Mestis-joukkue Kiekko-Espoon maalivahti Jani Lampinen on ollut nuorten MM-kisoissa Kanadassa Suomen kenties suurin yllättäjä.

Sveitsiä vastaan tapaninpäivänä hän oli Aku Koskenvuon kakkoskassari, mutta sen jälkeen Lampinen on torjunut Slovakian nurin maalein 5-2 ja Latvian kumoon osumin 3-0.

Syksyn MM-hopeamiehen torjuntaprosentti 96,4 on turnauksen ihan eliittiä, Mestiksen puolella pikkumustat ovat tarttuneet 14 pelissä 90,9 prosentin varmuudella. Lampinen on kokenut Mestiksessä vain muutaman tappion tällä kaudella.

Lampinen oli kiinnittänyt kanadalaisen Sportsnetin huomion sen eräässä jutussaan, ja median toimittaja Jason Bukala kirjoitti 19-vuotiaasta vantaalaiskasvatista omat näkemyksensä.

– Hän oli Slovakia-pelissä vakaa. Hän on hyvän kokoinen ja Lampinen pelaa perhos-/hybridityylillä. Olin vaikuttunut siitä, miten hän seurasi peliä Slovakiaa vastaan.

Muun muassa jääkiekkotilastoihin erikoistuneen Eliteprospectsin mukaan Lampinen on 188 senttiä pitkä ja 80 kiloa painava.

– Slovakiaa vastaan hän liikkui sivuttain erittäin hyvin ja ajoitti torjunnat hyvin. Hän otti myös muutamia isoja torjuntoja tarvittaessa.

Lampisen tausta on siinä mielessä kiinnostava, ettei hän ole pelannut esimerkiksi jääkiekkoliigassa peliäkään. Toki HIFK:n liigaringissä molari oli kaudella 2019-20.

Lampinen kuului kyseisen seuran junnuihin kauteen 2020-21 asti, sen jälkeen hän on torjunut Kiekko-Espoossa Mestistä ja viime kaudella myös alle 20-vuotiaiden pääsarjaa.

Mestiksestä Lampisella on kokemusta kaikkiaan 28 runkosarjapelistä (91,7) ja yhdeksästä pudotuspeliottelusta (91,2). Viime kaudella hänen kaulaansa ripustettiin hopea, kun Ketterä oli finaaleissa parempi voitoin 4-1.

LAMPINEN OLI SUOMIKIEKON JUTULLA ENNEN MM-KISOJA:
Nuorten Leijonien tuntemattomampi nimi hakee kultamitalia Mestis-pelaajana – liigajoukkueiden kohtaaminen kiinnostaisi keväällä: ”Olisihan se hienoa”