Kolmen viimeisimmän kauden aikana Kärpät onnistui hinaamaan itsensä takaisin menestyväksi liigaseuraksi. Muutaman vaisumman kauden jälkeen Lauri Marjamäen alaisuudessa Kärpät otti kaksi kultaa ja yhden pronssin.

Kevään ja Marjamäen lähdön jälkeen muutoksia on kuitenkin tapahtunut paljon.

– Edellinen projekti loppui ja nyt alkaa uusi projekti. Pitää olla helvetin kärsivällinen niin itse kuin monien muidenkin. Tätä rakennetaan rauhassa, tätä rakennetaan hiljaa, mutta varmaa on se, että hyvä tästä tulee.

Nämä sanat tulivat Kai Suikkaselta, Marjamäen seuraajalta.

Kärsivällisyyttä Oulussa kaivataan varsinkin alkuhetkillä, sillä Kärppien joukkueen rakentaminen on vielä pahasti kesken.

Johtoryhmässä puhutaan hyökkäyspään vahvistuksista, Suikkanen puhuu taas itse suoraan: kaksi hyökkääjää ja yksi pakki.

Marjamäen aikana Kärpät tuli tutuksi vahvasti organisoituna joukkueena, joka oli parhaimmillaan suoranainen mallioppilas Meidän pelin toteuttajana.

Taustalta on kuitenkin kantautunut viestejä siitä, miten seuran tyyliä ollaan haluttu viedä viihdyttävämmäksi. Marjamäen aikana tulos oli kunnossa, mutta silti kabineteissa tuotteesta haluttiin toisenlaista.

Suikkanen itse on tullut tutuksi hyvin värikkäänä päävalmentajana, joka sanoo tasan sen, mitä hän ajattelee. Tulee se sitten viiden vittu vitun kanssa vai ilman, asia tulee suoraan ja kaartelematta esille.

Aiemmin Suikkasen valmentavat joukkueet ovat tulleet tutuksi kaikesta muusta kuin passiivisuudesta ja peruttelusta.

Mutta omat kysymysmerkit kääntyvät siihen, johtavatko muutokset pitkäjänteisyyden saralla ongelmiin? Marjamäki kun ajoi koko Kärppien organisaatioon vahvaa uutta suuntaa ja vei vahvasti peli-ideologiaa yhtenäiseksi myös junioripuolelle.

Siitä voikin kääntyä hyvin siihen: mitä Kärpät tulee olemaan Suikkasen projektin aikana? Mihin sen peli lähtee vierimään?

– Me haetaan sellaista erittäin liikkuvaa ja nopeaa jääkiekkoa pelaavaa kärppälaumaa. Hyvin luistelevaa ja taistelevaa. Peräänantamattomuuden pitää näkyä niin, että se sokea mummokin näkee sen sieltä yläriviltä, Suikkanen paaluttaa.

– Toki sitten on nämä meidän pelisysteemin asiat, mitkä pitää erottua, kuten kaikilla muillakin. Miten me halutaan avata, miten me halutaan karvata, miten me halutaan hyökätä. Niitä palasia tuodaan tuohon mukaan joka päivä aina lisää ja lisää.

Viitteitä tulevasta

Kärpät aloitti harjoituspelinsä Kokkolassa, missä sillä vastassa oli Ässät. Kokkolan hyvin kapeassa kaukalossa Kärpät ei paljoa viivelähtöjä viljellyt, käytännössä ne olivat aivan nollissa.

Hyökkäyksiin se lähti jatkuvasti hyvin nopeasti, vaikka sen viisikkopeli olikin kaikkea muuta kuin valmista.

– Oli vähän sellaista, että yksi lähti, kaksi mietti, että lähteekö, ja kaksi muuta jäivät kaivamaan nokkaa. Kyllä meidän pitää saada viisikkopelaaminen paremmaksi, mutta toisaalta tuo oli ensimmäinen peli ja tuota ennen on oltu jäällä kunnolla vain noin viikon ajan.

Samalla Suikkanen antoi myös kovan linjauksen pelitavallisesti, kun puhe kääntyi avauspelaamiseen ja esimerkiksi juuri viivelähtöihin.

– Ne eivät muutenkaan tule olemaan mikään meidän avainsana. Kyllä me pyritään pelaamaan nopeammin pois omista.

Harjoituspeleissä ja liigakautta edeltävissä kamppailuissa Kärpillä nähdään jäällä jatkuvasti lähemmäs ykkösmiehistö, sillä valinnanvaraa Suikkasella ja valmennusjohdolla ei paljoa ole.

– Kyllä se tilanne on vähän se, että kaikki pelaavat, jotka ovat hengissä, Suikkanen realisoi.

– Mutta samalla meillä on tässä vielä pitkä matka ja paljon töitä tehtävänä. Ei nämä hommat ihan sormia napsauttamalla lähde liikkeelle, kun suurin piirtein yksi joukkueellinen ukkoja on lähtenyt tai vaihtunut ylipäätänsä.

Harjoituskausi Kärpillä alkoi tappiolla, kun Ässät oli Kokkolassa parempi lukemin 2-0. Suikkasen mukaan ensimmäisissä peleissä ei lähdetä vielä niinkään tuloksen kautta, ottaen huomioon olosuhteet.

Hiljalleen tuloksentekoa pitää kuitenkin alkaa jo tehdä, sillä ensi viikolla Kärpät aloittaa CHL:n alkulohkon pelit.

Sitä ennen se saa melkoisen valmistavan pelin allensa, kun se kohtaa perjantaina Ruotsin puolella Luulajan. Kesällä jälleen kovia hankintoja tehnyt Luulaja on kuulunut Euroopan mittakaavassa parhaiden seurojen joukkoon jo vuosien ajan.

– Ihan tarkoituksella on haettu se tuohon, kun CHL alkaa sitten tiistaina. Ei muut varmasti edes tule pitämään sellaista vauhtia, mitä Luulaja pitää.

– Onhan se ihan helkkarin kova haaste. Mutta sitten nähdään, että missä mennään, Suikkanen miettii.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen