Kommentti: Konkaripakin yllättävä ratkaisu paljastaa suomalaisen kiekon ongelmat

© Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto

Puolustaja Ville-Veikko Väkeväinen on tuttu nimi monelle Mestistä seuraavalle kiekkojännärille.

30-vuotias Pelicans-kasvatti nousi viimeistään viime kaudella esille Peliitoissa, kun pakki nakutti 50 otteluun hurjat tehot 10+23=33.

Hyvä kausi toi lopulta sopimuksen Ranskaan. Siellä hommat eivät kuitenkaan toimineet ja suomalainen purki lopulta sopimuksen pääsarjassa pelaavan Morzine-Avoriaz-Les Getsin kanssa. Pelejä ehti tulla alle vain kuusi.

Vaikka syksy oli iso pettymys, olisi konkarille ollut käyttöä melkeinpä minkä tahansa Mestis-seuran takalinjoilla.

Sen takia oli pieni yllätys, että Suomi-sarjaa pelaava JHT ilmoitti tehneensä Väkeväisen kanssa neljän pelin sopimuksen.

Yllätyksestä tekee suuremman lausunnot, joita pakki antoi sopimuksen julkaisun jälkeen.

− Täällä voisi pelata vaikka loppukauden, Väkeväinen kommentoi Divarikiekko-verkkosivulle.

Mestiksessä arviolta jokaisen joukkueen kokoonpanoon heittämällä mahtuva puolustaja toivoo siis jatkavansa Suomi-sarjassa myös loppukauden. Onko tässä mitään järkeä?

Syy erikoiselle ratkaisulle paljastuu kysyttäessä mahdollisuutta palata Mestikseen.

− En sulje pois sitä, että joskus vielä pelaisin Mestistä. Se on vaan niin vaikeaa yhdistettävä, jos haluaa tehdä töitäkin samalla. Se talouspuoli on niin heikko nykyään. Kun on lapsia ja menoja, niin ne asiat eivät oikein kohtaa, Väkeväinen kertoo.

Rahat ja arvostus loppu

Rivien välistä voi lukea, ettei Väkeväinen koe saavansa Mestiksestä sellaista korvausta, joka vastaisi sitä työmäärää ja sitoutumista, mitä Suomen toiseksi korkein sarjataso vaatii.

Eikä kokenutta ja perheellistä puolustajaa voi tästä oikein syyttää. Jääkiekko on monen Mestis-pelaajan intohimo, mutta myös jääkiekkoilijoilla on usein muutakin elämää.

Esimerkiksi perhe, joka tarvitsee elääkseen ruokaa ja asunnon pään päälle. Ja huhut kertovat, että myös heidän postiluukustaan tippuu joskus laskuja.

Katseet kääntyvät väkisin Jääkiekkoliiton suuntaan, jossa tämänkaltaisten uutisten ei pitäisi olla mikään yllätys.

Mestiksen epäselvä tulevaisuus sekä seurojen heikko taloustilanne on näkynyt joukkueiden pelaajabudjeteissa. Se on tarkoittanut suoraan pelaajien saamien korvauksien pienemistä.

Kun pienemmän palkan kylkeen heittää koko sarjan arvostuksen romahtaminen, ei Väkeväisen kaltaisen perheellisen miehen ratkaisut enää ihmetytä.

Sen sijaan ihmetyttää se, ettei Jääkiekkoliitto ole saanut vieläkään keksittyä ratkaisua Mestiksen suhteen.

Ollakko puhdas farmisarja junioripelaajille ja häätää konkarit muihin sarjoihin? Vai rakentaako oikeasti kilpailulle perustuva sarja Liigan kylkeen?

Näihin kysymyksiin ei tunnu tietävän tällä hetkellä kukaan vastausta. Sen sijaan kaikki tiedostavat, ettei nykyinen välimalli palvele ketään. Ei ainakaan suomalaista jääkiekkoa.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo

» Suomen viihdyttävintä lätkää! Näe Mestiksen kaikki ottelut suorina Ruudussa!