Toimittajat ja Kiekkoministerit Ilari Savonen sekä Ilari Isotalo käyvät läpi SM-liigan välierien ratkaisupelaajat molemmista pareista.

Runkosarjan puolella Tapparan ja Lukon keskinäiset kohtaamiset menivät kirvesrintojen eduksi lukemin 3-1.

Kiekkoministerit listaavat välieräparin kummastakin joukkueesta kolme voittoja ajatellen tärkeintä ratkaisuhahmoa.

Tappara

Ville Nieminen

Savonen: Puolivälieräsarjassa Niemisen suoritus oli hieman kaksijakoinen. Itse peruspeli ”Nemolla” ei ollut mitenkään heikkoa. Hän teki niitä asioita mitä hänen pitääkin tehdä. Mutta. Maalien ja viimeistelyn suhteen oli nihkeää, vaikka yhden kerran Nieminen pystyikin ohittamaan HIFK:n vahdin Joni Ortion. Silti kokenut hyökkääjä oli paljon mukana erinäisissä rähinöissä ja tökkimässä siellä sun täällä.

Aina voi olla montaa mieltä, mutta jotenkin tuntui siltä kuinka Niemisen keskittyminen ei mennyt aina ihan oikeisiin asioihin. Nyt Aleksander Barkovin ja Chris Connollyn poissaolojen myötä Niemisen on otettava vielä enemmän vastuuta maalinteosta. Se nyt on ihan varmaa, ettei yrityksestä hänen kohdallaan jää mikään kiinni. Nemon onnistumiset antavat kuitenkin varmasti tiukan sytykkeen koko Tapparan miehistölle.

Jukka Peltola

Savonen: Nyt kun Barkov on sivussa, kasvaa Peltolan rooli selvästikin aikaisemmasta. 25-vuotias sentteri oli varsinkin HIFK-sarjan alkuvaiheissa vahvassa vireessä tehden tärkeitä maaleja. Niitä voi nytkin asettaa odotuksiksi. Tulosta hänen kohdaltaan on toivottava ja odotettava. Nyt Peltolan on näytettävä se, että miksi hän on kolkutellut välillä myös maajoukkueen portteja.

Taitoa ja monipuolisuutta Peltolalla kyllä on. Kasvavaan vastuuseen on vain vastattava oikeanlaisella huudolla. On sitten edessä Lukon Justin Azevedon pimentämistä tai ylivoimaroolia, suoritusten on oltava tip top -tasolla. Sama vaatimustaso koskee toki jokaista pelaajaa, mutta Barkovin poissaollessa valokeilaa osuu tiukasti Peltolaan.

Juha Metsola

Savonen: 24-vuotiaan Mestolan tilastot ovat imartelevat. Runkosarjassa 46 peliä ja 93,01 torjuntaprosenttina, pudotuspeleissä 5 kamppailua ja 94,84%. Kokonaiskuvassa oli kuitenkin pieniä harmaita pilviä ilmassa. Varsinkin HIFK-sarjan edetessä Metsolan otteet olivat välillä haparoivia ja pomputtelua tuli paljon eteen. Tapparan puolustus pystyi siivoamaan hyvin helpostikin tulleet irtokiekot, joten tuloksen suhteen nämä yksityiskohdat eivät näkyneet niin selkeästi.

Metsola on todella hyvä maalivahti, sitä ei käy kieltäminen eikä kannatakaan kieltää. Nyt Lukkoa vastaan haasteena on pysäyttää herra Azevedon kudit. Onnistuuko Metsola siinä paremmin kuin Jokereiden Eero Kilpeläinen? Iso pointti koko sarjan tulosta ajatellen, totta kai.

Lukko

Jerry Ahtola

Isotalo: Maalinteosta elävä laituri heräsi heti päästyään Azevedon vierelle Jokerit-sarjassa. Lukko kaipaa tehoja myös välierissä ykköslaituriltaan.

Ahtola pelasi vielä alkukaudesta Tapparassa. Siellä rooli jäi kuitenkin pieneksi, kun tulosta ei tullut. Siirto Raumalle piristi hyökkääjää selvästi. Nyt turkulaisella on oiva mahdollisuus kurittaa entistä seuraansa.

Petri Vehanen

Isotalo: Tylsä valinta, mutta Lukko tarvitsee ykkösvahtinsa onnistumisia myös Tappara-sarjassa. Jos raumalaisen alkukausi oli vielä haastava, on Lukko-torjuja ollut vakuuttava keväällä. Vehanen oli suurin syy Lukon marssiessa ensin Kärppien ja myöhemmin Jokereiden yli.

Varsinkin Jokerit-sarja oli lopulta Vehasen suvereenia näytöstä. Konkari tylsytti helsinkiläisten laajan hyökkäysarsenaalin häkellyttävällä prosentilla. Tappara-sarjassa meno tuskin ainakaan helpottuu.

Milan Jurcina

Isotalo: Lukko-kolossi on ollut koko kevään vaikeuksissa omassa päässä, mistä kertoo myös teholukema -10. Hyökkäyspäässä jätillä on hihassaan laukaus, joka saattaa kuitenkin nousta arvoon arvaamattomaan.

Varsinkin ylivoimalla Jurcina on todella tärkeä palanen Lukko-peliä. Pelkkä viivapeloite tuo Lukon muulle viisikolle enemmän tilaa hyökkäysalueella. Kysymys kuuluu vain, kuinka slovakki pärjää omassa päässä Tappara-hyökkääjien kanssa.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen

Ilari Isotalo
Twitter: @ilariIsotalo