Liigan toisella sijalla oleva Tampereen Tappara palasi viime liigakierroksella voittokantaan voitettuaan vieraissa HIFK:n 2-0. Tätä edelsi nykykirvesrinnoille tuiki harvinainen kahden tappion putki.

– Kausi on mennyt hyvin, eikä tuommoisia kahdenkaan tappion putkia ole tullut. Reagoimme tappioihin heti. Ensimmäisen jälkeen pidettiin palavereja ja toisen jälkeen palaveerasimme vielä lisää, kertoo Tapparalle kauden kahdeksannen nollapelinsä pelannut maalivahti Juha Metsola.

Maalivahdin muistissa ei ole todellakaan vikaa, sillä mainitun kaltaisia putkia ei lähimenneisyydestä löydy. Edellisen kerran Tapparalla oli allaan kaksi peräkkäistä pisteittä jääntiä joulukuussa 2012. Silloinkin tappioiden välissä oli joulutauko.

Tappara selvisi siis kokonaisesta kalenterivuodesta ilman moista putkea.

– Hyvä, että asiaan reagoitiin, ettei tappioita alkanut kasautua ja saimme putken poikki. HIFK-pelissä oli ekstralatausta juuri noiden tappioiden takia. Ehdimme jo kaivata voittoa, Metsola sanoo.

”Meitä vastaan ei tule paikkoja”

Metsola on tappioputkien puuttumisen lisäksi yksi suuri syy siihen, että tamperelaisten alakerta on yksi liigan pitävimmistä. Tappara on päästänyt liigakärki Kärppien jälkeen toiseksi vähiten maaleja tällä kaudella (82).

– Siihenhän pyrkivät ilman muuta kaikki, että omiin menisi mahdollisimman vähän. Meillä lähtökohta on se, että puolustetaan hyvin ja sitä kautta saadaan hyökkäyksiä. Mukavahan siellä on maalivahdin pelata, kun joukkue puolustaa niin hyvin, Metsola toteaa.

Metsola on sekä maalivahtien peliajalla että torjuntamäärillä mitattuna liigan neljänneksi eniten työllistetty torjuja. Tapparan pelityyli on toki sellainen, että torjuntojen määrä ja haasteellisuus eivät Metsolankaan silmin ole toisiinsa täysin verrannollisia.

– Meitä vastaan ei vastustajalle tule paljoa paikkoja parhaasta maalintekosektorista. Kaikki äijät ovat niin hyvin pelin sisällä. Sitten kun kauempaa tulee vetoja, ottavat pakit kakkoskiekot hyvin haltuun. Tiedän, että jos irtokiekkoja tulee, on niissä lähes aina meidän pakki ensin, vahti kiittelee.

– Totta kai pyrin kontrolloimaan kiekkoja, mutta pystyn hyvin luottamaan siihen, että pakit hoitavat irtokiekot.

”Nollapelit ovat bonusta”

Metsola on ennen perjantain kierrosta liigan nollapeliykkönen yhdessä Jussi Rynnäksen kanssa. Sekä Tapparan että Kärppien alakertojen viimeiset lukot ovat pelanneet numerollisesti täydellisen illan nyt kahdeksan kertaa kuluvalla sesongilla.

Metsola on HIFK:n nollattuaan samassa nollapeliluvussa kuin koko viime kaudella. Tuoreessa muistissa on myös miehen viime keväänä tekemä pudotuspelien nollaputkiennätys 210 minuuttia ja 59 sekuntia.

– Ei nollapeli ole minulle se juttu. Tärkeintä on se, että pelit kulkevat ja otteet ovat kohdillaan. Nollapelillä ei niinkään ole merkitystä, ne ovat sellaisia bonuksia hyvistä peleistä. Minulle on oikeastaan aika lailla sama, meneekö yksi maali sisään vai ei yhtään. Yhdelläkin päästetyllä maalilla useimmiten voittaa, pyörittelee Metsola.

Vaikka Metsola itse tuntuu mieluummin väistävän aihetta, on illan KalPa-kamppailun silmiinpistävin teema nimenomaan tämä. Savon ylpeys on nimittäin jäänyt kauden kahdessa Tapparan ja KalPan kohtaamisessa maaleitta, ja molemmissa kamppailussa Tapparan maalilla on torjunut juuri Metsola.

– Totta kai siitä lähdetään, ettei KalPa tekisi tässäkään pelissä yhtään, Metsola naurahtaa.

– Tosin niin kuin pari peliä näytti meille juuri, ei ketään vastaan saa mennä valmistautumatta. Erot ovat niin pieniä, että sarjataulukkoa ei kannata katsoa yhtään ennen peliä.

Panu Markkanen
Twitter: @PanuMarkkanen