Vaasan Sportin ruotsalaishyökkääjä Axel Holmström on ollut jääkiekkoliigan yksi kuumimmista nimistä läpi syksyn.

Monivaltainen hyökkääjä on onnistunut viilettämään noin suurinpiirtein piste per peli -tahdissa, ja 14. joulukuuta pelattujen matsien jälkeen Holmström oli iskenyt 30 otteluun tehot 9+20=29. Niillä irtosi tuolloin pistepörssin neljäs sija.

Sport puolestaan oli sarjataulukossa 14:ntenä, eli toiseksi viimeisenä, mutta vain neljä pistettä viimeistä jatkopaikkaa perässä.

Asiat taitavat olla ihan hyvin – tämän voi päätellä pelaajan perustilastojen lisäksi siitäkin, että hän teki Sportin kanssa äskettäin jatkosopimuksen, joka kattaa peräti kevääseen 2025 asti.

– On selvää, että tämä kaikki on ylittänyt odotukset. Valehtelisin, jos väittäisin toisin. En todellakaan odottanut mitään tällaista kauden alkaessa, Holmström sanoi Hockeysverigelle kuukausi sitten julkaistussa haastattelussa viitaten siihen, että muun muassa pistepörssin kärkipaikka pääsi yllättämään.

– Minä ja tyttöystäväni viihdymme Vaasassa oikein hyvin. Sportissa on muitakin ruotsalaisia, joka tekee asioista helpompaa. Kaupunkinkin on aika ruotsalainen. Asiat tuntuvat hyviltä, joten siksikin päätin tehdä tuon jatkosopimuksen. Haluan olla viemässä Sportia pudotuspeleihin, Holmström perusteli.

Mahdolliset muut tarjoukset eivät kuulemma houkuttaneet ruotsalaista nyt.

– Ei, ei tässä tilanteessa. Tunnen oloni hyväksi täällä.

– Samassa paikassa jatkaminen helpottaa. Viihtyminen jäällä ja jään ulkopuolella kulkevat käsi kädessä. Viihtyessä toisessa tilanteessa, viihtyy myös toisessa tilanteessa.

Mitä sanottavaa pelaajalla on Sportin tilanteesta?

– Tärkeintä on voittaa, ja vaikka henkilökohtaisesti menisikin hyvin, vie se vähän fiilistä, jos joukkueella ei mene hyvin. Meidän on löydettävä tapoja voittaa.

Silti, pistevireestä vielä. 26-vuotias sentteri on nyt hurjassa tikissä, sillä esimerkiksi viime kausi toi Sportissa 59 pelissä ”vain” 21 pistettä lukemin 7+14.

– Aiemminkin toinen kausi on ollut minulle parempi. Tunnen oloni vakaammaksi, tunnen ihmiset ympärillä ja tunnen oloni turvallisemmaksi.

Nyt kasassa olevat 29 pinnaa on pelaajan isoin runkosarjakohtainen sitten kauden 2013-14 ja ruotsalaisen J20 SuperElit-sarjan. Hän iski tuolla Skellefteå AIK:n J20-joukkueessa 38 (15+23) runkosarjapinnaa.

Mutta mistä ihmeestä nuo nykyiset pinnat ja liito ovat peräisin?

– Tunnen oloni raikkaammaksi ja paremmaksi, huomasin sen jo harjoituskaudella. Tein kesällä hyvää työtä ja minulla oli hyvä fiilis. Tunsin  olevani henkisesti valmiimpi viime kauteen verrattuna.

Ovat liitoon ”syypäät” myös Holmströmin ketjukaverit Simon Hjalmarsson ja Jens Lööke. Ensiksi mainittu oli ennen 14. joulukuuta pelattuja otteluita sarjan pistepörssin ykkönen saldolla 8+22=30, Lööke oli summannut ennen tuota päivää 18 peliin 15 (9+6) pistettä.

Ketju on ollut sarjan yksi kuumimmista.

– Minulla on monia syitä kiittää ketjukavereitani. Hjalmarssonin ja Lööken kanssa pelaaminen tekee asioista helpompaa. Pystymme kommunikoimaan ruotsiksi ja ymmärrämmäe toisiamme samalla, kun ajattelemme jääkiekosta myös samalla tavalla. Etenkin Hjalmarssonin kanssa on helppoa pelata hänen kokemuksen takia.

– Näemme tilanteet samoin tavoin, joten jäällä ei tarvitse puhua paljon. Tiedämme, mitä tehdä, ja pidämme asiat yksinkertaisina. Tämä on toiminut, ja voimme vain toivoa, että sama jatkuu.

Holmström on antanut itsestään loistavan kuvan esimerkiksi asiantuntijoille. CV täyttyy vakuuttavilla yksityiskohdilla kovaa vauhtia.

– Tuntuu, että olen kasvanut roolissani, ja ”johtajat” luottavat minuun. Olen saanut takaisin itseluottamusta, jota HV71:ssä minulla ei ollut. Ilman itseluottamusta et voi olla hyvä.

– Nämä ovat isoja eroja aiempaan. Minulle on annettu nyt mahdollisuus – koen, että minuun luotetaan. Tässä on otettu iso askel, ja jääkiekon pelaaminen tuntuu olevan hauskempaa.