NHL:ssä koettiin sunnuntaiyönä merkillisiä hetkiä, kun Edmonton Oilersin tolppien väliin luisteli Chicago Blackhawks -pelin päätöserässä Matt Berlin.

Ai siis kuka?

Kanadalainen, reilut viikko sitten 25 vuotta täyttänyt Berlin on pelannut kaudesta 2019-20 alkaen kotimaansa USports-sarjaa University of Alberta -joukkueessa. Tällä kaudella kumilätkät ovat tarttuneet 89,2 prosentin tarkkuudella. Sarja on miesten korkein yliopistokiekon taso.

NHL:ssä prosentit jäivät sataseen. Pelaaja tuli maalille reilut kaksi minuuttia ennen loppua Edmontonin johdettua 7-3. Niihin lukemiin peli myös päättyi.

– Koko päivä oli pyöritystä, mutta loppu päivälle oli uskomaton. Aiemmin olin tekemässä läksyjä ja sykkeeni kasvoi, pelaaja sanoi NHL:n nettisivuilla.

Hän sai saumansa NHL:stä Connor McDavidin aloitteesta. Hän oli ehdottanut tällaista luotsi Jay Woodcroftin mukaan.

– Kaikki toivottivat tervetulleeksi – pelaajat, henkilökunta, kaikki. Ja NHL-debyytti oli uskomaton hetki, jota en unohda koskaan elämässäni, Berlin hehkutti.

– Luulin, että minulle vitsailtiin siitä, että kolmen minuutin paikkeilla olen valmis jäälle. Tein parit venytysliikkeet, hengitin syvään. Sydämeni hakkasi.

Pelaajalle oli infottu, että hän menee maaliin ensimmäisen alle kolme minuuttia ennen loppua tulevan vihellyksen kohdalla.

Maalille luisteltua pelaaja sai suosionosoitukset myös yleisöltä. Chicagon Caleb Jonesin kudin torjumisen jälkeen tuli taas suosionosoitukset.

Jack Campbell oli Edmontonin aloittava vahti, Stuart Skinner ei ollut mukana lainkaan sairauden takia. Konkari Mike Smith on ollut sivussa peleistä loukkaantumisen takia.

NHL:n nettisivuilla Berliniä luonnehdittiin hätävaravahdiksi. Hän ei ollut kuitenkaan täysin tuntematon nimi Oilersille, sillä onhan molari käynyt ajoittain joukkueen treeneissä.