Liiga-kauden 2022-23 alku on aivan kulman takana. Sitä ennen SuomiKiekko ennakoi alkavaa kautta käymällä läpi jokaisen Liiga-joukkueen viime kauden, pelaajasiirrot, ihanteellisen ykkösketjun sekä arvion tulevasta kaudesta.

Tänään vuorossa on kahtena edelliskeväänä hopealle yltänyt Turun Palloseura eli TPS.

Viime kausi

TPS:llä on takanaan onnistunut viime kausi. Joukkueen taival alkoi erittäin lupaavasti, nimittäin se nappasi kovaan tahtiin voittoja aina joulukuun alkuun saakka. Ennen joulukuun puoltaväliä TPS:n peli alkoi kuitenkin sakkaamaan pahasti ja negatiivinen kierre jatkui aina helmikuun alkuun saakka. Tuolloin TPS sai jälleen juonen päästä kiinni ja onnistui kääntämään kurssinsa parempaan suuntaan koko loppukauden ajaksi.

Positiivisten ajanjaksojensa aikana TPS voitti parhaimmillaan viisi ottelua putkeen pariinkin otteeseen. Vastaavasti synkän ajanjaksonsa aikana se hävisi pahimmillaan seitsemän peräkkäistä otteluaan. TPS sijoittui runkosarjassa lopulta neljänneksi keräten 102 pistettä. Se jäi 13 pisteen päähän kärkijoukkue Tapparasta. Puolivälierissä TPS kohtasi viidenneksi sijoittuneen HIFK:n, jonka se kaatoi seiskapelin jälkeen otteluvoitoin 4-3. Välierissä se kukisti puolestaan runkosarjan kolmanneksi sijoittuneen Ilveksen otteluvoitoin 4-2. Finaalisarjassa runkosarjavoittaja Tappara oli TPS:ää vahvempi voitoin 4-1, minkä myötä turkulaisten kaulaan pujotettiin hopeiset mitalit toisena peräkkäisenä keväänä.

Mennyt kausi oli TPS:lle ensimmäinen, kun joukkueen päävalmentajana toimi Jussi Ahokas. Hän oli tehnyt mainiota jälkeä KooKoon päävalmentajana kahdella edelliskaudella ja luotsasi ennen sitä muun muassa Nuoret Leijonat ja Pikkuleijonat maailmanmestaruuteen. Kulunut kausi osoitti jälleen sen, että Ahokas on huipputason valmentaja, nimittäin jälki oli välittömästi vakuuttavaa, vaikka ympäristö oli uusi ja haaste oli taas erilainen.

TPS:n viime kauden paras pistemies oli Markus Nurmi, joka viimeisteli 56 otteluun pisteet 20+19=39. Joukkueen paras maalintekijä oli puolestaan Mikael Pyyhtiä, joka iski kaikkiaan tehopisteet 21+14=35. Kolmas 30 tehopisteen rajapyykin rikkonut pelaaja oli nuorisoketjun täydentänyt Juuso Pärssinen, jonka pistesaldo oli runkosarjan päätteeksi 9+23=32. Pudotuspeleissä kolmikko jatkoi tehokkaana, kun Nurmi iski 19, Pyyhtiä 13 ja Pärssinen 12 pistettä.

Puolustajista joukkueen parhaimmistoa olivat Elmeri Eronen ja Ville Lajunen, jotka puhkoivat 20 tehopisteen rajapyykin. Maalilla suurta kuormaa kantoi venäläinen Andrei Karejev, joka pelasi 50 ottelua torjuntaprosentin ollessa hieman yli 92%.

TPS ei saanut kauden aikana tarpeeksi tulitukea ulkomaalaispelaajiltaan. Heihin kuuluivat Mitch Hults, Jack Rodewald, Tyler Steenbergen, Jaedon Descheneau ja Filip Sandberg, joka jätti joukkueen jo kesken kauden. Lisäksi venäläiskaksoset, Vladislav ja Vjatsheslav Ushenin, olivat joukkueelta todellisia hutihankintoja loppukauteen.

Kesän pelaajasiirrot

TPS menetti tehohyökkääjänsä Nurmen ja Pärssisen NHL:ään Nashville Predatorsin riveihin. Pärssinen teki keväällä 2021 Nashvillen kanssa kolmevuotisen tulokassopimuksen. Menneen kauden hän pelasi TPS:ssä lainalla ja ensi kaudella hän kiekkoilee Nashvillen organisaatiossa. Nurmen kanssa Predators teki puolestaan yksivuotisen sopimuksen menneen kauden päätteeksi. Pärssinen mätti jo toissakaudella Liigassa 42 tehopistettä. Nurmi pelasi puolestaan ennen viime kautta 36 ja 28 tehopisteen Liiga-kaudet.

Kaksi viime kautta Turussa pelannut konkaripuolustaja Lajunen jätti Suomen kaukalot toistaiseksi taakseen ja siirtyi Saksaan. Lajunen oli molemmilla TPS-kausillaan yksi joukkueen peliaikakuninkaista ja pelasi 28 ja 25 tehopisteen runkosarjat. TPS menetti takalinjoiltaan myöskin toisen kovan tekijän, kun seuraan viime kaudeksi palannut Eronen siirtyi nyt Ruotsiin. Hän kellotti joukkueen suurimmat peliminuutit ja viimeisteli komeat 28 tehopistettä.

Maalinsuultaan TPS menetti ison palasen, kun Karejev palaa KHL:ään kahden Liiga-kauden jälkeen. Hän kuului Liiga-vahtien parhaimmistoon molemmilla kausillaan. Hänen torjuntaprosenttinsa oli molemmilla kausilla noin 92% ja hän päästi keskimäärin kaksi maalia ottelua kohden.

TPS:n jättivät lisäksi puolustajat Eemil Viro ja Johan Ivarsson sekä hyökkääjistä ykkösenä NHL:ään varattu Juraj Slafkovsky, Hults, Descheneau, Rodewald, Usheninin veljekset, Samuli Vainionpää ja Eetu Liukas.

Tulijapuolella on puolestaan peräti kolme nimeä Rauman Lukon riveistä. He ovat hyökkääjät Pavol Skalicky ja Arttu Ilomäki sekä maalivahti Lassi Lehtinen. Skalicky edusti Lukkoa kahden kauden ajan ja iski 107 otteluun kaikkiaan 74 tehopistettä. Ilomäki ylitti viime kaudella 40 tehopisteen rajapyykin runkosarjassa onnistuen tempussa toista kertaa urallaan. Lukko-kasvatti Lehtinen oli puolestaan huimassa iskussa ykkösvahdin tontilla kaudella 2020-21, kun joukkue voitti Suomen mestaruuden. Mennyt kausi oli Lehtiselle puolestaan hankalampi.

Puolustuskalustoaan TPS on vahvistanut Teemu Kivihalmeella. Hän pelasi edelliset kolme kautta AHL:ssä. Sitä ennen hän edusti Kärppiä kahden kauden ajan pelaten kovalla tasolla. Hän väläytteli jo kovaa laukaustaan CHL:n puolella. Hyökkäykseen TPS hankki myös kokeneen Kai Kantolan, jonka sopimus on alustavasti voimassa lokakuun puoliväliin saakka. Kantola on pelannut Liiga-urallaan lähes 600 ottelua ja tehnyt parhaalla kaudellaan komeat 20 maalia.

Lisäksi TPS on värvännyt riveihinsä nuoria lupauksia Antti Tuomiston, Aaron Hakalan sekä Viljami Marjalan muodossa. Joukkueeseen liittyivät myöskin kaksi Liigalle täysin uutta ulkomaalaistuttavuutta, Scott Kosmachuk sekä Anthony Rech, joista ensiksi mainittu teki viime kaudella kovaa jälkeä monikansallisessa IceHL-sarjassa.

Ihanne ykkösketju

TPS:n oma kasvatti Pyyhtiä pelasi vielä osan toissakaudesta U20 SM-sarjassa, mutta pääsi jo tuolloin pelaamaan myöskin 35 Liiga-ottelua. Menneellä kaudella hän teki todellisen läpimurtonsa Liigaan mättäen heti ensimmäisellä täydellä kaudellaan komeat tehot. Pyyhtiä teki kuluneen Liiga-kauden kaikista pelaajista eniten maaleja eli 29, joista 21 syntyi runkosarjaan ja kahdeksan pudotuspeleihin. Pyyhtiällä on loistava laukaus ja hän on vikkelä pelaaja, joten tuhoisaa jälkeä tullaan näkemään myöskin ensi kaudella. Pelaa TPS:ssä lainalla solmittuaan NHL-sopimuksen Columbus Blue Jacketsin kanssa.

Yli 400 Liiga-ottelun Ilomäki on pelannut urallaan Lukon lisäksi KalPassa ja Tapparassa. Menneellä kaudella hän tehtaili Lukon paidassa 43 tehopistettä ja parhaimmillaan hän on pelannut Raumalla 45 pisteen kauden. Tapparan riveissä Ilomäki iski 15 maalia kaudella 2015-16, joka on hänen yhden kauden maaliennätyksensä. Ilomäki käväisi myöskin Ruotsin pääsarjassa, jossa hän pelasi kaksi 20 pisteen kautta. TPS saa Ilomäestä kokeneen, tehokkaan ja monipuolisen sentterin, joka oli yksi viime kauden ahkerimmista ja parhaimmista aloittajista.

Fyysinen Skalicky siirtyi kahden Lukko-kauden jälkeen Turkuun. Hän iski ensimmäisellä kaudellaan Liigassa komeat 20 maalia ja kaikkiaan 39 tehopistettä. Viime kaudella Skalicky keräsi sen sijaan enemmän syöttöpisteitä merkkauttaen tehot 13+22=35. Skalicky on joukkueelle monikäyttöinen pelaaja, joka osaa taklata ja taitaa fyysisen puolen jääkiekosta, mutta joka osaa myöskin rakentaa hyökkäyspeliä ja viimeistellä itse maaleja. Skalicky oli suuressa roolissa Lukon Suomen mestaruuden voittaneessa joukkueessa.

Kivihalme palaa Liigaan kolmen Pohjois-Amerikan kauden jälkeen. Tuona aikana hän pelasi kaikkiaan 107 AHL-ottelua tehoin 11+25=36. Viimeisimmän Liiga-kauden Kivihalme pelasi tehokkaasti Kärppien paidassa mätettyään 60 otteluun pisteet 9+21=30. Myös pudotuspeleissä hän onnistui iskemään vielä komeat yhdeksän pistettä 16 otteluun. Kivihalme voitti kahden kauden aikana Kärpissä Suomen mestaruuden ja SM-hopeaa. Nyt Kivihalme saa TPS:n nuoresta pakistosta kiekollisen liiderin roolin, johon hänellä riittää aikaisempien näyttöjen perusteella rahkeet hyvin.

Vaikka TPS:n oma poika Ruben Rafkin on vasta 20-vuotias, hän on pelannut urallaan jo 131 Liiga-ottelua ja kerännyt palkintokaappiinsa kaksi SM-hopeaa. Hän on ollut voittamassa myös alle 20-vuotiaiden MM-hopeaa ja -pronssia. Rafkin on ottanut viimeisten vuosien aikana isoja kehitysaskeleita eteenpäin urallaan ja onnistunut sitä kautta vakiinnuttamaan roolinsa TPS:n joukkueessa. Rafkinilla on sopimus TPS:n kanssa kevääseen 2024 saakka. Rafkin on iskenyt molemmilla Liiga-kausillaan yli kymmenen pistettä. Hänet tunnetaan ennen kaikkea tunnollisesta oman pään pelaamisestaan sekä kaikkensa antamisesta joukkueelleen. Valinta TPS:n varakapteeniksi kertoo siitä arvostuksesta, jota nuori Rafkin saa kunnian nauttia Turussa.

Koko Liiga-uransa ajan Lukkoa edustanut Lehtinen siirtyi urallaan kohti uusia haasteita. Menneellä kaudella Lehtisen pelit eivät sujuneet toivotulla tavalla, kun 27 ottelun jälkeen torjuntaprosentiksi jäi 89,5%. Toissakaudella hän puolestaan torjui Lukon Suomen mestaruuteen huimin tilastoin. Tuolloin miehen torjuntaprosentti oli 35 runkosarjaottelun jälkeen peräti 94,0% ja päästettyjen maalien keskiarvo komea 1,38. Pudotuspeleissä 11 ottelun jälkeen vastaavat lukemat olivat 90,5% ja 1,63. Lehtinen on pelannut Liigassa neljän viime kauden ajan, joista viime kausi oli tilastojen valossa se heikoin. Näin ollen Lehtinen on aiempien kausiensa perusteella todistanut olevansa kovan luokan ykkösvahti Liigaan, mutta viime kauteen verrattuna otteiden täytyy parantua.

Pelaajakuvat ja logo @Liigan kuvapankki.

Näin käy

TPS:llä on kasassa nuori ja nälkäinen nippu, josta löytyy useita kovia tekijöitä Suomen kaukaloihin. Joukkueesta löytyy paljon omia kasvatteja, jotka pyrkivät ottamaan suurempaa tonttia joukkueesta. Lisäksi mukaan on hankittu Liiga-tasolla taitonsa osoittaneita pelimiehiä, jotka tulevat auttamaan joukkuetta tekemään tulosta.

Turkulaisten hyökkäysosastolta tehoja voidaan odottaa ennen kaikkea Pyyhtiältä, Ilomäeltä, Skalickylta ja Jonne Tammelalta. Lisäksi Aarne Intonen osoitti viime kaudella pistepotentiaaliaan ja Kantola on tottunut olemaan joukkueensa ratkaisuosastoa Liigassa. Myös uudet ulkomaalaispelurit, Kosmachuk ja Rech, on hankittu tuloksentekorooliin.

TPS:n kokeneelta osastolta odotetaan hyvää alivoimapeliä, johtajuutta ja kaikkensa antamista oman joukkueen puolesta. Kapteeni Juhani Jasu ja varakapteeni Lauri Korpikoski tuovat mukavasti tasapainoa joukkueen kokoonpanoon rehkimällä alemmissa ketjuissa. Ruotsalainen Niklas Arell tuo puolestaan jämäkkyyttä joukkueen takalinjoille.

Maalivahti Lehtinen saa nyt uralleen tavallaan uuden alun vaikean viime kauden jälkeen. TPS:ssä on paljon pelaajia, jotka ovat samaa ikäluokkaa Lehtisen kanssa, joten voisi kuvitella uuden ympäristön olevan Lehtiselle helppo paikka tulla mukaan. TPS:n pakistosta löytyy tilaa uusille sankareille kokeneiden ja rutinoituneiden pakkien poistuttua joukkueesta. Muun muassa Aleksi Anttalaiselle on tarjolla suurempaa tonttia rikkonaisen viime kauden jälkeen. Lisäksi joukkueeseen kuuluu yksi tulevaisuuden supernimistä, vasta 16-vuotias Aron Kiviharju.

Päävalmentaja Ahokkaalla alkaa nyt toinen kausi turkulaisten pääkäskijänä. Hän todisti heti viime kaudella pystyvänsä menestymään jälleen uudenlaisessa ympäristössä. Nyt TPS ja Ahokas ovat kokeneet yhdessä vuoden ja tietävät toistensa metkut paremmin, joten siinä mielessä lähtökohdat ensi kauteen ovat ihanteelliset. Vaikka TPS on kokenut kovia menetyksiä viime kauden päätteeksi, on se onnistunut haalimaan kasaan kovia vahvistuksia ja potentiaalisia ulkomaalaisnimiä sekä tulevaisuuden lupauksia. TPS:n kannalta tuleva kausi näyttää hyvin positiiviselta.

TPS sijoittuu runkosarjassa sijalle 4.

Valmennus

Päävalmentaja: Jussi Ahokas
Apuvalmentaja: Kari Kalto
Apuvalmentaja: Sami Salo
Maalivahtivalmentaja: Ari Moisanen
Fysiikkavalmentaja: Risto Rosendahl

Kokoonpano

Maalivahdit:
#30 Lassi Lehtinen
#35 Eetu Anttila

Puolustajat:
#4 Aleksi Anttalainen
#6 Ruben Rafkin
#7 Antti Tuomisto
#19 Valtteri Pulli
#33 Aron Kiviharju
#36 Roni Allén
#40 Sisu-Petteri Lehtonen
#42 Jimi Suomi
#44 Niklas Arell
#53 Eemeli Saari
#62 Teemu Kivihalme

Hyökkääjät:
#17 Scott Kosmachuk
#18 Anthony Rech
#20 Viljami Marjala
#21 Tyler Steenbergen
#26 Lauri Korpikoski
#27 Mikael Pyyhtiä
#28 Pavol Skalicky
#29 Aaron Hakala
#41 Aarne Intonen
#57 Vili Munkki
#58 Kalle Väisänen
#61 Juhani Jasu
#74 Jonne Tammela
#75 Arttu Ilomäki
#77 Topias Haapanen
#81 Kasper Koskinen