Aiemmin tällä kaudella pelatussa Pelicansin ja LeKin välisessä U13-ikäluokan ottelussa esiintyi rasismia, kertovat useammat eri lähteet.

Asia nousi esille rasismia kokeneen pelaajan isän kautta, joka kertoi tapahtuneesta SuomiKiekko-sivustolle. Isä kertoo, että ottelussa hänen Pelicansissa pelaava poikansa joutui rasistisen solvauksen kohteeksi, mutta siitäkin huolimatta kaikki ottelun jälkeen jaetut rangaistukset tulivat lahtelaisseuralle, eikä LeKille.

Pelicansin mukaan kyseessä oli jo kolmas kerta reilun vuoden sisään, kun sama pelaaja joutui vastaavanlaisen haukkumisen tai solvaamisen uhriksi. Viimeisimmällä kerralla pelaaja kertoi tapahtuneesta kyyneleet silmissä valmennusjohdolle.

Tapauksessa isossa osassa oli myös Pelicansin juniorijoukkueen vastuuvalmentaja Juha Sokka, joka yritti puolustaa tilanteessa omiaan, mutta saikin toimitsijakieltoa. Sokka avasi tapahtumia kirjoittamalla näin:

– Suomen Jääkiekkoliitto antaa tilaa rasismille pelitapahtumissaan ja rankaisee asiaan puuttuvaa valmentajaa pelikiellolla ja seuraa isolla sakolla.

– Pelaajaani kohdistui rasistinen solvaus tässä taannoin. Komensin omat pelaajani pukukoppiin ja annoin tuomareille tiukan palautteen, että ennen kuin pelaajat tulevat kopista, asiaan tulee puuttua ja selvittää mitä on tapahtunut. Emme hyväksy tällaista toimintaa ollenkaan. Toinen tuomareista MYÖNSI kuullensa solvauksen, Sokka kertoo aluksi.

Jääkiekkoliitto uhkasi sulkea Pelicansin sarjasta

Pelicansin mukaan kyseisen tuomarin näkemys oli myöhemmin muuttunut. Tuomari oli kertonut, ettei hän ollutkaan kuullut mitään. Lopulta tämä johti rangaistuksiin. Aluksi joukkuetta oli uhkailtu jopa sillä, että se suljettaisiin sarjasta.

– Muutamien käänteiden jälkeen edustamani seura sai 1000 euron sakon ja minä kolmen ottelun toimitsijakiellon pelin keskeyttämisestä. Noh, ottelun erotuomarit eivät ole toimineet pelisääntöjen edellyttämällä tavalla ja katsovat minun keskeyttäneen pelin, vaikka eivät pysty esittämään mitään vedenpitävä todisteita. Lisäksi otteluraportissa yhtäkkiä molemmat tuomarit kiistivät kuulleensa solvauksen.

Pelicans-valmentajan mukaan solvauksen oli kuullut useampi henkilö. Siitä syystä liiton lopullinen päätös tuli yllätyksenä.

– Valitimme seuran kanssa alkuperäisistä rangaistuksista ja juuri äsken sain päätöksen valituksesta, jossa suomeksi sanottuna todetaan, että tuomareiden ei tarvitse noudattaa pelisääntöjä (tehdä tiettyjä toimenpiteitä ennen ottelun keskeyttämistä), mutta pelaajilla ja toimihenkilöillä on velvollisuus niitä noudattaa ja minä en kuulemma valmentajana voi vaatia tuomareita puuttumaan asioihin, vaikka kyseessä on 13-vuotias lapsi!

– Meillä on myös todistajia, jotka ovat sekä solvauksen että tuomarin myöntämisen kuulleet. Ne tietenkin ohitettiin vastauksessa täysin. Tämä ei mene minun oikeustajuun, ei ollenkaan. Siksi tuon asian nyt julki. Ps. Solvauksen tehnyt pelaaja ei saanut mitään rangaistusta, valmentaja huomauttaa.

Ottelun jälkeen LeKin valmennusjohto oli yhteydessä Pelicansiin. He olivat pahoillaan tapahtuneesta.

Näin Jääkiekkoliitto kommentoi asiaa

Jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö Pirkka Antila kommentoi paljon tunteita herättänyttä tapausta Ilta-Sanomille.

– Väite siitä, että Jääkiekkoliitto suhtautuisi vähättelevästi rasismiin on täysin väärä ja subjektiivinen. Liitto suhtautuu vakavasti kaikenlaiseen syrjivään ja loukkaavaan käytökseen. Kaikki sellainen on äärettömän tuomittavaa.

– Tuomarit eivät ole voineet vahvistaa, onko rasistista kielenkäyttöä ollut, ja jos on, niin kuka olisi sen tehnyt. Asia on selvitetty vastustajaseurasta, ja myös epäilty pelaaja selvitetty. On myös pyydetty vastine epäillyltä pelaajalta, ja lisäksi vastustajaseura on pitänyt puhuttelun kyseiselle pelaajalle. Kun on sana sanaa vasten, meidän on nojattava sääntöihimme ja käytettävissämme oleviin keinoihin, Antila kommentoi IS:n haastattelussa.

SuomiKiekko on nähnyt Suomen Jääkiekkoliiton valiokunnan päätöksen ja perustelut liittyen tapaukseen.

Miikka Lahtinen
Twitter: @ladalahtinen