Tämä tältä kaudelta Vancouverista vielä puuttuikin.

Joukkueen ympärillä on riittänyt häiriötekijöitä tällä kaudella riittämiin. Avainpelaajien alisuorittaminen, loukkaantumiset, päävalmentaja John Tortorellan sekoaminen ja toimitsijakielto.

Nyt kakku koristeltiin kirsikalla, kun ykkösmaalivahti Roberto Luongo heitettiin sivuun. Ties kuinka monennen kerran.

Myrsky veslasissa puhkesi jälleen lauantaina, kun Luongo sai kuulla, ettei pelaa sunnuntain ulkoilmaottelussa 55 000 ihmistä vetävällä BC Place-stadionilla. Silminnähden masentunut Luongo ilmoitti harjoitusten jälkeen olevansa haluton aloittamaan uudelleen mediarallia, jossa on ollut viimeiset kaksi vuotta.

Maalivahti totesi kuitenkin, että on aina halunnut pelata ulkoilmaottelussa ja, että odotti sunnuntain ottelua innolla. Nyt maalilla pelaa kuitenkin joukkueen ruotsalainen kakkosvahti Eddie Läck, joka aloittaa jo kolmannen peräkkäisen ottelunsa Canucks-maalilla.

***

Median ja fanien turhautuminen ja tuohtumus Luongon puolesta perustuu kuitenkin enemmän tunteisiin kuin järkeen. Luongon istuttaminen on päävalmentaja Tortorellalta ehdottomasti jääkiekkopäätös. Vaikka ottelu on spesiaalitapahtuma, Canucks kaipaa kipeästi pisteitä.

Pelaajat varmasti nauttivat erityisestä tapahtumasta, mutta kun kiekko putoaa jäähän, ”It’s all business”. Tortorellaa ei vähempää voisi kiinnostaa maalivahtia valitessa tunnesyyt. Ei etenkään Canucksin tilanteessa, jossa jokaikinen piste merkitsee. Kuka voi syyttää Tortorellaa tästä?

Fakta on, että juuri nyt Läck voittaa Canucksille pelejä todennäköisemmin kuin Luongo. Läck on pelannut läpi talven erinomaisesti ja kaikesta aistii, että joukkue edessä luottaa ruotsalaiseen. Kahdessa olympiataukoa seuranneessa pelissä Läck on päästänyt yhden maalin.

***

Mutta on valinnassa toinenkin puoli. Se aiheuttaa mediassa valtavaa kuhinaa ja se taas tuo häiriötekijöitä muutenkin vaikeuksissa olevan joukkueen ympärille. Paikallinen media, joka vielä kaksi-kolme vuotta sitten repi estoitta Luongoa, on kääntänyt kelkkansa ja istuu uskomattomalla omistautumisella nyt Luongon wagonissa.

Media ei tule jättämään aihetta rauhaan, etenkin jos Läck vakiinnnuttaa paikkansa ykkösenä.

Maalivahtisaagan piti olla ohi, kun Canucks kauppasi kesän varaustilaisuudessa Cory Schneiderin New Jerseyyn. Nyt helvetti on kuitenkin jälleen irti ja sen vaikutukset saattavat hyvinkin viedä Canucksilta paikan pudotuspeleissä.

***

Luongo on Vancouverissa pitkän ja kalliin sopimuksensa vuoksi vankina. Tilanne raastaa kaikkia osapuolia. Seura ei luota Luongoon ja Luongo vihaa Canucksia organisaationa. Tilanne on ollut tulenarka jo pitkään, mutta viimeisimmän, lauantaina poskelle tulleen, tulisen avokkaan jälkeen se lienee räjähdyspisteessä.

Tilanteessa on vain häviäjiä eikä mahdollinen (hyvin epätodennäköinen) treidikään parsi Luongon haavoja umpeen. Luongon ja Canucksin välit ovat menneet ikiajoiksi. Ja siitä GM Mike Gillis saa syyttää vain ja ainoastaan omaa tyylitajun puutettaan.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala