Suomalaissensaatio Olli Määtän otteista NHL:ssä ovat yllättyneet monet omia joukkuetovereita myöten. Vähiten yllättynyt onkin ennakkoluuloton ja tavoitteellinen nuori mies itse. SuomiKiekko-sivusto tapasi Määtän viime viikolla.

Olli Määtän, 19, tulokaskausi NHL:ssä, Pittsburgh Penguinsissa on ollut suuri menestystarina. Syksyllä harjoitusleirille pelipaikasta kamppailemaan lähteneen Määtän ei pitänyt vielä kuulua kovan Penguinsin avainpelaajiin tällä kaudella, mutta loukkaantumiset ja niiden tuoman vastuun edukseen käyttänyt Määttä on yllättänyt kaikki.

Ensimmäisen yhdeksän ottelun jälkeen Penguins olisi voinut vielä palauttaa Määtän Ontarion junioriliigaan vuodeksi, mutta kypsät otteet poikivat paikan NHL:ssä. Farmiin juniori-ikäistä Määttää ei sääntöjen mukaan saa laittaa. Ilmoitus pelipaikasta NHL:ssä yhdeksän kierroksen jälkeen sai hymyn suomalaispelaajan huulille.

– Olihan se huikee fiilis. Siinä oli poika pari päivää taivaissa. Mutta kyllä mulla toisaalta kesällä oli selvä kuva mielessä siitä, että olen jo tällä kaudella täällä ylhäällä, Määttä muistelee SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

Ensimäisen yhdeksän ottelun jälkeen meno on ollut Määtällä tasaista eikä nuori mies varmaan edes juuri nyt itse ymmärrä, millaista sensaatiota on tekemässä.

– Ei tässä ole oikein ollut aikaa miettiä, olen vaan menny flow’ssa mukana. Nyt mieli on kaikesta positiivinen. Analysoinnin aika on sitten kauden jälkeen, mikä meni hyvin ja mikä huonosti. Nyt ei jaksa vielä sellaisia, Määttä hymyili Vancouverissa.

Mutta oppiakin on Määtälle alkukaudesta annettu. Uudenvuoden aattona Määttä istui katsomossa New Jerseyssä pelatussa ottelussa.

– Ei ollut mennyt viimeiset pelit oikein hyvin ja siinä pelasi kuusi parasta pakkia. Oli hyvä katsoa yksi peli ylhäältä, vaikka et sä koskaan katsomoon halua, Määttä pyörittelee tapahtunutta.

Määtän alkavalle uralle ei juuri parempaa opinahjoa voisi ajatella. Kun samassa joukkueessa pelaa mm. Sidney Crosbyn kaltainen johtaja, tulee valmentajan lisäksi oppia suoraan parhailta ja pelaaja kasvaa voittavaan kulttuuriin.

– Odotusarvo on Crosbylla tosi kova. Se työntää jatkuvasti kaikkia eteenpäin ja tekee heistä parempia. Jos et huomaa jotakin, hän kyllä kertoo ja neuvoo ja muutenkin analysoi peliä jatkuvasti. Mullekin hän on antanut paljon neuvoja eri tilanteissa ja se on todella hyvä, Määttä kehuu kapteeniaan.

Muutenkin jyväskyläläisnuorukainen kehuu johtajuuden määrää ja laatua ryhmässä.

– Täällä riittää nuorille johtajia, joista ottaa mallia. Tietysti Crosby ja (Evgeni) Malkin, mutta sitten vaikka Graig Adams, Tanner Glass ja Brooks Orpik. Aivan huikeita urheilijoita. Siitä voi katsoa, miten ne käyttäytyy ja tekee asioita ylipäätänsä kaukalossa ja sen ulkopuolella, Määttä kertoo SuomiKiekko-sivustolle.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala