Ranskan jääkiekon toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Nizza Aiglesin joukkueessa pelaa tällä kaudella yllättäen nippu suomalaisia jääkiekkoammattilaisia.

Joni Räikkönen, kovaotteinen puolustaja, on yksi joukkueen tukipylväistä. Suomessa Räikkönen, 22, on pelannut Helsingin Jokereissa menestyksekkäästi sujuneiden juniorivuosien (B- ja C-nuorten SM-kultaa) jälkeen aikuisissa viidenneksi korkeimmalla sarjatasolla. Räikkönen kertoo, että jääkiekkoharrastus oli jo muuttunut astetta kevyemmäksi, kun yhtäkkiä tie vei ammattilaisjäille.

– Tein viimeisen A-juniorivuoden jälkeen päätöksen, että keskityn opiskeluun. Moni vanha pelikaverini oli samassa tilanteessa… Emme kuitenkaan halunneet lopettaa kiekkoa, joten perustimme yhdessä joukkueen, Red Wingsin. Ilmoittauduimme sitten 3.divisioonan karsintoihin. Ehdin pelata vain yhden kauden, ja aloittaa toista, kun puhelin soi, Räikkönen toteaa SuomiKiekko.com-sivuston haastattelussa.

”Kiinnostaisiko kilpakiekko ja opiskelu yliopistolla?”

Puhelimessa oli Räikköselle naapuriseura Espoon Bluesin A-junioreista tuttu pelaaja, Joonas Saari. Laitahyökkääjä oli aiemmin siirtynyt Mestiksen Hokista Nizzaan, ja suositteli nyt maisemanvaihdosta myös ystävälleen.

– Joukkue (Nizza Aigles) tarvitsi kesken kauden puolustajaa. Saari kysyi, että kiinnostaisiko kilpakiekko ja opiskelu paikallisella yliopistolla, Räikkönen jatkaa.

95-kiloinen puolustajajärkäle ei kauan miettinyt, vaan alkoi pakkamaan matkalaukkuaan.

– Kuuden päivän päästä olin jo mukana Nizza Aiglesin harjoituksissa, Räikkönen muistelee.

Loppukauden sopimus oli jo allekirjoitusta vaille valmis, mutta nuori puolustaja joutui kuitenkin ensiksi todistamaan kykynsä.

– Olin viikon mittaisella try out -sopimuksella, joka sisälsi myös yhden ottelun. Kaksi päivää ottelun jälkeen allekirjoitimme kauden loppuun asti ulottuvan sopimuksen. Hoidin paperit kuntoon oman kouluni ja Ipagin (paikallinen yliopisto) kanssa, sekä kävimme kaikki käytännön asiat läpi, puolustaja kertaa sopimuksen syntyhetkiä.

Leijonien ex-tähtipakki ollut korvaamaton apu

Sopimuksen takaa löytyy myös ex-huippukiekkoilija, Juha Rantasila. Entinen Leijonien tähtipakki asuu nykyään Nizzassa ja toimii tiiviissä yhteistyössä paikallisen seuran kanssa.

– Kaikissa asioissa minua on auttanut Juha Rantasila. Juha on kyllä kehut ansainnut, siitä ei pääse mihinkään. Hän on auttanut minua – kuten muitakin pelaajia – kaikissa asioissa alusta lähtien, ja se apu on ollut korvaamatonta, Räikkönen kehuu kiekkolegendaa.

Joni Räikkösen ja Joonas Saaren lisäksi Nizzassa kiekkoilevat suomalaisista myös Karri Koivu ja Roope Rautanen.

Kiekkokaverusten Ranskan valloitusta voi seurata tästä blogilinkistä.