HELSINKI. Suomalainen kiekkoväki muistanee maalivahti Juha Jatkolan nimen syksyllä pelatuista alle 20-vuotiaiden MM-kisoista.

KalPa-vahti aloitti turnauksen Kärppien Leevi Meriläisen kakkostorjujana, mutta kisojen edetessä Jatkola otti paikan ykköstorjujana.

Meriläinen torjui vielä 5-2-voittoon päättyneessä puolivälierässä Saksaa vastaan, mutta Ruotsista irronneessa 1-0-voitossa tolppien välissä seisoi Jatkola. Myös 2-3-jatkoerätappioon päättyneessä finaalissa tolppien välissä oli KalPa-kassari.

– Ne, kuinka hän nousi turnauksen aikana ja minkälaisen pelin hän pelasi turnauksen loppuun, kertovat pelaajan luonteesta ja kilpailijasta – siitä, miten hän pystyy kovassa paikassa vielä nostamaan tasoa, Nuorten Leijonien luotsi Tomi Lämsä sanoi maanantaina Suomen maajoukkueiden julkistustilaisuudessa Helsingissä.

Elokuussa Suomen joukkueen peräsimessä oli nykyinen Ilves-luotsi Antti Pennanen. Lämsä ei Jatkolaa saa joukkueeseensa, kun nollakakkonen on turnaukseen yli-ikäinen.

Hopeisissa kisoissa Jatkola torjui lopulta kolmessa pelissä prosentein 91,7, Meriläinen otti koppia 89,3 prosentin tarkkuudella neljässä matsissa.

KalPassa tilanne on ollut samantyyppinen – tai oikeastaan ykkös-kakkosveskari-asetelma on kääntynyt jo ympäri.

Matej Machovsky aloitti kauden lähtökohtaisena ykköskassarina, mutta sittemmin Jatkola on lyönyt kapuloita rattaisiin oikein urakalla. Machovsky on torjunut 11 pelissä (88,0) ja Jatkola peräti 19 matsissa (92,2). Viime kaudella jatkola torjui Liigassa seitsemässä pelissä, ja näistä kaksi tuli vyölle lainalla Kärpissä.

– Kisathan olivat kuin minikoossa se, mitä KalPassa on nyt tapahtunut. Hän ei tässä meidän projektissa ole mukana, joten en sen enempää ole Jatkolaan tutustunut.

– Uskon, että meillä on silti hyvä tilanne. Saamme kilpailukykyisen maalivahtikolmikon.

No mutta, meneekö se jotenkin niin, että oli veskarilla alla yksi tai 11 peliä, voi tämä silti kyetä heti ratkaisevaan rooliin?

– Monesti sanotaan, että maalivahtien elämä on kuin oma maailma. Siellä voi tapahtua paljon asioita, monenlaisia asioita. Meillä on tähän huippusosaamista. (Entinen NHL-vahti) Pekka Rinne auttaa nuoria tulevia huippuvahteja. Leken (Valmentaja Kari Lehtonen) saamme matkaan, maalivahdeilla on täysi tuki ja hyvä valmennus. Silloin kaikki hyvät asiat ovat mahdollisia.

Syksyllä Tshekissä pelatussa alle 20-vuotiaiden maajoukkueturnauksessa Suomen kahteen joukkueeseen maalivahdeiksi valittiin Harvard Universityn Aku Koskenvuo, Kiekko-Espoon Jani Lampinen, Kärppien Niklas Kokko ja JYPin Topias Leinonen.