Winnipeg Jetsistä tuli maanantaina kolmas valmentajaa tällä kaudella vaihtanut NHL-seura. Claude Noelin tilalle nimitettiin NHL-konkari Paul Maurice, joka onkin ottanut Manitobassa heti alkuun tiukan otteen.

Winnipeg teki maanantaina sen, minkä Florida ja Buffalo tekivät jo aiemmin, ja mikä pitäisi pian tehdä myös Minnesotassa ja Torontossa. Claude Noel sai lähteä ja tilalle palkattiin yli 1000 valmennetun NHL-ottelun konkari Paul Maurice, 46.

SuomiKiekko-sivuston haastattelussa tiistaina Jetsin suomalaistähti Olli Jokinen muistutti heti alkuun, kenen vika potkut on.

– Tällä tasolla, kun valmentaja joudutaan vaihtamaan, pelaajien on syytä katsoa peiliin. Pitää tuntua pahalta. Ei ole koskaan hyvä juttu, että valmentaja maksaa siitä, että pelaajat eivät ole pelanneet hyvin, Jokinen sanoo.

Samaan aikaan muutos oli välttämätön. Joukkue ei enää hetkeen pelannut Noelille ja vaatimustaso pääsi laskemaan. Lisäksi mediassa liikkui jatkuvasti huhuja avainpelaaja Evander Kanen ja Noelin välirikosta. Tilanne ajautui umpikujaan. Jonkun oli lähdettävä.

– Nyt vaatimustaso nousee taas sille tasolle, mille se kuuluu tällä tasolla. Näkee heti, että pelaajilla on kunnioitus Mauricea kohtaan ja joka jätkä on monttu auki korvat höröllään, että mitä sieltä tulee. Viesti oli, että näin teet, ja jos et tee, sä istut penkillä, Jokinen kuvaili Mauricen viestiä joukkueelle.

– Aiemmin täällä saatettiin katsoa joukkueen nuoruudenkin vuoksi joitakin asioita sormien läpi eikä valmentaja ehkä saanut kunnoitusta, jota Maurice herättää pelkällä olemuksellaan. Sääli sinänsä. Varmaa kuitenkin on, että nyt touhu täällä muuttuu. Nyt pelataan eikä selitetä, OJ jatkaa.

”Seuraavaksi alkaa lähteä pelaajia”

Tuoreen päävalmentajan ensimmäinen viesti medialle oli, että puolustuspelin pitää muuttua. Jetsiä (146) enemmän maaleja on lännessä päästänyt vain surkea Edmonton (174).

– Puolustuspeli selkeytyi jo parin päivän aikana aikalailla. Se on toki myös asennekysymys. Tässä on nyt aika erilainen meiniki ollut pari päivää. Hän haluaa, että pelitempoa nostetaan ja omista lähdetään nopeammin. Nyt homma on pelaajista kiinni. Jokainen nimittäin ymmärtää, että seuravaaksi täältä alkaa lähteä pelaajia, Jokinen täräyttää SuomiKiekko-sivustolle.

Mauricen aloitus uudessa seurassa oli hyvä. Jets kaatoi pirteän esityksen jälkeen maanantaina kotikentällään Phoenixin luvuin 5-1. Ja enempäänkin oli paikkoja. Jokinen pelasi Dustin Byfuglienin ja Devon Setoguchin keskellä tehden joukkueelleen tärkeän 1-0-maalin.

Byfuglienin palautus pakista hyökkääjäksi muutaman vuoden tauon jälkeen herätti alkuviikosta laajalti keskustelua. Isokokoisella Byfuglienilla on kaikki eväät nousta San Josen Brent Burns-tyyppiseksi erinomaiseksi voimahyökkääjäksi.

– Mä pitäisi mielellään ”Buffin” hyökkääjänä etenkin jos saan itse pelata hänen kanssaan, heh. Hän on isokokoinen, taitava ja hyvin liikkuva. Tällaisia jätkiä on harvassa, jotka pystyvät pelaamaan molempia paikkoja, eikä vain täyttämään, vaan oikeasti olemaan hyvä, Jokinen kommentoi ketjukaveriaan.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala