Mikäli Suomen jääkiekkomaajoukkueesta löytyy samanlaista kylmäpäisyyttä ja pelirohkeutta kuin 14 vuotta sitten, saatetaan Hartwall-areenalla nähdä ikimuistoinen perjantai-ilta. Vuoden 1999 MM-turneella Suomi repi Venäjältä legendaarisen tasapelin, vieläkin legendaarisemman Raimo Helmisen johdolla.

Tuskin kukaan suomalainen on unohtanut Helmisen loppuhetkien syöttöä Jere Karalahdelle Venäjää vastaan vuoden 1999 MM-jäillä. Aika kultaa muistot ja Venäjän kohtaaminen pysyy Helmisen ajatuksissa korkealla myös nykyhetkessä.

– Mitä tuohon nyt voi sanoa. Venäjä on todellakin Venäjä ja sytyttää Suomen joka ikinen kerta, kun joukkueet kohtaavat, naurahtaa Helminen Unibetin tiedotteessa.

– Naapurimaa, kovat perinteet, kovat pelaajat… kyllähän niitä syitä riittää. Venäjässä on vaan jotain sellaista spesiaalia, mikä tuo virtaa pelaajille.

Venäjä kuittaamaan Ranska-tappion?

Venäjä on varmasti varpaillaan eilisen nolon Ranska-tappion jäljilä, mikä kaiken kunniaksi tapahtui Venäjän juhlapäivänä, voitonpäivänä, jolloin maassa juhlitaan toisen maailmansodan voittoa Saksasta.

– Tiukkaahan siitä taas tulee, se on aivan selvä homma. Mielestäni Venäjältäkin löytyy myös heikkouksia, joihin Suomen pitää pystyä iskemään. Tämä saattaa kuulostaa vanhan toistolta, mutta joukkuepelaaminen on se terävin ase, jolla pystymme Venäjää kiusaamaan.

– Kun uskotaan yhdessä ja tehdään töitä yhdessä, niin lopputulos voi olla todella hyvä. Venäjä on todellakin voitettavissa.

Suomen nimetön pakka saa tietyllä tapaa haastaa suuret kiekkomaat altavastaajana, mikä toimii Raipen mielestä meidän eduksemme.

– Urheilussa pienet asiat ratkaisevat, niin myös jääkiekossa. Pomppu sinne, toinen tänne ja yhtäkkiä ollaankin mitalipeleissä. Suomen paukut voivat riittää miten pitkälle tahansa, jos jätkät tekevät joukkueena hommia, valaa 325 A-maaottelun Helminen uskoa Leijona-lauman ympärille.