Porin Ässät harjoitteli maaottelutauon vielä alussa, mutta tällä hetkellä patapakka viettää huilia. Joukkue palaa harjoituksiin sunnuntaina, sillä maanantai-iltana se isännöi Kärppiä.

Toissa kevään Suomen mestarit jäivät tauolle kolmen ottelun voittoputkessa. Voittojen takuumiehenä oli noissa otteluissa yhteensä yhden maalin taakseen päästänyt maalivahti Juuso Riksman. Liigan kuumimpiin pelaajiin kuuluva Riksman pääsi esityksillään myös SuomiKiekko-sivuston piinapenkin huomaan.

Mikä oli sen merkitys, että pääsitte tauolle voitoilla?

Viimeinen viikko oli tiukka, kun meillä oli kaksi kovaa vieraspeliä (SaiPa ja KalPa). Pystyimme raapimaan niistä pisteet ja fokus pysyi koko ajan pelissä. Sama juttu oli viimeisessä kotipelissä (Pelicans). Hyvä viikko ja yhdeksän pistettä.

Päästit kolmessa pelissä vain yhden maalin. Mistä moinen?

Se kertoo siitä, että puolustamme hyvin ja kurinalaisesti. Emme anna ylivoimahyökkäyksiä ja pystymme tappamaan vastustajan ylivoiman hyvin. Siinä se salaisuus on. Hyvällä puolustuksella saamme hyviä hyökkäyksiä.

Kai se on hyvän maalivahtipelaamisenkin ansiota?

No joo, totta kai. Ei siellä kuitenkaan yksin pysty kukaan olemaan. Jos edessä oleva viisikko taistelee, se auttaa maalivahtia todella paljon. Sitä kautta on helpompaa pelata ja totta kai onnistumiset ruokkivat itseluottamusta.

Tammikuu toi teille 22 pistettä 13 ottelussa. Millainen saldo se on?

Puhuimme siitä, että tammikuu on raskas. Voitot ruokkivat itseluottamusta ja saimme hyvän buustin. Otimme tärkeitä pisteitä. Homma jatkuu vielä, ja tärkeimmät pelit alkavat nyt.

”Voitot ovat tärkeimpiä”

Riksman on Liigan ennätysmies nollapelien määrässä. Viime viikon 100-prosenttisesti torjutut ottelut olivat kuitenkin miehelle vasta tämän kauden ensimmäinen ja toinen nolla.

Miehen torjuntaprosentti on huima 94,30 ja päästettyjen maalienkin ottelukohtainen keskiarvo niinkin pieni kuin 1,68.

Mikä merkitys oli kauden ensimmäisillä nollapeleillä?

Totta kai ne maistuvat, mutta kun joukkue puolustaa tuolla tavalla, on siellä takana hauska pelata. Minulle on tärkeintä, että saamme voittoja. Kun ei päästä yhtään, on aina helpompi voittaa.

Roolisi ykkösmaalivahtina on aika selkeä. Miltä se tuntuu?

En ole miettinyt asiaa sen enempää. Kun valmennus käskee maalille, niin silloin mennään. On turhaa haahuilla liikaa. Mennään päivä ja peli kerrallaan. Yritän nauttia joka päivästä.

Lonkat kunnossa

Riksman on selkeästi yksi arvostetuimmista pelaajista Ässissä. Taukoa edeltävä Pelicans-ottelukin päättyi Porissa siihen, että Isomäen yleisö huusi Riksmanin nimeä miehen poistuessa kaukalosta nollapelin päätteeksi.

Myös suurena kysymysmerkkinä kummittelevat lonkkavaivat on tällä hetkellä selätetty.

Pori ja Ässät taitavat olla hyvä kaupunki ja seura sinulle?

Olemme viihtyneet, ja kuten sanoin: Jos lätkä on tuollaista, että joka jätkä taistelee ja peli on tuonnäköistä niin kuin se nyt on, niin kaikilla on silloin hauskaa.

Missä kunnossa selkäsi ja lonkat ovat?

Ne ovat todella hyvässä kunnossa, eikä kesän jälkeen ole ollut mitään ongelmia. Siksi pystyn nauttimaan joka päivästä, treenaamaan ja pelaamaan illasta toiseen. Pitää nauttia näistä hetkistä.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen