Liigan kurinpitäjä Sampo Liusjärvi on määrännyt Ässien Tapio Sammalkankaalle kolmen ottelun pelikiellon tiistain Ässät–Kärpät–ottelussa tapahtuneesta taklauksesta.

Asia käy ilmi torstaina ilmestyneestä päätöksestä.

Sammalkangas taklasi tiistaina Kärppien Ivan Humlia, joka loukkaantui tilanteessa.

Tuomarit eivät tuominneet taklauksesta suoraan pelikieltoa, mutta Kärpät pyysi tilanteesta kurinpitokäsittelyä.

Liusjärvi perustelee ratkaisua seuraavasti:

Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan Huml nousee Ässien puolustusalueella kiekollisena kohti Ässien maalia hakien samanaikaisesti syöttöä keskelle. Humlin syöttäessä kiekon, puolustajana tilanteessa oleva Sammalkangas suorittaa taklauksen taaksepäin luistelusta selkäpuoli edellä. Taklaus kohdistuu vielä kiekollisena pidettävään ja taklattavissa olevaan Humliin.

Edelleen videotallenteen perustella voidaan todeta, että kontaktissa ensimmäinen osuma tulee Humlia päähän Sammalkankaan vasemmasta olkavarresta. Toisaalta taklauksen voima kohdistuu pääosuman jälkeen valtaosin Humlia ylävartaloon. Koska taklauksessa ensimmäinen kontakti tulee vastustajaa päähän, katson, että kyse on myös säännössä 124 tarkoitetusta päähän kohdistuneesta taklauksesta. Tilanteessa Humlin peliasento ei muutu ennen taklausta, joten Sammalkankaalla on yksin vastuu siitä, että taklaus ei osu ensimmäisenä taikka kohdistu valtaosin taklattavan pelaajan päähän.

Edellä videotallenteelta todettujen seikkojen perusteella tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus. Taklausta kokonaisuutena arvioiden sekä ottaen huomioon että Huml loukkaantui tilanteessa, katson, että oikea seuraamus taklauksesta kahden ottelun pelikielto. Sammalkankaalle on kuluvalla kaudella määrätty kertaalleen pelikieltoa päähän kohdistuneesta taklauksesta, joten nyt määrättävää pelikieltoa ankaroitetaan yhdellä ottelulla.

Koko kurinpitopäätös löytyy tästä.

Sammalkangas on kärsinyt yhden ottelun pelikiellostaan 16.12.2015 pelatussa ottelussa Blues–Ässät. Sammalkangas on pelikiellossa myös Ässien kahdessa seuraavassa ottelussa 26.12.2015 Ässät–KooKoo ja 29.12.2015 HPK–Ässät.