Washington Capitalsin venäläistähti Aleksandr Ovetshkin on marssimassa selkeään voittoon NHL:n maalitilastossa. Venäläisraketti on iskenyt 65 pelaamaansa otteluun mukavat 45 maalia. Toisena maalipörssissä oleva Anaheimin Corey Perry on yhdeksän maalia Ovetshkinin takana.

Maurice ”Rocket” Richard-palkinto tulee olemaan venäläiselle historiallisesti jo neljäs. Kukaan muu ei ole voittanut palkintoa edes kolmesti. Ovetshkin pokkasi palkinnon myös vuosina 2008, 2009 ja 2013.

Mutta nyt Ovetshkinilla on mahdollisuus tehdä myös toisenlaista, vähemmän mairittelevaa historiaa. Ovetshkinin, jota ei varsinaisesti tunneta palavasta halustaan puolustamiseen, tehotilaston saldo nimittäin osoittaa karua lukemaa -31.

Pelkästään yhdeksän viimeisen ottelun plus-miinus-saldo on masentava -14. Ja Washington kuitenkin voitti näistä otteluista neljä. Ovetshkin on ollut miinuksella jokaisessa Capitalsin yhdeksässä edellisessä ottelussa. Pohjat Ovetshkin veti tammikuun lopulla Columbusta vastaan: -5.

NHL:ssä on pidetty tehotilastoa vuodesta 1967 ja kukaan ei koskaan ole voittanut maalipörssiä ja ollut samana vuonna liigan huonoin tehotilastossa. Ovetshkinilla on tähän hyvä mahdollisuus, sillä koko NHL:ssä vain Edmontonin Nail Jakupovilla (-33) on Ovetshkinia huonompi plus-miinus-saldo.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala