutta hän on erittäin, erittäin hyvä pelaaja. Uskon, että hän tulee olemaan TOP 10 pick tulevassa draftissa. Hyvä syöttäjä ja yleispuolustaja, Ferraro miettii.

Myös joukkueena Nuoret Leijonat ovat vakuuttaneet Ferraron.

– Pidän siitä, miten Suomi pelaa. He ovat nopeita, heillä tukipelaaminen toimii nopeissa hyökkäyksissä ja ylipäätänsä he ovat olleet erittäin vahvoja hyökkäyspelissä. Pidän heistä joukkueena erittäin paljon.

Mitä sanot sitten illan pelistä?

– Jos peli painottuu kulmataistoiksi ja Venäjä pystyy käyttämään puolustuksen kokoaan hyväkseen, uskon, että etu on heillä. Mutta taas jos Suomi pystyy murtautumaan paikoille ja pääsee ylipäätänsä liikkeelle, silloin etu on heillä.

– Suomi on huomattavasti nopeampi joukkue kuin Venäjä, mutta Venäjä taas on kookkaampia. Jos Venäjä pystyy horjuttamaan fyysisyydellä ja karvauksella Suomea, ovat he vahvoilla, Ferraro ennusti.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen