Lahden Pelicansin maskotti Pekko Pelikaani on pyörinyt otsikoissa viime lauantaisen Ilves-ottelun tapauksen tiimoilta. Lahtelaiskiekkoa markkinoidaan kyseenalaisin ja epäkunnioittavin keinoin, kirjoittaa toimittaja Niko Virolainen.

Pekko Pelikaani herätti huomiota viime lauantaina pelatussa Pelicans-Ilves-ottelussa heilutettuaan kotijoukkueen lippua Ilves-kannattajien edessä selkä kaukaloon päin. Kolmannessa erässä isäntien karattua ottelussa johtoon, oli maskotin toiminta turhan provosoivaa ja epäkunnioittavaa.

Maskottien tehtävänä on pitää hallissa tunnelmaa yllä ja huolehtia omalta osaltaan katsojien viihtyvyydestä, erityisesti lasten. Tämä on pakostikin ollut Pekon tiedossa, joten on aiheellista epäillä kyseessä olleen käsikirjoitettu tai spontaanisti toteutettu markkinointikeino.

Tätä tukee myös Pekon videoiden jakaminen sosiaaliseen mediaan sekä seuran kannanotto videoon kruunun muodossa. Lahtelaisseura pitää siis maskottinsa edesottamusta ylpeyden aiheena ja seisoo sen takana. Vaikka seuran toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen julkaisi myöhemmin asian tiimoilta pahoittelevan tiedotteen, painoi hän tapauksen villaisella päättäen tiedotteen sanoihin ”Pekolta voidaan odottaa veijarimaista kujeilua ja energistä temppuilua jatkossakin.”

Liigaa on viime vuosina kritisoitu muun muassa tylsistä ottelutapahtumista, mutta vääjäämättä herää kysymys siitä, mihin suuntaan Pelicans haluaa kannattajakulttuuria ja lajia viedä? Kolmen järjestysmiehen toimesta katsomosta poistettu pelikaani ei ainakaan lasten nähtäväksi ole tarkoitettu. Turhaan järjestysmiehiä työllistänyt maskotti ei ansaitse kiitosta aikuisiltakaan.

Pelicans ja sen maskotti ovat saaneet muutamassa päivässä huomattavan paljon näkyvyyttä, jonka Svinhufvudinkadun pöydässä varmasti ajateltiin satavan lahtelaisten laariin, mutta tällä kertaa kävi samoin kuin Kummelin sketsissä aikoinaan.

Niko Virolainen
Twitter: @orpmi