Liigan finaalien neljännessä ottelussa Turussa nähtiin pelottava tilanne. TPS:n Eetu Liukas taklasi huonossa asennossa ollutta Petteri Puhakkaa. Puhakka menetti tasapainonsa, kun Aarne Intonen roikkui Puhakan käsivarressa.

Taklaus osui Puhakkaa päähän. Osuman vakavuudesta kertoi pelaajan omat, muistin hetkellisestä sammumisesta kertovat kommentit, jotka hän antoi Jatkoajalle taiston tauottua:

– Sen verran muistan, että sain kiekon kulmasta. Lähdin toiseen suuntaan kiekon kanssa. Sitten tuli osumaa.

Liukas taklasi Puhakkaa ottelun kolmannessa erässä. Näytti todennäköiseltä, että Puhakalta jää vähintään neljännen ottelun loppuminuutit väliin.

Puhakka kuitenkin palasi vielä kaukaloon.

Pelaajaa on turha vastuuttaa holtittomuudesta. Kun pelataan mestaruudesta, ei huippu-urheilija jää sivuun vapaaehtoisesti.

Liigajoukkueille tehtiin jo viime vuosikymmenen puolivälissä yhteiset ohjeistukset liittyen aivotärähdysten hoitoon. Puhakan tapaus kuitenkin osoitti, etteivät käytännöt ole vieläkään ajan tasalla.

Kun panokset ovat kovat, puolueettoman arvion tarve kasvaa. Joukkueen sisällä paine saada kaikki kynnelle kykenevät pelaamaan on iso. Pelaajien terveydestä on vaarassa tulla toissijaista.

Aivotärähdys on aivovamma, joten siihen tulee suhtautua asiaan kuuluvalla vakavuudella. Se tulee tunnistaa välittömästi, ettei pelaaja altistu uudelle aivotärähdykselle ja entistä vakavammalle aivovammalle heti uudelleen.

Jos niin ei tehdä, voivat seuraukset olla peruuttamattomia.

Ehkä pitäisikin puhua aivotärähdysprotokollan sijaan aivovammaprotokollasta. Se ainakin suitsisi vähättelyä.