Saku Koivu pohtii jatkoaan – TPS kiinnostaa, Ducks voisi palkata Eurooppaankin

© Kuva: Ilari Savonen

Saku Koivu laittoi luistimet naulaan upean peliuran päätteeksi viime keväänä. Sen jälkeen turkulaislähtöisellä kiekkoilijalla on ollut muutama kuukausi aikaa miettiä, mitä tehdä seuraavaksi.

Vaihtoehtoja on, mutta päätös riippuu pitkälti siitä, päättääkö Koivu perheineen asettua Kaliforniaan vai Suomeen.

– Lapset ovat siinä iässä, että paluu olisi suht helppoa tehdä nyt, Koivu totesi suomalaismedialle perjantaina Helsingissä.

– En uskalla lupautua vielä johonkin, koska haluan nauttia uudenlaisesta vapaudesta, joka on nyt (uran loputtua) mahdollista. Nyt on esimerkiksi mahdollista tehdä tällainen viikon matka Suomeen. Jos taas lähtee uuteen täysipäiväiseen työhön mukaan, silloin joutuu antamaan myöden, että vapautta ei niin paljon ole.

Se Koivulle on selvää, että hän haluaa työskennellä nimenomaan jääkiekon parissa myös jatkossa. Kansainvälisen Olympiakomitean urheilijajäsenyys oli laajan lajikirjon ja hajanaisuuden vuoksi vähemmän mielekästä.

– Jääkiekkoliitto ja TPS ovat antaneet minulle niin äärettömän paljon, että varmasti jommassakummassa tulen olemaan ja auttamaan. Mutta liian aikaista vielä sanoa tarkemmin, mitä se voisi olla.

Vaikka perhe Koivu päättää jatkaa elämäänsä Pohjois-Amerikassa, Koivu ei täysin sulje pois esimerkiksi Leijonien apuna toimimista.

– Maajoukkuetoiminta on kuitenkin turnausluonteista, eli esimerkiksi scoutti-hommaa NHL-pelaajista voisin tehdä.

– Epävirallisesti on käyty Ducksien kanssa keskustelua siitä, millainen roolini voisi olla, jos sinne jäädään pysyvästi. Tai jos palattaisiin Eurooppaan, seura on osoittanut kiinnostusta siihenkin, että olisin jonkinlaisessa roolissa edustamassa seuraa Euroopassa.

Myöskään Koivun pitkäaikainen seura Montreal ei ole suomalaiskapteeniaan unohtanut. Koivu paljasti perjantaina, että Canadiens suunnittelee kipparinsa kunniaksi järjestettävää Saku Koivu -päivää.

”Mieluummin näkisin sellaisen TPS:n, jossa olen itse ollut”

Turun Palloseura vilahtaa Koivun puolituntisen haastattelusession aikana puheessa useasti.

Kuinka tiiviisti olet seurannut Suomen Liigaa?

– Tulokset totta kai, ja netin välityksellä highlightseja. Kyllä tietysti kiinnostaa missä kotimaan Liiga menee, ja erityisesti TPS:n otteet ja tulokset.

Millä mielellä olet seurannut TPS:n taaperrusta?

– Ei se tietenkään ole mukavaa ollut. Mutta vaikea ottaa kantaa, koska en ole yhtään peliä nähnyt, vain tulokset ja maaleja netin kautta.

– Tietysti paljon mieluummin näkisin sellaisen TPS:n, jossa olen itse ollut, kun oltiin huipulla. Toivottavasti pystytään tulevaisuudessa rakentamaan tasaisempaa suorittamista kuin viime vuosina on ollut.

Räntäsade toi ikävän Kaliforniaan

Suomalaiselle jääkiekolle MM-kultatähden ja nelinkertaisen olympiamitalistin saaminen kotimaahan olisi tietysti arvokas asia. Marraskuinen sää ei kuitenkaan auttanut päätöksenteossa kotimaan hyväksi.

– Kesät olemme viettäneet täällä aina, ja lapset kokevat, että mökkeily, uiminen ja saunominen on sitä, mitä Suomessa tapahtuu. Olisi oikeastaan pitänyt ottaa eilen kuva, kun Turusta ajelin puoli seitsemältä pimeässä räntäsateessa moottoritietä. Oli se vähän eri kuin mitä omakin muistikuva oli, ja eilisen jälkeen vähän tuli ikävä Kaliforniaan, Koivu naurahtaa.

– Mutta kyllä heille (lapsille), kuten meillekin, se koti ja juuret täällä Suomessa on.

Pekka Mäntylä, Helsinki
Twitter: @pjmant


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

  • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
  • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
  • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.