Jääkiekkoilija Tomi Iso-Mustajärvi, 29, aloitti kautensa KOOVEEn kakkosjoukkueessa II-divisioonassa, mutta päätti sen viime sunnuntaina Liigassa – Suomen mestaruus -pronssimitali kaulassa.

Pelaajan tarina, nousu ”normaalista” työelämästä ja jäähdyttelijän statuksesta SM-mitaleille voi opettaa meille kaikille elämästä yleensäkin.

– Oma ura on ollut muutenkin niin erikoinen, niin kyllä tämä kausi opetti sen, että kaikki on elämässä mahdollista. En II-divarissa pelanneena ajatellut, että pelaisin liigapronssista, hyökkääjä alleviivaa puhelinlinjojen läpi.

Viime kaudella SaiPaa Liigassa ja KOOVEEta Mestiksessä sekä HC Nove Zamkya Slovakiassa edustaneella hyökkääjällä ei ollut vielä viime kesän loppupuolella ammattilaissopimusta minnekään.

Hän lopetti viime kauden nimenomaan Mestiksen KOOVEEssa, mutta tämä kausi alkoi sarjaportaita alempana.

– Ihan menin vain pelailee, olisiko ollut lokakuun puolen välin tienoilla, sinne II-divariin. Siellä oli vanhoja pelikavereita, niin periaatteessa menin vain lätkimään.

Kohtasiko hän, tai muut isot nimet kaukalossa katseita?

– No en tiedä, tuliko katseita, mutta jotkut kyselivät, että ”mitä sää täällä pelaat”. Sanoin, että ”kunhan nyt pelailen”.

Iso-Mustajärvi takoi sarjan kuudessa pelissä kovat tehot 5+5=10.

– Periaatteessa sinne mennessä ajattelin, että jäähdyttelen vain. Mutta sitten KOOVEE (edustus) kyseli tietyin väliajoin, että tulisinko mukaan. Sitten päätin, että pelataan ainakin tämä kausi.

KOOVEEn surkeus Iso-Mustajärven onni

Voidaan kaiketi ajatella, että toisen epäonni oli toisen onni. KOOVEE räpelsi Mestiksessä syvällä, ja toukokuussa 30 vuotta täyttävän tamperelaiskasvatin avut olivat tarpeen perinteiselle joukkueelle.

– KOOVEE oli aika pohjalla. Ajattelin, että jos pystyisin auttamaan seuraa, niin lähden talkoisiin mukaan. Tekisin parhaani ja auttaisin joukkuetta nousemaan ylöspäin.

KOOVEE muuten jäi Mestiksen karsintoihin, mutta selvitti ne uusien sarjapaikkansa.

Mestiksessä Iso-Mustajärvi pelasi marras-helmikuussa tasan kolmen kuukauden aikana 11 ottelua pistein 5+2. Sitten Ilves kiinnostui.

– Kyllä se tuli aika puskista – en olisi uskonut, että tulen enää pelaamaan Liigaa.

– Tuo oli niin hieno juttu, kyseessä vielä kasvattajaseura. Ei tarvinnut miettiä (mukaan lähtemistä), se oli aika selkeä valinta.

Miten elämä muuttui tässä tilanteessa konkreettisesti?

– Olin töissä! Piti… tai sai lopettaa työt, kun pääsin takaisin Liigaan. Mutta se oli aika helposti järjestettävissä, pelaaja naurahtaa puhelussa, jossa hän kuulostaa alati helpottuneelta ja onnelliselta.

Ei turha pronssiottelu

Ilves-taival huipentui sunnuntaina KooKoota vastaan käytyyn pronssipeliin, joka Ilves voitti 3-2 yli 10 000 katsojan edessä.

Runkosarjassa ja pudotuspeleissä yhteensä 13 matsia pisteittä vetänyt Iso-Mustajärvi pelasi kauden päätösmatsissa samassa ketjussa olympiakultaa ja maailmanmestaruuden voittaneen Marko Anttilan kanssa.

– Hienoa, että sai pelata tuollaisten pelaajien kanssa, ketkä ovat oikeasti voittaneet jotain merkittävää, pelaaja hymähtää.

Onhan se SM-pronssikin kova juttu.

– On on. Tosi iso juttu ainakin itselle. Mitali on aina mitali, kyllä se on hieno juttu.

Se pronssi tuli hillittömän komeassa tunnelmassa Ilves- ja KooKoo-fanien pitäessä tunnelmaa yllä keväisessä sunnuntai-illassa.

– Nokia Arenassa vetäminen on niinku… Se on jäätävä tunnelma, todella hyvä pöhinä ollut Ilveksellä. Fanit pitävät meteliä oikein kunnolla.

Ainakin sunnuntai osoitti sen, että pronssiottelun merkitystä on turha vähätellä. Ilves haki ensimmäistä mitalia yli 20 vuoteen ja KooKoo ensimmäistä kautta liigahistorian. Ainakin nyt myytti, kuvitelma pronssiottelun turhuudesta koki inflaation.

– Ei se ollut turha ottelu, molemmat halusivat varmasti voittaa mitalin. Oli hieno peli ja hieno päätös kaudelle.

Pelin päättymisen jälkeen sekä kotijoukkueen että vieraiden fanit pitivät mekkalaa useita kymmeniä minuutteja. Iso-Mustajärvin nimi kuulutettiin muiden mitalistien tavoin ämyreistä vuorollaan, ja sitten he pääsivät hakemaan mitalin nämä jakaneelta kippari Eemeli Suomelta.

– Oli kyllä tosi huikea fiilis. Ei ihan olisi uskonut, että tällä uralla välttämättä mitalia tulee saamaan. Nyt sai, oli hieno juttu.

Mihin sitten?

Pelaajan nykyisen sopimuksen viimeinen matsi oli sunnuntain pronssimatsi. Missä ensi kausi menee, vai menevätkö hokkarit naulakkoon?

– No en osaa vielä sanoa mitään. Otetaan hetken aikaa helppoa ja mietitään sitten tulevaa – mitä se sitten onkaan, pelaako vai eikö pelaa ja mitä on tarjolla ja mitä ei ole tarjolla.

Mitkä ovat lyhyemmän aikavälin suunnitelmat, esimerkiksi vapulle?

– Kyllä se taitaa mennä ihan rauhakseltaan, varmaan kotosalla tai mökillä. Ei ole suunnitelmia, tuore SM-pronssimitalisti lopettaa.