Suomen alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisaurakka Ruotsissa alkoi kangerrellen, mutta torstaina taival sai yhtäkkiä selkeästi iloisempia piirteitä.

Sinivalkoiset räpelsivät alkusarjassa ylemmän lohkon pisteittä, kun Kanada, USA ja Ruotsi olivat kaikki parempia Suomen maalieron painuessa murheellisiin lukemiin 2-22.

Torstaina ensimmäisessä tosipelissä, eli puolivälierässä vastaan asettui alemman alkulohkon voittanut Tshekki – joka kaatui maalein 3-2.

Avauserän jälkeen Suomi johti 1-0 Pauliina Salosen maalilla, ja sinivalkoiset olivat kiinni välieräpaikassa samoin luvuin vielä toisellakin tauolla.

Kolmannessa erässä Tshekki alkoi osumaan. Se tuli rinnalle päätösperiodin avausminuutilla, ja 1-2-johtomaalin joukkue iski kuutisen minuuttia myöhemmin.

Tämän jälkeen Tyttöleijonat kuitenkin maalasivat taas itse – Sanni Vanhasen ja Sara Suhosen maalit siivittivät Suomen turnauksen ensimmäiseen voittoon ja MM-mitalipeleihin.

Turnausta on pelattu niin, että ylemmässä alkulohkossa oli mukana neljä kovinta ja alemmassa neljä heikointa. Ylemmän kaksi parasta eteni suoraan välieriin ja kaksi viimeistä puolivälieriin alemman kahden parhaan kanssa. Tämän takia Suomen kesti hävitä kolme ensimmäistä matsia.

Alemman kaksi viimeistä, eli Sveitsi ja Japani pelaavat keskenään sarjapaikasta.

Puoli vuotta sitten kesäkuussa Suomi voitti MM-alkulohkossa Kanadan yltäen lohkokakkosena suoraan välieriin, ja lopulta joukkue otti upeasti pronssit. Mitali oli Suomelle kolmas ja samalla kolmas pronssinen.

Nyt se pääsee taistelemaan siis historian neljännestä mitalista. Suomi kohtaa välierissä Kanadan, joka voitti alkulohkon keskinäisen pelin 8-0.