HELSINKI. Suomi voitti maan historian ensimmäisen jääkiekon – ja ylipäätään olympiakisojen – olympiakullan varsin erikoisissa olosuhteissa. Etenkin koronavirus eristyksineen ja NHL-pelaajien pois jääminen tekivät Pekingin talvikisamatkasta ikimuistoisen kokemuksen.

Leijonien GM Jere Lehtinen ja joukkueenjohtaja Mika Kortelainen muistelivat kisamatkan käänteitä taannoin eräässä helsinkiläisessä hotellissa.

Kun Leijonien matkan alkuun oli vajaat muutama viikko, sai useampi joukkueen jäsen koronan.

– Oireettomia oli suurin osa, mutta tämä johti siihen, että viimeiset pari viikkoa olivat hektistä pallottelua, GM Lehtinen mietti.

– Jos kisat olisivat alkaneet viikkoa aiemmin, olisi joukkue ollut eri näköinen. Tai ainakin alussa sen suhteen, keitä olisi lähtenyt mukaan.

Koronaviruksen takia CT-arvoja ja muita katsottiin tarkkaan aina positiivisen tuloksen myötä. Tilanne oli haastava kaikille, ja haastavuuden kruunasivat Marko Anttilan ja Jussi Olkinuoran käytännössä täysin perusteettoman tuntuiset karanteenit.

– Haastavinta oli se, että Kiinan päässä säännöt muuttuivat koko ajan. Ensiksi ilmoitettiin, että CT-arvo 35 riittää, sitten se oli lennon aikana muuttunut 40:een. Oli mahdotonta tietää, että miten ne pomppivat, koska ne pomppivat aika tavalla 30:stä 40:een. En ole lääkäri, enkä halua olla, mutta aika paljon tuli seurattua (näitä), Kortelainen valaisi.

Hän kehui omiaan, sillä suomalainen luonne noudattaa sääntöjä ja sopeutuu tilanteisiin.

– Muutaman päivän jälkeen tilanne stabiloitui.

Myös Lehtinen painotti sitä, että tulosten jännittämisestä huolimatta fiilis oli koko ajan hyvä nimenomaan kokeneen porukan keskuudessa.

– Ymmärrettiin tilanne. Ei se vaikuttanut siihen, mihin oltiin menossa.

”Koronahässäkällä” oli myös ainakin yksi hyvä sivujuonne.

– Tämä yhtenäisti koko porukkaa, Lehtinen kiitteli.