Florida Panthers antoi viime viikon lopulla kenkää valmentajalleen Kevin Dineenille. Dineenin valmennusryhmän lähtö oli vasta alkusoittoa, jos seuran GM:ää Dave Tallonia on uskominen.

Panthersin alkukausi ei sinänsä ole tullut monellekaan yllätyksenä. Vain NHL:n vakiokyntäjällä Oilersilla sekä Buffalo Sabresilla menee heikommin. Näinhän sen pitikin mennä Floridan kanssa, joka vasta rakentaa joukkuettaan Jonathan Huberdeaun ja Aleksander Barkovin ympärille.

GM Dave Tallon on kuitenkin saanut uuden omistajan Vinnie Violan tulon myötä tekemiseensä itseluottamusta sekä käyttöönsä lisää dollareita – ja se näkyy kaikessa. Tallon pääsee vihdoin kehittämään seuraa haluamaansa suuntaan, ja kun käytössä on sopivasti vihreää, nousee vaatimustaso pelaajiakin kohtaan.

Kaikki kaupan

Tallonin hihna onkin ollut alkukaudesta kireällä. Viime viikon lopulla päävalmentaja Kevin Dineen avustajineen sai lähteä, ja tilalle hankittiin Nashvillen kakkosvalmentaja Peter Horachek. Mutta tämä ei tule riittämään Tallonille, vaan myös pelaajille tullaan näyttämään ovea.

Kaikki paitsi Huberdeau ja Barkov ovat kaupan.

– Tämä on vasta muutosten alkua. Jos pelaajat eivät vastaa huutoon, he eivät kanna Panthersin paitaa kauaa. Olemme jatkuvasti puhelimessa ja koitamme saada aikaan kauppoja joka päivä, Tallon latasi.

Panthersin ongelma on kuitenkin heikko aines. Niin sanotut johtavat pelaajat eivät juuri herätä suurta kiinnostusta muissa NHL-seuroissa. Potentiaalisia kaupattavia voisivat olla Tomas Fleischmann, Tomas Kopecky, Kris Versteeg ja puolustaja Dmitry Kulikov. Kummoista vastalahjaa ei näillä pelaajilla kuitenkaan saa.

– Tulemme tekemään matkan varrella kauppoja. Meidän on tehtävä kaikkemme päästäksemme pudotuspelikilpaan mukaan kuitenkaan vaarantamatta tulevaisuuttamme, Tallon vakuutti.

Johtajuus puuttuu

Florida on päässyt viimeisen 12 vuoden aikana vain kerran pudotuspeleihin, joten Tallonin huolen ymmärtää. Toisaalta sen ymmärtää myös, kun katsoo Oilersia, jonka tulevaisuudenlupaukset ovat saaneet öljykaupungissa vapaan kasvatuksen ilman johtajuutta joukkueessa. Tulokset voi lukea sarjataulukosta.

– Nuoret ovat iso osa tulevaisuuttamme ja haluan heidän kasvavan voittavassa ympäristössä ja pelaajien ympäröimänä, joilla on aidosti johtajuutta sekä kova työmoraali. En näe sitä johtajuutta ja moraalia nyt ns. johtavilta pelaajiltamme, Tallon jatkoi.

Se, onko Barry Trotzin alaisuudessa Nashvillessa toiminut Horachek Dineeniä kummempi valinta, on eri asia. Horachek luottaa tiiviseen joukkuepeliin, kuten Trotzkin. Nashvillen tiiviin ja kurinalaisen viisikkopelin tietävät kaikki. Se, onko tämä oikea tapa Hurberdeaulle ja Barkoville, jää nähtäväksi.

Muutenkaan Floridan laivan on vaikea nähdä hetkessä kääntyvän. Joukkue tuskin on valmis luopumaan parhaista varausvuoroistaan, ja nykyaineksella joukkueeseen on vaikea saada Tallonin haluamaa lisäarvoa. Mikään ei ole NHL:ssä vaikeampaa kuin jälleenrakentaa ja koittaa samaan aikaan saada tuloksia.

– Uusi omistajamme (Viola) odottaa erinomaisuutta organisaation joka tasolta ja on hyvin sitoutunut voittamiseen sekä tarjoaamaan faneillemme joukkueen, joka siihen pystyy, Tallon alleviivasi.

Tallon on haastavan projektin edessä, mutta miehen asennetta ja vaatimustasoa on silti arvostettava. Vain armoton ja tinkimätön työ johtaa huipulle. Ja sen armottoman työn ja asenteen esimerkkiä nuoret (Huberdeau ja Barkov) kaipaavat kasvaakseen itse samanlaisiksi esimerkeiksi.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala