Teemu Selänteen elämäkertakirja, Teemu (Otava), julkaistiin eilen, 18.9., ja kirja aiheutti heti kohun kärkkäillä kommenteillaan.

Kohukommentit tuovat kirjalle lisää potentiaalista lukijakuntaa ja samalla ovenavauksella rahaa muun muassa kustannusyhtiölle, tekijöille ja Selänteen hyväntekeväisyysjärjestölle. Mutta samalla on pakko sanoa, etten rehellisesti ymmärrä sitä, miksi Selänne lähti julkisesti mollaamaan esimerkiksi viime kausien valmentajaansa, Bruce Boudreauta.

Selänne syytti Boudreauta muun muassa siitä, ettei hän tarjonnut tarpeeksi mahdollisuuksia suomalaiselle. Selänteen mukaan Boudreau ei pitänyt kiinni lupauksistaan suomalaisen peliajasta kärkiketjuissa ja ylivoimalla.

Ensimmäinen fakta on se, että Boudreau on tehnyt kaikesta huolimatta vahvaa jälkeä Anaheimissa. Tai ainakin runkosarjan osalta. Pudotuspeleissä Ducksille on tullut Boudreaun aikana ehkä yllättäviäkin vaikeuksia. Hän on tulisieluinen valmentaja, jolla on vahvat mielipiteet. Hänestä ei pidä Selänteen lisäksi monet muutkaan. Voittoja ja pisteitä Boudreaun johdolla kuitenkin todistettavasti tulee.

Toinen fakta on se, että Selänne ei enää viimeisinä kausinaan ollut ykköskorin pelaaja NHL:ssä.

– Olisihan se ollut suoranainen vääryys, jos tuolla valmentajalla olisi voitettu Stanley Cup tänä vuonna, Selänne sanoi kirjassa Boudreausta.

Selänteen kommentista paistaa se viha, joka on kytenyt suomalaislegendan paidan alla. Asioista saa ja pitää puhua suoraan, mutta onko Selänteeltä fiksu veto sanoa näitä asioita julkisesti kirjassaan? Raha mielessä kyllä, ja kunnioituskin voi nousta joidenkin silmissä, minun silmissä se lähinnä laski.

Uskon ja vannon sen nimeen, että joukkueen sisäiset riidat jää joukkueen sisälle, eikä niitä levitellä julkisuudessa. Nyt Selänne ja kirjan kirjoittaja Ari Mennander löivät riidoista nousseen vihan best seller -kirjan kansien väliin.

Toinen asia joka nosti oman huomioni, on Selänteen lievä katkeruus Ducks-kapteeni Ryan Getzlafia kohtaan. Selänne olisi halunnut Getzlafin reagoivan suomalaisen tilanteeseen voimakkaammin. Getzlaf vastasi eilen, että hän oli pettynyt siitä, kun Selänne toi asiat ja vihansa julkisuuteen kirjassaan.

– Ei Teemu tiedä kaikkia keskusteluja, joita olen hänestä käynyt päävalmentajan kanssa viime kausien aikana, Getzlaf sanoi medialle.

Selänteen kunnioitus jääkiekkomaailmassa on äärettömän korkeaa. Yllätyin tavasta, jolla hän kirjassaan haukkui tiettyjä henkilöitä. Jokainen laittaa kirjaansa mitä haluaa, mutta tuntuu siltä, että ehkä nyt on ollut liian iso sivellin kädessä.

Antti Eteläaho
Twitter: @finanatsu