Jo useiden vuosien ajan monien NHL-seurojen on epäilty kiertävän palkkakattoa hyväksikäyttämällä pitkäaikaisesti loukkaantuneiden listaa (LTIR). Jos pelaaja on pitkäaikaisesti loukkaantunut, ei hänen sopimuksensa rasita palkkakattoa, joten listalle voidaan haudata kalliita sopimuksia.

Nyt entinen NHL-hyökkääjä Jordin Tootoo kertoo suoraan, miten hänen tapauksessaan LTIR-käytäntöä hyväksikäytettiin. Hän kertoi kirjassaan Mind Over Matter: Hard-Won Battles on the Road to Hope kauden 2017-18 tapahtumista.

Tootoo heitettiin siirtolistalle kauden alussa. Kukaan ei ottanut häntä itselleen, joten veteraanihyökkääjä oli suuntaamassa farmiin. Tämä ei Tootoolle maistunut, joten hän meni GM Stan Bowmanin puheille.

– ”Hei kuule”, sanoin. ”Tein teille palveluksen, kun tein kanssanne sopimuksen, kun tarvitsitte kipeästi veteraanijätkää. Nyt on teidän vuoronne tehdä vastapalvelus. En ole menossa Rockfordiin (heidän AHL-yhteistyökumppani). Vaimoni on raskaanat, hänen laskettu aikansa on helmikuussa. En ole muuttamassa edestakaisin vaimoni ja tyttäreni kanssa. Laittakaa minut pitkäaikaisesti loukkaantuneiden listalle, ja tehkää kaikki, mikä on tarpeen, jotta se näyttää oikealta, koska en ole pelaamassa Rockfordissa. Piste.”

– Olkapääni oli todella vaivannut minua jonkin verran. Stan sanoi: ”Hanki minulle magneettikuva olkapäästäsi ja käytämme sitä ulospääsynä.”.

– Ja niin siinä kävi. Pakkasin kassini ja menin Rockfordiin yksiin peliä edeltäviin luisteluharjoituksiin, jotta voisin sanoa olleeni siellä ja etten ole pelikykyinen terveyteni vuoksi. Sitten menin pitkäaikaisesti loukkaantuneiden listalle, enkä kuullut koskaan kenestäkään organisaatiossa loppuvuoden aikana.

Tootoo pelasi NHL:ssä 17 kauden ajan. Hän iski 161 tehopistettä ja keräsi huimat 1010 rangaistusminuuttia.