Kanadan toiseen peräkkäiseen naisten olympiakultaan torjunut maalivahti Shannon Szabados liittyy Columbus Cottonmouthsin riveihin.

Seura pelaa Southern Professional Hockey Leaguessa, joka on amerikkalainen ammattilaisliiga, mutta maineeltaan varsin köykäinen esimerkiksi AHL:ään verrattuna. Szabadosista tulee 10 vuotta vanhan sarjan ensimmäinen naispelaaja.

Szabadosille miesten sarjoissa pelaaminen on tuttua puuhaa, muun muassa Alberta Junior Hockey Leaguessa, jossa hänet valittiin sarjan parhaaksi vahdiksi kaudella 2006-2007.

– Columbuksen joukkueessa on kolme minulle tuttua kaveria, joiden kanssa pelasin college-aikoina.

– En ollut koskaan ennen jutellut joukkueen valmentajalle, mutta hän soitti minulle eilen. Luulin, että hän kysyisi minua ensi vuodeksi. Tämä tapahtui aika äkkiä, mutta olen innoissani, Szabados kertoi The Globe and Mailille.

Myös Oilersin treeneissä

Szabados käväisi tällä viikolla myös Edmonton Oilersin miesten treeneissä, kun joukkueella oli pulaa maalivahdeista odotellessaan Viktor Fasthin siirtoa Anaheimista.

Nähtäväksi jää, avaako Szabadosin siirto Columbukseen ovia muillekin. Myös Suomen Sotshi-vahti Noora Räty on kovasti haikaillut pelipaikkaa miesten sarjassa.

NHL:ssä ei ainuttakaan naista ole jäällä vielä nähty. Lähimmäs on päässyt Manon Rheaume, joka pelasi Tampa Bayn maalilla näytösottelussa 1992.